correu@uce.cat +34 933 172 411

TALLERS

del 17 al 22 d'agost del 2024


Muntanyisme
per PAU VINYES I ROIG, amb la col·laboració i l’assessorament de JORDI TAURINYÀ
del 17 al 22 d’agost, de dos quarts de 3 a 5 del capvespre

Excursió Salt Gros
Possibilitat de Bany. Guia: PAU VINYES I ROIG
dia 17, a les 3 del capvespre

Excursió als voltants de Vallestàvia
Guia per confirmar.
Festa catalana a Vallestàvia amb l’actuació de RAMON GUAL i sopar de germanor. Inscripcions al bar de l’UCE.
dia 18, a dos quarts de 3 del capvespre

Excursió a les Gorges de Carançà
Guia: PAU VINYES I ROIG
dia 19, a dos quarts de 3 del capvespre

Excursió als salts d’aigua de Sant Vicenç i dels Anglesos
Sortida guiada i comentada pel Taller de Natura i Cultura del Casal del Conflent.
dia 20, a dos quarts de 3 del capvespre

Canigó
Pujada en un sol dia a la pica del Canigó. Per a aquesta excursió cal estar en bona forma física. Necessari cotxes amb places per a aproximar-nos al lloc de l’inici de l’excursió a peu.
Coses a dur-hi imprescindibles: motxilla, botes de muntanya, gorra o barret, impermeable o capellina, mitjons de recanvi, samarretes de recanvi, roba d’abrigar, crema solar, aigua, càmera fotogràfica, energia positiva i alegria.
Guia: PAU VINYES I ROIG
dia 21, sortida a dos quarts de 5 de la matinada

Excursió a Prats de Balaguer i el seu castell i els Banys de Sant Tomàs
Possibilitat de bany a les termes de Sant Tomàs. Guia: PAU VINYES I ROIG
dia 22, a dos quarts de 3 del capvespre

*Les sortides estaran subjectes a l’estat del temps del moment i a la disponibilitat de places automobilístiques.


Cançons populars
per RAMON GUAL
del 17 al 22 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Enguany, al taller de cançons de Prada, cantarem les cançons que encara perduren. Més enllà de tots els sistemes econòmics o lluny de totes les manies o modes que ens imposen, lluny de qualsevol estat polític que ens vagi bé o no, cantarem les cançons que tothom per raons modernes voldria deixar de costat; cantarem les cançons que uneixen, passi el que passi, el conjunt dels Països Catalans. Lluitarem ferm, col·lectivament, per no renunciar mai al sectarisme dels que pensen que la memòria de la tradició no és un element de construcció del futur i que les influències musicals, sense arrels, poden ser la trajectòria a seguir. Encara avui sense ‘passeisme’ ni ‘conservatisme’ ni ‘ringardisme’, defensarem la transmissió i la divulgació, que ens permetrà de compartir les festes populars dins els pobles del Conflent on anirem com cada any per a mantenir i fer conèixer la nostra cultura i retrobar la nostra cultura, la catalana i... en català amb tothom!


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ (periodista)
del 17 al 22 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

El taller està adreçat a tothom a qui li agrada la fotografia, tingui una càmera (encara que sigui al mòbil) i en vulgui treure al màxim profit. Amb una mica de teoria — per saber què tenim entre mans – i una mica més de pràctica — per a veure’n els resultats —, intentarem resoldre tots els dubtes i conèixer totes les possibilitats que tenim amb la nostra càmera.


Dansa
per RAMON CARDONA
del 17 al 22 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Indicat per la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els qui volen passar-ho bé un estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.

Taller de danses: de 3 a 4 del capvespre. Taller de sardanes: de 4 a 5 del capvespre.


L’Scrabble, eina de país
per ARMAND SANMAMED, CRISTINA BASSONS i FRANCESC GALLÈN (FISC)
Ho organitza: Federació Internacional d’Scrabble
del 20 al 22 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

L’Scrabble és un joc de societat que combina el coneixement del lèxic, el càlcul matemàtic i l’estratègia i que consisteix a construir mots entrelligats sobre un tauler. És un joc que es practica arreu del món.
Els tallers seran pràctics, dinamitzats per monitors de la Federació Internacional d’Scrabble en Català i són oberts a tothom, tant als que ja coneguin el joc, com a aquells que no n’hagin sentit parlar mai.
Vingueu a jugar o a aprendre’n, coneixereu també la feina que la Federació Internacional de Scrabble en Català i l’Associació Scrabble Escolar duem a terme des de fa més de quinze anys per tal de difondre i enfortir el coneixement de la llengua catalana arreu dels Països Catalans i internacionalment amb activitats com el Campionat Escolar d’Scrabble dels Països Catalans (XIV edició), els tallers als centres de normalització lingüística o en tallers i fires arreu del país i que ens permeten qualificar l’Scrabble en català com una autèntica eina de país.


La botifarra
per IGNASI PRATS i TERESA GARRETA
dies 17 i 18 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Per a jugar a la botifarra farem servir una baralla de 48 cartes formada per quatre pals (Oros, Copes, Espases i Bastos) amb 12 cartes cadascun. Amb aquesta premissa, aquest taller consistirà en l’explicació de les normes que regeixen el joc de la botifarra, en la seva pràctica i en la reivindicació d’un joc genuïnament nostre. Així, doncs, es tracta d’un joc de cartes molt popular als Països Catalans (sobretot al Principat, les comarques del nord del País Valencià i les Pitiüses). Aquest taller, doncs, és per a difondre el joc de la botifarra i mantenir-lo viu.


El nostre cel al llarg de l'any. Una altra manera de fer astronomia
per LLUC MAS I POCOVÍ (president de l'Institut Mallorquí de Ciències de l'Espai)
del 17 al 19 d'agost, de 3 a 5 del capvespre

Aquest taller té com a objectiu principal mostrar el fonament científic en la cultura popular en l’àmbit de l’astronomia, a partir de les creences, els refranys i les cançons que ens han arribat a través dels nostres avis. Un coneixement que, en molts de casos, es tractava d’una qüestió de supervivència.
Per tant, aquest taller no pretén presentar un recull de refranys que ens parlen del cel (en aquest sentit, ja hi ha molta feina feta), ni de saber quan és convenient sembrar, empeltar o recol·lectar aquest o aquell fruit, o verdura. Es tracta de crear vincles (més que ponts), en l’àmbit del coneixement astronòmic a partir del seu vessant popular, la qual cosa no deixa de ser un repte, però també un deure.
Es tracta d’un taller i, per tant, no serà una simple presentació, perquè la participació dels assistents serà clau en el seu bon desenvolupament.