correu@uce.cat +34 933 172 411

ÀREA DE PENSAMENT
Les figures de l’intel·lectual i del filòsof

del 18 al 19 d'agost del 2021

Reflexionarem sobre la funció de la intel·lectualitat servint-nos de les eines que ens proporciona la distinció platònica entre el sofista i el filòsof. Ens interessarem per alguns casos concrets, com ara el contrast entre l’intel·lectual modernista i el noucentista i intentarem una aproximació a intel·lectuals que causaren una profunda influència com ara Xènius o Joan Fuster. Comptarem amb la participació d’Abel Cutillas per a una presentació de Desànim de lucre: Crítica de la ideologia cultural.
Acabarem amb un repàs de la filosofia catalana dels darrers vint anys i una presentació del Journal of Catalan Intellectual History, una revista en obert, en llengua anglesa, centrada en estudis de filosofia catalana i editada per Sciendo/de Gruyter.

El sofista, el polític, el filòsof i els intel·lectuals
per MARIA ARQUER (Societat Catalana de Filosofia) i XAVIER SERRA (Societat de Filosofia del País Valencià)
dia 20, de les 9 a les 12 del migdia

Començarem amb un breu repàs de les primeres aparicions dels termes sofistes i filosofos, i farem el mateix estudi genètic i etimològic del mot intellectuel, que en molt poc temps passà de ser un barbarisme a ser una paraula d'ús força corrent. Aquesta aproximació ens servirà per a delimitar millor les tres figures i ens prepara el terreny per a establir alguns paral·lelismes i obrir la reflexió sobre el seu rol a la ciutat, és a dir, sobre el seu caràcter polític.

Presentació del llibre Desànim de lucre
per ABEL CUTILLAS (escriptor i historiador)
dia 21, de les 9 a les 10 del matí

Començarem (de 9-10h) amb el comentari de la crítica de la ideologia i el sistema cultural que fa l’Abel Cutillas a Desànim de lucre (ed. digital a BonPort, Ed. 2020), amb la presència de l’autor.

Ser o no ser la intel·lectualitat europea
per MARIA ARQUER (Societat Catalana de Filosofia) i XAVIER SERRA (Societat de Filosofia del País Valencià)
dia 21, de les 10 a les 12 del migdia

Seguirem la nostra reflexió sobre les condicions de la possibilitat i la funció desitjable d'alguna cosa com una intel·lectualitat en primer lloc en el nostre àmbit propi i després, si tenim temps i ànims, en general.

La cultura filosòfica a Catalunya i el Journal of Catalan Intellectual History
per JOAN CUSCÓ (Universitat de Barcelona), POMPEU CASANOVAS (La Trobe University, Melbourne, i Universitat Autònoma de Barcelona), MARIO MACÍAS (IDT, Universitat Autònoma de Barcelona) i WENDY R. SIMON (Universitat Abat Oliba CEU i Universitat Internacional de Catalunya)
dia 22, de les 9 a les 11 del matí

Com fem història intel·lectual? Fem un repàs a la cultura filosòfica a Catalunya i una proposta per aglutinar-la en la nova etapa del Journal of Catalan Intellectual History, una publicació en format digital, en obert, editada per la prestigiosa Sciendo, que prepara actualment el seu XIIIè número.