XXXIX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

300 anys després d’Almansa

del 16 al 25 d’agost del 2007


Actes i commemoracions


Inauguració

amb JOSEP HUGUET (conseller d’innovació, universitats i empresa de la Generalitat de Catalunya), MONTSERRAT CASAS (rectora de la Universitat de les Illes Balears), JEAN BENKHELIL (president de la Universitat de Perpinyà-Via Domícia), JOANDOMÈNEC ROS (president de la Universitat Catalana d’Estiu), JOAN F. DENIS (batlle de Prada) i ANTONI MIRÓ (autor del cartell)
dia 17 d'agost, a les 12 del migdia


L'ús de la llengua en la docència universitària

amb NICOLAU DOLS (vicerector de projecció cultural de la Universitat de les Illes Balears) i JOAN BECAT (director de l’Institut Franco-Català Transfronterer, Universitat de Perpinyà)
dia 17 d'agost, a les 5 de la tarda


Ciències i humanitats: una mateixa cultura?

amb RAMON M. NOGUÉS (professor de biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona) i JOANDOMÈNEC ROS (catedràtic d’ecologia a la Universitat de Barcelona i secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans)
dia 18 d'agost, a les 12 del migdia


El turisme com a motor de l'economia de la identitat. La identitat com a factor de competitivitat turística

amb JOSEP HUGUET (conseller d’innovació, universitats i empresa, Generalitat de Catalunya), CARLES SECHI (director de l’Obra Cultural de l’Alguer), JOAN CARLES VILALTA (director general de turisme, Generalitat de Catalunya), CRISTIÀ BATAILLOU (Universitat de Perpinyà-Via Domitia), ORIOL JUNQUERAS (Universitat Autònoma de Barcelona), JAUME LEON (director comercial del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i empresari turístic) i MANEL MIRÓ (soci consultor Stoa-Patrimoni, Turime i Museografia)
dia 18 d'agost, a les 5 de la tarda


Almansa 1707: la destrucció d'un país

amb JOAN F. MIRA (Universitat Jaume I i IEC)
dia 19 d'agost, a les 12 del migdia


Cap on va la Universitat Catalana d'Estiu? Primera jornada de reflexió

amb JOANDOMÈNEC ROS (president de la Universitat Catalana d’Estiu), SALVADOR ALEGRET (vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans) i JOAN FUSTER i SOBREPERE (director acadèmic del CUIMPB – Centre Ernest Lluch)
dia 19 d'agost, a les 5 de la tarda


Memòria de l'exili

amb HERIBERT BARRERA (expresident del Parlament de Catalunya), VÍCTOR TORRES, ORIOL JUNQUERAS i JOANDOMÈNEC ROS
dia 20 d'agost, a les 12 del migdia

L’any 1948 moria Pompeu Fabra a Prada i, en el funeral presidit per Antoni Rovira i Virgili, portaven el taüt de l'ajuntament fins al cementiri Josep Fors, Francesc Arnau, Julià Gual, Joan Alavedra, Martí Bruguera i Florenci Guix (primer torn) i s'hi incorporaven al llarg del trajecte Víctor Torres i Heribert Barrera, entre altres. Només aquests dos darrers són vius.


Excursions a Mosset, Cuixà, Vilafranca i el Coll de Milleres
dia 20 d'agost, a les 3 de la tarda


"Més lluny, hem d'anar més lluny": un poble i un horitzó

amb AGUSTÍ COLOMINES (director del Centre UNESCO de Catalunya i professor d’història contemporània a la Universitat de Barcelona), MÒNICA SABATA (portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir), JOAN CARRETERO (exconseller de la Generalitat de Catalunya), JOAN MIR (UIB) i JORDI SALES (UB)
dia 21 d'agost, a les 12 del migdia


Els Tractats de Roma, naixement de la Unió Europea i l'evolució del paper de les regions

amb JOAQUIM LLIMONA (president del Consell Català del Moviment Europeu), GREGORI GARZON (exjuriconsult del Parlament Europeu i catedràtic de dret internacional públic de la Universitat Autònoma de Barcelona), ARCADI OLIVERES (catedràtic de ciències econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Justícia i Pau), MARGARITA RIVIÈRE (periodista i escriptora) i XAVIER FERRER (president de l’Associació de Diplomats dels Cursos sobre la Unió Europea a Catalunya), com a moderador
dia 21 d'agost, a les 5 de la tarda

Enguany s’ha conmemorat el 50è aniversari de la signatura dels Tractats de Roma. Des que va néixer, el projecte europeu ha canviat molt. De l’intergovernamentalisme inicial hem passat a un creixent paper de les regions en la construcció europea i, des de fa una dècada, la UE disposa d’una assemblea representativa de les regions: el Comitè de les Regions. Mentre que per a uns aquestes estan sobradament representades amb el citat organisme comunitari, d’altres consideren que és del tot insuficient. Atès que Catalunya és una de les regions més importants d’Europa, la taula rodona que proposem en aquesta edició de la Universitat Catalana d’Estiu, en coordinació amb el Consell Català del Moviment Europeu, discutirà sobre l’evolució del seu paper al procés d’integració europea així com quin hauria de ser el seu futur.


Cultura, mitjans de comunicació i país

amb ALBERT SÀEZ (secretari de mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya) i MIQUEL CALÇADA (fundador del Grup Flaix)
dia 22 d'agost, a les 12 del migdia


Pompeu Fabra, home de ciència

per ORIOL CASASSAS (membre de l’Institut d’Estudis Catalans)
dia 22 d'agost, a les 5 de la tarda


Les claus de les reformes dels estatuts català, valencià i balear

amb CARLES VIVER i PI-SUNYER (catedràtic de dret constitucional a la Universitat Pompeu Fabra i director de l'Institut d'Estudis Autonòmics), LLUÍS AGUILÓ (professor de dret constitucional a la Universitat de València) i BARTOMEU COLOM (professor de dret constitucional a la Universitat de les Illes Balears)
dia 23 d'agost, a les 12 del migdia

Els darrers dotze mesos s’han reformat els estatuts d’autonomia del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Quin és el contingut i abast de cadascuna de les reformes. Cap on han anat aquestes reformes. Quina influència ha exercit l’Estatut català sobre els altres dos. Com queda la regulació de la llengua catalana i les relacions amb les altres comunitats en els tres estatuts. En definitiva, quines són les claus polítiques que expliquen les reformes i quin ha estat el resultat final.


Cloenda del bicentenari del naixement del general Cabrera: una reivindicació territorial

amb JOSEP SÀNCHEZ CERVELLÓ (professor d’història contemporània a la Universitat Rovira i Virgili), JORDI CASASSAS (catedràtic d’història contemporània a la Universitat de Barcelona), PERE MUÑOZ (historiador), ROC SALVADÓ (professor a la Universidad Nacional de Educación a Distancia), ROBERT VALLVERDÚ (historiador) i JOAQUIM MONTCLÚS, moderador
dia 23 d'agost, a les 5 de la tarda


El futur de l'Euroregió

amb FRANCINA ARMENGOL (presidenta del Consell de Mallorca), PASQUAL MARAGALL (expresident de la Generalitat de Catalunya) i JORDI GALLARDO (secretari d’estat de Patrimoni Cultural i Política Lingüística, Govern d’Andorra)
dia 24 d'agost, a les 12 del migdia


Parlem-ne, de novel·la

amb ALBERT SÀNCHEZ PIÑOL (escriptor, autor de La pell freda), PAU FANER (escriptor, autor d’Un regne per a mi), JOAN DANIEL BEZSONOFF (escriptor, autor de Les amnèsies de Déu), VICTOR GÓMEZ LABRADO (escriptor, Fundació Joan Fuster) i JOAN BORJA (professor de filologia catalana a la Universitat d’Alacant)
dia 24 d'agost, a les 5 de la tarda

Sí: parlem-ne! Quina salut té la novel·la catalana contemporània? És homologable — millor, pitjor — a la que es fa en unes altres literatures? És exportable? Quina qualificació mereix? ‘Progressa adequadament’? ‘Necessita millorar’?
La cultura catalana serà la convidada d’honor en l’edició del 2007 de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, considerada la més important del món. Quina serà la targeta de presentació que hi tindrà la novel·la catalana actual? Quina n’hauria de ser?
Filòlegs, empresaris, periodistes, sociòlegs i polítics assagen sovint — sense que ningú no els ho demane — respostes per a preguntes com aquestes. Potser val la pena que, per una volta, siguen els mateixos novel·listes els qui en parlen, de novel·la...


Assemblea

dia 24 d'agost, a dos quarts de 7 de la tarda


Cloenda: el centenari de l'Institut d'Estudis Catalans

amb SALVADOR GINER (president de l’Institut d’Estudis Catalans), ANTONI RIERA (vicepresident de l’IEC) i JOANDOMÈNEC ROS (president de la Universitat Catalana d’Estiu)
dia 25 d'agost, a les 12 del migdia