XXVIII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1996)
Dates: del 16 al 25 d’agost del 1996
Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu
Preus: Matrícula i estada: 2.200 francs
Participació: 1734 (professors 155, conferenciants 47, premsa 36, organització 38, espectacles 148, alumnes matriculats 1310)
Cartell: Carles Fontserè (Principat)
Seccions: ensenyament plurisdisciplinari, ensenyament específic, seminaris d’investigació, formació cultural, reunions i jornades especialitzades, tallers, commemoracions, debats, conferències i homenatges i fòrum obert.
— Actes, conferències, debats, conferències i homenatges: Inaguració de la XXVIII UCE — Sanitat pública versus sanitat privada — La defensa de l’ésser humà — La veu dels estudiants — Cap a una Europa de les regions? — Els papers de Salamanca — El paper de la televisió pública i la televisió privada — La utilització racional del territori — Homenatge a Joan Triadú — La intel·ligència — El cinema a Catalunya davant els reptes actuals i futurs — Record de Fèlix Cucurull — Les ONG i el seu paper als Països Catalans — Joan Roís de Corella, al llindar dels cinc-cents anys — Viabilitat econòmica de la independència de Catalunya — Homenatge a Pau Casals i Pompeu Fabra — Les Illes Balears, avui — Debat lliure — Assemblea final — Homenatge a Carles Fontserè.
— Ensenyament pluridisciplinari: La defensa de l’ésser humà. Conferència introductòria — Qualitat i escassetat de les aigües continentals — Àrees naturals protegides — El medi natural i el paisatge — Propostes de gestió davant l’exhauriment dels recursos pesquers — Espai rural i medi natural: la protecció d’un estil de vida — Energia — Alimentació i càncer — Drogues, persones i desigualtats — La nova empresa i l’ètica empresarial — Alienació per la informàtica — Fi de segle, la fi de la paraula? — Les esglésies i les sectes — La desconfiança en la justícia — La música i els moviments socials — Taller: Educació ambiental — La intel·ligència. Conferència introductòria — Lògica matemàtica — Lingüística (llenguatge, ment i màquines) — Intel·ligència artificial — Robòtica — Números i formes musicals — Intel·ligència — La intel·ligència a la literatura — Construcció de la memòria històrica — En defensa de la intel·ligència — Taler: La divulgació del pensament científic — Taller: Determinació de la posició de Prada, seguint mètodes emprats des de l’any 3000 aC.
— Ensenyament específic – llengua i literatura: La literatura de viatges contemporània — La frontera literària — El plurilingüisme igualitari a Europa — La innovació en les llengües subordinades i en les no subordinades — Lingüística i sociolingüística rossellonesa — Joan Ramis i la il·lustració a Menorca — L’INUSCAT, índex d’ús del català — Sis segles de poesia catalana — Vida i obra d’Aurora Bertrana (autora intrèpida) — Lingüística.
— Ensenyament específic – política: Anàlisi de la propaganda política electoral — El futur de les esquerres a Catalunya — Conseqüències polítiques del sistema electoral: el cas de Catalunya — La realitat berber al nord d’Àfrica — Visió històrica de l’independentisme.
— Ensenyament específic – història: Els Borja i la noblesa valenciana — El moviment llibertari al País Valencià a través de les fonts orals — L’anarquisme a Catalunya — Torras i Bages i la transformació de l’Església catalana (1880-1936) — Construcció de la memòria històrica.
— Ensenyament específic – economia: Revisió dels models de finançament — La nova empresa i l’ètica empresarial.
— Ensenyament específic – disseny: Les tendències actuals en el disseny periodístic i la utilització de la imatge en la premsa. La Internet: el nou mitjà de comunicació — El llenguatge de la tipografia — Tres models del fotoperiodisme — Les noves tendències del redisseny de diaris locals — Consolidació de la Infografia com a gèner periodístic.
— Ensenyament específic – cinema: Cent anys de cinema a Catalunya (1896-1996) — El cinema amateur català, el gran desconegut — Segundo de Chomón, pioner de la cinematografia catalana.
— Ensenyament específic – audiovisual: La creació audiovisual als Països Catalans — Els curtmetratges. Una visió alternativa.
— Ensenyament específic – música: Música i llenguatge — El rock com a cultura — La Nova Cançó — La música i els moviments socials — Números i formes musicals.
— Ensenyament específic – art: El romànic: el primer art europeu a Catalunya — El gravat als Països Catalans (segles XVI-XIX) — Salvador Dalí — Moments i problemes en la història de l’art català entre el Modernisme i el Noucentisme.
— Ensenyament específic – ciències: L’anàlisi estadística de l’estil literari i el problema de l’autoria — Lògica matemàtica — Intel·ligència artificial — Robòtica — Energia.
— Ensenyament específic – filosofia: Pensar la democràcia.
— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Comportament electoral i sistema de partits al País Valencià (1977-1996) — Sobre la caracterització fraseològica dels estils literaris — El dialecte gràfic valencià — La noblesa valenciana i els Borja — UNIVERSITAT D’ALACANT. Societat, comunicació i identitat: l’impacte social de les noves tecnologies — UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. L’espai religiós medieval: la llum i la mesura — Curs introductori a la fotografia — UNIVERSITAT JAUME I. El consolat de Mar de Perpinyà — UNIVERSITAT DE GIRONA. Pensar la democràcia — UNIVERSITAT DE LLEIDA. La interferència i l’error interlingüístic a partir de l’anàlisi de textos orals i escrits dels MCM en català — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. Espais de comunicació i identitaris, límits i conflictes — ESTUDIS UNIVERSITARIS DE VIC. Trets característics de la cançó tradicional catalana — Introducció a la realitat virtual — UNIVERSITAT DE BARCELONA. El romànic: el primer art europeu a Catalunya — El gravat als Països Catalans — Salvador Dalí — Moments i problemes en la història de l’art català entre el Modernisme i el Noucentisme — UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. Les esglésies i les sectes — UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. Conseqüències polítiques del sistema electoral — UNIVERSITAT POMPEU FABRA. La literatura de viatges contemporània — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. L’alienació per la informàtica — Revisió dels models de finançament autonòmic.
— Cursos de formació cultural: Introducció als Països Catalans. La problemàtica de les Illes — Persona, societat i país — Introducció al coneixement de la Franja de Ponent — Les comarques centrals i meridionals dels Països Catalans — L’Alguer, avui — Un poble vençut dins una Europa sense imperis — Iniciació a la llengua. Curs de català per a nocatalanoparlants — Curs de formació elemental i mitjana — La terminologia catalana — Coneixement de la Catalunya Nord. La Catalunya del Nord a l’abast — Aproximació a la investigació històrica i onomàstica a la Catalunya del Nord — Un sincretisme providencial: la sardana — Perpinyà en la literatura catalana. De Pere Pinya a Perpinyhard — Muntanya i frontera en l'imaginari català: el fraticidi com a estructura fonamental —L'evolució medieval d'una família de la noblesa cerdana —Presentació crítica de la literatura nord-catalana recent. Nous autors s'acaben d'incorporar a les lletres nord-catalanes: Bertrana, Bezsonoff, Jacquet, Lluís, Renyé, Sargatal... — Contraban. negoci i política a Cerdanya al segle XX: el cas de Bartomeu Lledós — Estat de l'ensenyament del català a la Catalunya del Nord — Bibliografia nord-catalana, dels inicis a 1994 — Els contactes nord-sud d'un llibreter català a Perpinyà —Castellnou, pioner del ferro forjat medieval català —El marc jurídic de la llengua catalana a la Catalunya del Nord: reconeixement incipient o jacobinisme furibund? — Introducció a l’esperanto.
— Reunions científiques i professionals: Jornada de l'Associació d’Ens Locals de Muntanya dels Pirineus (AMPI) «La nostra aportació a la Carta Europea de Muntanya» — Jornada de la Fundació Institut Català de la Cuina «Cuinar i menjar als PPCC: Aproximació plurisdisciplinar als costums alimentaris d’una comunitat mediterrània» — Jornada de l'Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut «Aproximació a la bioètica» — II Jornada forestal a l’UCE «L’economia forestal, el medi rural i el seu ús» — Jornada del Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya «La història contemporània de Catalunya a la televisió» — Jornada de la Direcció General de Política Lingüística i el Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya «Curs intensiu de català per a mestres de l’Alguer i de la Catalunya del Nord» — Jornada de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona «Les associacions de veïns, què són? Un model de participació ciutadana» — XI Jornades sobre cooperativisme a Prada «Els valors del cooperativisme» — XII Jornades d’Agricultura a Prada «El conreu de l’olivera i l’oli d’oliva» — IX Diada Andorrana «Andorra en el món» — VI Jornada de Biologia a Prada «La manipulació dels genomes» — XV Jornades de recerca experimental en física i química «Txernòbil, 10 anys després» — Jornada de l'ADICEC «La Unió Europea: procés de construcció, organismes i polítiques comunitàries» — Jornada de l'ADICEC «Europa i la Mediterrània».
— Tallers: Alimentació i cuina — Cançons populars — Muntanyisme — Alpinisme — Sardanes — Esports — Dansa — T’ai Txi T’xuan — Festes catalanes — Ceràmica — Teatre — Cant coral «Toni Santandreu» — Iniciació a les arts plàstiques — Vídeo — Ràdio — Logotècnia a la logomàquia — Naixement i societat — Màgia — Escacs — Socorrisme — Educació ambiental — Iniciació als jocs malabars — Determinació de la posició de Prada, seguint mètodes emprats des de l’any 3000 aC — La divulgació del pensament científic — A l’entorn de la farga catalana.
— Fòrum obert: Presentació dels llibres Història social i política de la llengua catalana de F. Ruiz, R. Sans, J. Solé i Comardons (Editorial 3 i 4) i Els silencis d’Estat de J. Solé i Comardons (Pagès Editors) —Presentació d’Altaveu 96. — Presentació de l’Associació per a la Recuperació del Patrimoni CINEMA RESCAT — Debat sobre nacionalisme en commemoració del norantè aniversari de «La nacionalitat catalana» — Els clubs UNESCO — Ajuntaments, una eina per a la defensa dels drets humans (De San Francisco a Barcelona) — Col·loqui controvèrsia sobre el tabaquisme — Presentació del llibre Josep Sunyol, l’altre President afusellat — Presentació del llibre Qüestió nacional: un debat obert de diversos autors.
— Espectacles: L’Agram — Coa Negra — Max Sunyer Trio — Urbàlia Rurana — Diapaswing — Cobla Els Únics — Josep Tero — Rag & Old Time Band — Coral Polifònica de l’Alguer — Lliris — La Vella Dixieland — Blues de Picolat.
Professorat: Marc Andreu Acebal, Ferran Adrià, Joan-Pau Alduy, Joan Alegret, Benvingut Aligué, Anna Almazan Guillén, Julio Añoveros, Joan Aranda, Aureli Argemí, Lluís Assier-Andrieu, Joaquim Auladell, Pepa Aymamí, Albert Balcells, Josep M. Balcells, Andreu Balent, Cebrià Baraut, Sebastià Bardolet, Jaume Bartomeu, Enric Bas, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat, Ricard Belis, Joan Berney, Eduard Bes, Gabriel Bibiloni, Martí Boada, Josep Vicent Boira, Frederic Boix, Neus Bonet, Pere Bonnín, Jean-Marie Borreill, Agustí Bosch, Fàtima Bosch, Àlex Broch, Xavier Bru de Sala, Francis Brunet, Juan José Caballero Molina, Jaume Calatayud, Jordi Camps, Puri Canals Arantxa Capdevila, Joaquim Capdevila, Jaume Carbonell, Jordi Carbonell, Pere Carbonell, Ramon Cardona, Josep M. Carpi, Jacint Carrera, Muriel Casals, Jordi Casanova, Anna Casanovas, Enric Casassas, Josep Castaño, Carles Castellanos, Josep Castells, Lourdes Cirlot, Oriol Cisteró, Salvador Claramunt, Ramon Clotet, Jaume Comas, Carles Constante, Jesús Contreras, Lluís Cornudella, Albert Coromines, Ulises Cortés, Llibert Cuatrecasas, Josep Dalleres, Josep Egozcue, M. Teresa Escalas, Miquel Esquirol, Manuel Esteban, Núria Esteve, Alexis Estopiñan, Ricard Estrada, Miquel Àngel Fabra, Pere Fages, Ricard Farriol, Joaquim Ferrer, Josep M. Figueres, Jordi Figuerola, Lurdes Font, Francesc Fontbona, Ramon Fortià, Maria Fradera, Vicent Franch, Ramon Franquesa, Mireia Freixa, Helena Fuster, Joan Fuster i Sobrepere, Anna Garcia, Francesc Garcia, Ferran Garcia Oliver, Arcadi Garcia Sanz, Narcís Garolera, Jordi Gasull, Dolors Genovès, Montserrat Gibert, Antoni Giménez i Riba, Josep Ginebra, Alfred Giner Sorolla, Eugeni Giral, Daniel Giralt-Miracle, Isidre Gironés, Antoni Glory, Josep Gordi, Ramon Gual i Batlle, Milagros Guardia, Josep Guia, Francesc Guillem, Gabriel Guix, Pietat Hernández, Iolanda Herrera, Ricard Huerta, Josep M. Huertas Claveria, Antoni Jorquera, Jaume Juanola, Joan Julià i Muné, Roger Justafré, Manuel Lamas, Roser Latorre, Ignasi Llompart i Mas, Vicent Llorca, Antoni Lloret, Joan Llort i Carreras, Joaquim Lloveras, Joan-Lluís Lluís, Pere Llunas, Alfons López, Immaculada Lorés, Josefina Lupiáñez, Pere Macias, Francesc Madrid, Rafael Maestre, M. Dolors Majoral, Pere Maluquer, Pasqual Maragall, Francesc X. Marimon, Miquel Marimon, Lluís Marquet, Casimir Martí, Josep Martí, Sílvia Martínez, Lluís Massana, Josep M. Mata i Perelló, Jaume Mateu, Meritxell Mateu, Laura Mercader, Lluís Meseguer, Xavier Mestres, Walter Meyerstein, Juli Minoves, Joan Mir, Rosa M. Miras, Joan Molet, Domènec Molí, Neus Moly, Joaquim Monclús, Josep Monje, Gabriel Mora, Manuel Mundó, Miquel Lluís Muntané, Sergi Nadal, Gustau Navarro, Néstor Novell, Carme O’Callaghan, Xavier Olivé, Arcadi Oliveres, Manel Ollé, Magda Oranich, Ignasi Orce, Xavier Ortega, Domènec Pairó, Lluís Paluzie, Vicent Partal, Miquel Pascual, Jordi Pasques, Paulí, Didier Payré, Climent Penalva, Juli Peretó, Carlos Pérez de Rozas, M. Àngels Pérez Samper, Jordi Pericot, Susan Petersen, Joan Peytaví Deixona, Joan Piqué, Josep Pla, Joan Planas, Xevi Planas, Agustí Pons, Antoni-Joan Pons, Miquel Porter i Moix, Joan Pous, Joan Manuel del Pozo, Joan Prat, Narcís Prat, Enric Prats, Francesc Prujà, Pere Puigdomènech, Josep M. Puiggròs, Joan M. Pujals, Anna Pujol, Andreu Pujol del Pozo, Mariona Quadrada, Hilari Raguer, Gemma Rauret, Raimon Reginaldo, Francesc Reguan, Maria Reig, Oriol Ribas, Josep M. de Ribot i Mundet, M. Josep de Ribot i Porta, Ignasi Riera, Antoni Riera Melis, Jordi Rifé, Joan Rodés i Català, Ricard Rodrigo, David Rodríguez, Jesús Rodríguez Picó, Josep M. Roig, Joan Maria Romaní, Agustí Romero, Jaume Ros, Joandomènec Ros, Jacint Ros i Hombravella, M. Marc Rosier, Pep Rovira, Xevi Roviró, Josep Rovirosa, Anna Ruano i Palou, Rafael Sabadí, Carme Sabater, Jordi Sales, Josefina Salord, Vicent Salvador, Josep Santamaria, Carles Sechi, Abel Segura, Dolors Serra, Segimon Serrallonga, Albert Serratosa, Júlia Simon, Rosa M. Sobirana, Jaume Sobrequès, Imma Sofias, M. Dolors Solà Oms, Joan Ramon Solé, Miquel A. Solé, Josep M. Solé i Sabaté, Cristòfol Soler, Lourdes Soler, M. Encarnació Soler i Alomà, Agustí Soler i Regà, Frederic Suñer, Antoni Susín, Jaume Tarrazón, Alà Tarrius, Faust Terrado, Eliana Thibaut Comelade, Estanislau Tomàs, Llorenç Torrado, Carles Torres, Claudi Emili Tourné, Joan-Miquel Touron, Joan Tous, Joan R. Triadó, Xavier Trias, Imma Tubella, Jaume Uriach, Ramon Vallejo, Miquela Valls, Joan Vallvé i Ribera, Llorenç Valverde, Pilar Vélez, Pere Verdaguer, Albert Vergés, Francesc Vernet, Pau Viciano, Joan Víctor de Barberà, Josep-Miquel Vidal, Jordi Vilajoana, Enric Vilanova, Piqui Vilella, Pierre Villeneuve, Àlvar Vinacua i Eduard Vinyamata.
Fundació Universitat Catalana d'Estiu:
PATRONAT DE LA FUNDACIÓ
President: Manuel Castellet (Institut d’Estudis Catalans)
Vicepresident: Enric Casassas
Vicepresident: Emili Giralt
Secretari: Joan Becat
Tresorer: Eugeni Giral
Vocals: Joan Ané, Enric Argullol (Universitat Pompeu Fabra), Max Cahner, Antoni Caparrós (Universitat de Barcelona), Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Miquel Gassiot (Universitat Ramon Llull), Ramon Gual, Josep Guia, Llorenç Huguet (Universitat de les Illes Balears), Lluís Lliboutry, Antoni Lloret, Joan Maluquer, Joan Martí (Universitat Rovira i Virgili), Antoni Mir (Obra Cultural Balear), Joan Mir, Josep M. Nadal (Universitat de Girona), Jaume Pagés (Universitat Politècnica de Catalunya), Joan Peytaví (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Jaume Porta (Universitat de Lleida), Miquel Porter, Ferran Romero (Universitat Jaume I), Pere Ruiz (Universitat de València), Joan Sagnes (Universitat de Perpinyà), Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer), Carles Solà (Universitat Autònoma de Barcelona), Ricard Torrents (Estudis Universitaris de Vic) i Pere Verdaguer.
EQUIP RECTOR
Miquel Porter i Moix (president), Joan Alegret, Josep Amat, Anna Casanovas, Jordi Carbonell, Jaume Carbonell, Núria de Dalmases, Ferran Garcia-Oliver, Ramon Gual, Antoni Lloret, Jordi Pericot, Joandomènec Ros, Sebastià Serrano, Pere Verdaguer i Joan Maluquer.