CENTRE TRANSFRONTERER D'ESTUDIS PAU CASALS
El Centre Transfronterer d'Estudis Pau Casals és un conjunt de tres edificis mediambientalment sostenibles. Dos destinats a dormitoris i un altre de polivalent destinat a aules, biblioteca, cuina, menjador, recepció, sales de reunions, de jocs etcètera. L'edifici, de gran interès arquitectònic, és d'estil mallorquí i fou construït l'any 1924, obra de l'arquitecte barceloní Ricard Segalà. L'edifici central ha estat rehabilitat a consciència.
El Centre ofereix 86 places repartides en 24 habitacions, amb un jardí de 5.000 metres quadrats, amb una biblioteca, dues grans aules, una gran sala d'estar i recepció. I tot al mateix peu del Canigó, un dels símbols de l'entesa entre els dos vessants de la frontera. Totes les habitacions tenen les finestres (que són tan amples i altes com les cambres) orientades a migjorn, cosa que fa que a l'hivern rebin plenament els raigs de sol i a l'estiu, mitjançant un sistema articulat de plafons mòbils, deixin passar la llum en funció de la temperatura interior.
El Conflent ofereix tres eixos que el fan atractiu: el patrimoni romànic, el patrimoni natural i la història.
La proximitat de l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, el monument més interessant de la nostra arquitectura preromànica, evoca la figura de l'abat Oliba, que també fou abat de Ripoll, bisbe de Vic i que l'any 1025 fundà el monestir de Montserrat. Els priorats de Serrabona i Marcèvol i el monestir de Sant Martí del Canigó, entre molts altres, són exemples excepcionals de l'arquitectura romànica.
El massís del Canigó es dreça damunt les planes del Conflent i el Rosselló, d'una banda, i del Vallespir i de l'Alt Empordà, de l'altra, i té com a punt més alt la pica del Canigó, de 2.785 metres. Té un interès natural innegable, sobretot geològic. Literàriament, el Canigó passa a ser un referent amb el poeta Jacint Verdaguer, que escriví una de les obres colossals de la nostra literatura, després de fer a peu totes aquestes terres.
Si la història del casal de Barcelona va estretament lligada al Conflent, on la llegenda diu que el comte Guifré 'el Pilós' nasqué a l'avui derruït Castell de Rià, també va lligada a l'antic Regne de Mallorca sorgit arran de la mort del comte-rei Jaume I, que fa que a Perpinyà hi hagi avui el Palau dels Reis de Mallorca. Prada fou un dels llocs emblemàtics de l'exili després de la Guerra Civil espanyola: Pompeu Fabra, el lingüista a qui la llengua catalana deu la normativització, és enterrat al cementiri de Prada; i Pau Casals, el violoncel·lista de fama mundial, apòstol de la pau, que compongué l'Himne de les Nacions Unides, on pronuncià el discurs vibrant «I am a Catalan». Precisament, aquest establiment duu el nom d'aquest català universal: Centre Pau Casals. En memòria de la defensa de la catalanitat i de la pau entre els pobles, malgrat les fronteres. Cal recordar, també, que entre els anys 1939 i 1957 Casals visqué a Prada, i una de les cases on s'hostatjà fou precisament la masoveria de la finca de Vallroc.
Aplegar en una mateixa activitat estudiants de territoris diferents, separats per fronteres administratives, però que comparteixen una llengua, una cultura i moments d'història comuna, és l'objectiu del Centre Pau Casals. L'intercanvi d'experiències i realitats enriquirà, certament, la formació dels joves estudiants, que el dia de demà treballaran, cadascun des de la seva responsabilitat, amb una visió més oberta de la seva realitat pròxima i creient en una Europa que sigui un exemple de democràcia i entesa entre els pobles.
ALBERG PAU CASALS - CANIGÓ
L'alberg és obert és obert els caps de setmana i entre setmana per a grups de 20 persones com a mínim. Comproveu la disponibilitat i feu la reserva.
[Més informació]
ENTORN D’APRENENTATGE DEL CANIGÓ
El Centre Transfronterer d'Estudis Pau Casals inicià les seves activitats com Entorn d'Aprenentatge del Canigó. Els camps (CdA) i els entorns (EdA) d'aprenentatge són serveis educatius que treballen conjuntament amb els centres educatius, per promoure l'aprenentatge dels alumnes a través de l'oferta d'activitats didàctiques innovadores realitzades en un medi natural o cultural singular i per contribuir a l'aprofundiment de la formació competencial de l'alumne.
En el següent enllaç (EdA del Canigó) trobareu la informació necessària per tal de poder fer una estada amb nosaltres i conèixer el ric patrimoni cultural i natural de la Catalunya Nord i en concret del Conflent, comarca històrica que ens acull. És una proposta pedagògica adreçada als estudiants de darrer cicle de primària, secundària i batxillerat.
INAUGURACIÓ DEL CENTRE TRANSFRONTERER D'ESTUDIS PAU CASALS AMB RESIDÈNCIA DE L'UCE
Dijous, 9 d'abril del 2015, a les 11 del matí, s'inaugurà el Centre Pau Casals. L'acte es celebrà amb la presència de Francesc Homs (conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya), Marcel Mateu (conseller regional, Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló), Damienne Beffara (vicepresidenta del Consell General del Pirineu Oriental), Josep Ibarz (vicepresident quart de la Diputació de Lleida), Xavier Soy (vicepresident segon de la Diputació de Girona), Meritxell Gallo (directora d'ensenyament superior i recerca del Govern d'Andorra), Pere Roquet (secretari general del Consorci de la Comunitat de Treball del Pirineu), Jean Christophe Janer (batlle adjunt de Prada), Àngels Mach (presidenta de la Societat Andorrana de Ciències), Joan Becat (president de l'Associació Universitat Catalana d'Estiu) i Joandomènec Ros (president de la Fundació Universitat Catalana d'Estiu).
Vídeo de la inauguració del Centre Pau Casals
Vegeu les fotografies — Descarregueu-vos l'opuscle de la inauguració
PATROCINADORS