50 UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

I, tanmateix, la remor persisteix

Manresa, del 5 al 10 de juliol del 2018


Programa de cursos

CIÈNCIES DE LA SALUT

«La sanitat i la societat avui»


Coordinador: Dr. Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Universitat Autònoma de Barcelona)
del 5 al 7 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia


Després de l’èxit del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que se celebrà a Manresa els proppassats 20 i 21 d’octubre del 2017, enguany dedicarem tres dies dels 6 que durarà la 50ª edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a temes de Ciències de la Salut, tal i com venim fent de fa anys a Prada de Conflent.
La novetat enguany de fer una edició a Manresa de l’UCE convida no solament als professionals de les ciències de la salut i de la vida, sinó també a tots els ciutadans estudiosos d’aquest afer, a participar en les conferències i col·loquis sobre temes de màxima importància. El col·loqui que segueix totes les ponències, permet l’enriquiment amb les preguntes dels participants. Les conclusions ajuden no solament al nostre millor coneixement, sinó també a millorar la nostra salut personal i col·lectiva.


dia 5
El metge del segle XXI
per JAUME PADRÓS (president del Col·legi de Metges de Barcelona)
de les 9 a les 10
Humanització de la sanitat pública
per JOSEP MARIA FORCADA (metge, periodista i sacerdot)
de les 10 a les 11
El mal d’esquena és un pas obligat de la vellesa?
per la Dra. NÚRIA SELGA i JORBA (metge cap clínic de la unitat de raquis de l’Hospital Althaia, Manresa)
de les 11 a les 12


dia 6
Cent anys de la física mèdica. Situació actual a Europa i a Catalunya
per la Dra. en física NÚRIA JORNET (consultora sènior Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Barcelona, i presidenta de la Comissió de Física Mèdica de l’ESTRO, European Society for Therapeutic Radiology and Oncology)
de les 9 a les 10
La medicina fonamentada en l’evidència. Contribució de la Fundació Cochrane a la sistematització de l’avaluació crítica del procés de decisió mèdica
pel Dr. XAVIER BONFILL (director del Centre Cochrane Iberoamericà i director del Servei d’Epidemiologia de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Barcelona)
de les 10 a les 11
Aliança multicèntrica radioteràpica. Qualitat i accessibilitat per a la població del Vallès Occidental, el Bages, el Solsonès, el Berguedà i la Cerdanya
pel Dr. JOSEP M. SOLÉ i MONNÉ (director d’oncologia radioteràpica del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Althaia, Manresa)
de les 11 a les 12


dia 7
Les dignitats en el morir
per la Dra. MONTSERRAT ESQUERDA (directora de l’Institut Borja de Bioètica i pediatra)
de les 9 a les 10
Visió integral de l’atenció oncològica: de la prevenció al tractament i a l’ajut del voluntariat. 20 anys de la Fundació Tècnica i Humanisme
per la Dra. CATERINA MADROÑAL i el Dr. ALFONS MODOLELL (directors de l’Institut d’Oncologia Corachan)
de les 10 a les 11
Cent anys de Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana
pel Dr. RICARD GUERRERO (president de la Fundació Alsina i Bofill i director acadèmic de Barcelona Knowledge Hub)
de les 11 a les 12