XXV UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1993)
Dates: del 16 al 26 d’agost del 1993
Organitzadors: Associació Universitat Catalana d'Estiu
Preus: Matrícula i estada: 41.000 pessetes
Participació: 1600
Cartell: Antoni Tàpies (Principat)
Seccions: Cursos de formació cultural, seminaris d’extensió universitària, seminaris d’investigació, tallers, debats, conferències, homenatges i diades.
— Actes, conferències, debats i taules rodones: Commemoracions. Inauguració de la XXVena edició — La generació del 1893: Joan Miró, J.V. Foix, Carles Riba i Carles Salvador — Debats. Gestió del territori: medi ambient i crisi de l’agricultura — Divulgació del coneixement científic — Els drets lingüístics 10 anys després — Països Catalans: un debat incòmode? — Europa i l’espai nacional català — Canvis en el panorama dels mitjans de comunicació — Cap als 50 anys de la UCE — Conferències. Presentació del projecte GIGASOL: cap a la producció d’1 Gigawatt electrosolar — L’esport i el moviment nacional — Reformes del sistema electoral a Europa — A Madrid en defensa de la sobirania de Catalunya — Andorra país sobirà — Municipis i identitat catalana a la Catalunya del Nord — Homenatges. Homenatge a Josep M. Llompart i a Vicent Andrés Estellés, in memoriam — Homenatge a Pau Casals i Pompeu Fabra.
— Seminaris d’extensió universitària – àrea de ciències: Les fronteres de la ciència. La genètica en la recuperació de la història — La lluita contra les plagues a les portes del segle XXI. Tendències i conflictes d’interessos — Les fronteres difuses de la química analítica — Limitacions metodològiques en l’estudi de la cèl·lula — Cosmologia i particules elementals: el més gran és el fet del més petit — L’origen d’estructura de l’univers — Les fronteres socials de la ciència — Nous materials: aliatges amb memòria — Les fronteres dels mòduls matemàtics — Les fronteres de l’ecologia comparada de les plantes — Els riscs tecnològics, les matèries perilloses, mite i realitat — Les darreres terapèutiques anticanceroses — Enginyeria genètica i noves espècies agrícoles — De la fotoquímica a la fotomedicina: la teràpia fotodinàmica del càncer — Xarxes neuronals i intel·ligència artificial — Neurologia de la consciència — Tècniques de reproducció assistida — Altres sessions. L’origen de la sexualitat humana — La vida en condicions extremes — Aire i vida — La nova medicina predictiva — Drogodependències. Simposi sobre drogodependències: noves perspectives.Límits de l'habituació i l'extinció:implicacions pera la prevenció de recaigudes en drogoaddictes— Dues cultures: alcohol i coca. Una patologia — Genètica de l'alcoholisme — Alcohol i seguretat viària.
— Seminaris d’extensió universitària – àrea d'humanitats: Països Catalans: realitat i projecte. Sessió d'obertura. Les ideologies sobre la col·lectivitat — Una història en comú — Un espai comunicatiu — Una literatura en curs — Una comunitat lingüística — Un àmbit de creació i interacció cultural — Les opcions d’institucionalització política — Perspectives per a la població dels Països Catalans a l’any 2000 — Economia dependent i economia independent — Llengua, art i literatura. Curs de Literatura: noves perspectives en l’estudi de la literatura catalana moderna — Curs de llengua: aspectes d’història de la llengua catalana (s. XVI-XIX) — Llengua i espai natural: un procés històrico-polític — Toponímia i Antroponímia — Lírica femenina medieval — Dramatúrgia no textual a Catalunya — Albert Saisset, "Un Tal", i la llengua a la Catalunya del Nord a final del segle XIX — La novel·la policíaca — Art, cultura i cinema a la Rússia tsarista — La traducció literària — Literatura antiga del Pròxim Orient — Centenari Joan Miró. Les energies de Joan Miró — Els paisatges de Joan Miró — La lànguida revindicació de Joan Miró en els ambients artístics catalans. Entre el rebuig institucional i l’aclamació de l’avantguarda — La pintura de Joan Miró — Història. La generació de l’exili — La generació de l’exili i modernitat i institucions — L’art rupestre als Països Catalans — Introducció a la numismàtica catalana — Ciències socials. La crisi del sistema polític. Bill Clinton: estafa o revolució? — Les crisis enforteixen la democràcia? — La crisi de representació i de participació — La crisi de l’equilibri mundial. De l’hegemonisme al nacionalisme — Els poders econòmics davant la crisi política — La crisi de l’estat i el desencís europeu — Crisi de les ideologies? Crisi de què? — Els nacionalismes i la crisi d’estat — Sociolingüística. Als 10 anys de la Llei de normalització lingüística a Catalunya — Deu anys de la Llei d’ús i ensenyament del valencià — El Dret mercantil i els drets lingüístics dels consumidors — L’Europa de les llengües — "L’Alacant a part" d’Emili Rodriguez Bernabeu.
— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT RAMON LLULL. La crisi de l’estat i el desencís europeu — De la fotoquímica a la fotomedicina: la terapia fotodinàmica del càncer — UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. Nous materials: aliatges amb memòria — Els risc tecnològics, les matèries perilloses, mite i realitat — ESTUDIS UNIVERSITARIS DE VIC. Literatura antiga del Pròxim Orient — UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. Cosmologia i partícules elementals: el més gran és del més petit — L’origen d’estructura de l’univers — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Economia dependent i economia independent — UNIVERSITAT DE BARCELONA. I jornades sobre l’estat de recuperació i conservació cinematogràfica als Països Catalans i a l’antiga corona d’Aragó — UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. L’ànalisi de qualitat espermàtica — Europa en l’alba del Mil·lenari — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. Reflexions sobre la perifèria septentrional dels Països Catalans: Catalunya del Nord, nord del Principat, Andorra, zones occitanes en contacte amb l’àrea lingüística catalana — UNIVERSITAT DE GIRONA. La traducció literària — UNIVERSITAT DE LLEIDA. Noves tendències a la teoria de la traducció — UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. La traducció literària.
— Cursos de formació cultural: Iniciació als Països Catalans. Introducció a l’economia dels Països Catalans — 30 anys del rock en català — Coneixement dels Països Catalans — Festa al carrer i cultura popular als Països Catalans — Iniciació a la llengua. Nivell A — Nivell B — Nivell C1 — Nivell C2 — Coneixement de la Catalunya Nord. La Catalunya del Nord després de l’entrada a "l’Europa sense fronteres" — Maig 68 i les lletres nord-catalanes — La pesca al sardinal i la barraca de senills — El Campo Santo de Perpinyà i la mort als segles XIV a XVI — Les roques gravades a la Catalunya del Nord — Història de la UCE o 25 anys de combats — Andorra, nova etapa — Art, Patrimonis, Patrimonis, Art — Proposta per a una nova terminologia de les varietats fruiteres a la Catalunya del Nord — L'experiència d'El Punt a la Catalunya del Nord — El pes econòmic de la Catalunya del Nord — L'ensenyament del català a la Catalunya del Nord — Demografia i coneixença del català (sondeig del 93) — Topònims i poblament a la Catalunya del Nord — L'ensenyament de la història a la Catalunya del Nord — La família catalana dins de la història — Els moviments monàrquics a la Salanca del segle XIX — Robert Brasillach o la perversió de la intel·ligència — Els monuments de la nostra història: Sant Miquel de Cuixà, Sant Martí del Canigó, Serrabona, Castellnou, Palau dels reis de Mallorca... visites comentades — Iniciació a les ciències de la salut. Què és la SIDA? — Iniciació a la Franja de Ponent. Història de la Franja de Ponent — Iniciació al japonès. Introducció a la llengua i la vida dels japonesos.
— Reunions científiques i professionals: XII Jornades de recerca experimental en física i química — I Trobada d’estudiants universitaris dels Països Catalans — Aportació dels cristians al projecte nacional «Modernitat i institucions» — Sociologia de la llengua «Monolingüisme oficial i plirulingüisme instrumental» — IX Diades d’Agricultura a Prada «Les plantacions forestals en terrenys agrícoles» — VIII Jornades sobre cooperativisme a Prada «El cooperativisme avui» — Intercanvis pedagògics dels Països Catalans. Seminaris de formació mútua — Curs intensiu de català: programa d’immersió lingüística per a mestres de l’Alguer i de la Catalunya Nord — VI Diada Andorrana «Alternatives econòmiques per a Andorra» — Fòrums Catalunya Nord «1. Una producció agrícola local: la vedella Rosa del Canigó» «2. L’agroturisme transfonterer»
— Tallers: Tallers d’animació. Animació als pobles i cançons populars — Muntanyisme — Alpinisme — Sardanes — Esports — Dansa — T’ai Txi T’xuan — Festes catalanes — Màgia — Confecció escolar d’una pel·lícula de dibuixos animats — Tallers d’art. Ceràmic — Teatre — Taller de cant coral "Toni Santandreu" — Dibuix i escultura — Tallers de comunicació. Disseny professional per ordinador: l’autoedició — Vídeo — Ràdio — Literatura per la pau — Tallers científics. Cuina i alimentació — Socorrisme — Astronomia — Educació ambiental — Coneixement del Conflent a través dels seus minerals i de la seva geologia — Taller de recuperació i normalització del patrimoni musical històric: la música per a instruments de teclat a Catalunya i a València durant el segle XVIII.
— Espectacles: Música (L’Agram — Intocablues Band — Pau Riba — Lax’n’Busto — Barcelona 216 — Crescendo — Raimon — Trio de Barcelona — Cobla Els Únics — Música Nostra — La Vella Dixieland) Cinema. Vint-i-cinc anys de cinema català (Instant de Tomàs Mallol, La conversa de Carles Santo Pompeu Fabra. La llengua d’un poble d’Antoni Cuadrench, Maternasis de Jan Baca i Antoni Garriga, L’últim peoner de Joan Francesc de Lasa, La rage d’Eugeni Anglada, D’un temps, d’un país de Llorenç Soler — Xirinacs, Sant Cugat, Muntanya (anònims), Miró l’altre i Miró 1936: Aidez l’Espagne de Pere Portabella, Ice cream d’Antoni Padrós, 11 de setembre de Julià Ynglada, Poetes catalans (I Festival Popular de Poesia Catalana, el Gran Price, 1970) col·lectiu dirigit per Pere Portabella — El cinema català d’Albert Abril, La ciutat cremada d’Antoni Ribas — Sessió en homenatge a Joan Miró: Teles cremades. Miró 73, Miró-Artigas i Mori el merma de Francesc Català Roca — L’orgia de Francesc Bellmunt — Miró d’Albert Abril, La Plaça del Diamant de Francesc Betriu — Viure sense viure i Daniya. El jardí de l’harem de Carles Mira — Castigo de Dios d’Hipòlit Negre — Havanera d’Antoni Verdaguer.
Professorat: Joan Abelanet, Albert Abril, Jordi Alberich, Joan Pau Alduy, Salvador Alegret, Anna Alonso, Lluís Alpera, Carles Armengol, Antoni Armengol i Aleix, Joaquim Auladell, Pere Ayguadé, Marta Aymerich, Anna M. Balaguer, Albert Balcells, Salvador Bardolet, Josep Bargalló i Valls, Juli Bassas, Alà Baylac, Joan Becat, Pere Becque, Xavier Bellés, Francesc Bellmunt, Domènec Bernardó, Jaume Bertranpetit, J.D. Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Pau Blanc, Ricard Blasco, Martí Boada, Eduard Bonet, Lluc Bonet, Lluís Bonet, Eugeni Cabanes, Max Cahner, Albert Calls, Jordi Carbonell, Ramon Cardona, Salvador Cardús, Josep-Lluís Carod-Rovira, Muriel Casals, Teresa Casals, Montserrat Casanovas, Enric Casassas, Francesc Castanyé, Carles Castellanos, Àngel Castiñeira, Jaume Ciurana, Jordi Clivillé, Joaquim Colominas, Isidor Cònsul, Agnès Corberó, Albert Coromines, Miquel Crusafont, Josep Dolcet, Martí Domínguez, Xavier Duran, Mercè Durfort, Josep Escoda, Raimon Escudé, Ricard Estrada, Francesc Ferrer i Gironès, Abel Figueres, Antoni Font, Vicent Franch, Francesc Freixa, Anna Galceran, Josep Gallart, Pere Garcia, Ferran Garcia Oliver, Narcís Garolera, Josep Gifreu, Teresa Giné, Alfred Giner Sorolla, Emili Giralt, Daniel Giralt-Miracle, Emili Gispert, Antoni Glory, Teresa Godall, Joan Anton González, Joan Josep González, Antoni Granell, Antoni Grífols, Josep Antoni Grífols, Alexandre Grimal, Ramon Gual, Ramon Gual i Batlle, Josep Guia, Santos Hernàndez, Josep Huguet, Josepa Huguet, Bernat Joan, Antoni Jorquera, Roger Justafré, Màrius Latorre, Roser Latorre, Francesc Llobell, Antoni Lloret, Marcel Llort, Xavier López, Josep López de Lerma, Josep M. López i Llaví, Josefina Lupiáñez, Joaquim Mallafré, Isidor Marí, Francesc X. Marimon, Miquel Marimon, Lluís Marquet, Jordi Mas, Delfí Massot, Josep M. Mata-Perelló, Gonçal Mazcuñan, Jaume Medina, Joan M. Minguet Batllori, Joan Mir, Joan F. Mira, Antoni Mirambell, Aina Moll, Joaquim Monclús, Josep Moran, Josep Murgades, Gustau Navarro, Santiago Nonell, Miée Ogawa, Salvador Oliva, Miquel Pairolí, Francesc Palau, Joan M. Paraire, Vicent Partal, Paulí, Josep Ll. Pedragosa, Marcelle Pellicer, Josep Peñuelas, Carles Perelló i Valls, J.L. Pérez Francesch, Joan Peytaví, Pere Pi Sunyer, Josep Piera, Xevi Planes, Agustí Pons, Pere Ponsich, Miquel Porter, Francesc Prujà, Pere Puigdomènech, Joan Rabasseda, August Rafanell, Pilar Rahola, Lluïsa Rancé, Joan Raynal, Raimon Reginaldo, Miquel Reniu, Pep Riera, Mercè Roca, Lluís M. Rodà, Àngel Romo, Joandomènec Ros, Antoni Rossell, Jaume Rosselló, Albert Rossich, Jaume Roure, Xevi Roviró, Cinta Sabaté, Genís Samper, Pere Sampol, Jordi Sànchez, Miquel Sànchez i Turet, Mercè Saumell, Blanca Serra, Segimon Serrallonga, Bartomeu Sigalés, Encarnació Soler, Carles Soler, Carles Soler i Vàzquez, Josep M. Sopena, Miquel Strubell, Sebastià Taltavull, J.M. Terricabras, Eliana Thibaut Comelade, Adolf Tobeña, Vicenç Torra i Ferrer, Joan Lluís Valls, Miquela Valls, Joan Vallvé, Vicent Ventura, Antoni Verdaguer, Enric Verdaguer, Pere Verdaguer, Joan Josep Vergés, Francesc Vicens, Joan Víctor de Barberà, Benet Vigo, Albert Vilalta, Vicenç Villatoro i Patrick Zabalbeascoa.
Associació Universitat Catalana d'Estiu:
PATRONAT DE L'ASSOCIACIÓ
President: Emili Giralt (Institut d’Estudis Catalans)
Secretari: Joan Becat
Vocals: Joan Ané, Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Eugeni Giral (Amics de l’UCE), Llorenç Planes (Amics de l’UCE a la Catalunya Nord), Josep Guia, Narcís Duran (Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord), Antoni Mir (Obra Cultural Balear), Carles Sechi (president de l’Obra Cultural de l’Alguer), Antoni Lloret, Lluís Lliboutry, Aina Moll, Pere Verdaguer, Enric Casassas, Nadal Batle (rector de la Universitat de les Illes Balears), Joan Sagnes (president de la Universitat de Perpinyà), Josep Maria Bricall (rector de la Universitat de Barcelona), Gabriel Ferrater (rector de la Universitat Politècnica de Catalunya), Ramon Lapiedra (rector de la Universitat de València), Josep Maria Vallès (rector de la Universitat Autònoma de Barcelona), Max Cahner, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Miquel Porter i Moix, Joan Mir, Ricard Torrents (director dels Estudis Universitaris de Vic), Josep M. Coll (Universitat Ramon Llull), Joan Martí (president de la Universitat Rovira i Virgili), Enric Argullol (rector de la Universitat Pompeu Fabra),Josep M. Nadal (rector de la Universitat de Girona), Francesc Michavila (rector de la Universitat Jaume I de Castelló) i el rector de la Universitat de Lleida.
EQUIP RECTOR
Comissió permanent: Max Cahner (president), Jordi Carbonell, Salvador Alegret, Ramon Gual, Josep Lluís Carod-Rovira, Salvador Cardús, Juli Peretó, Pere Verdaguer, Adolf Tobeña, Isidor Marí, Jaume Ciurana, Ramon Coy i Joan Maluquer.
Consell assessor: Joaquim Arenes, Eugeni Giral, Antoni Mir i Joan F. Mira