50 UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
I, tanmateix, la remor persisteix
Manresa, del 5 al 10 de juliol del 2018
Programa de cursos
CURSOS UNIVERSITARIS
CIÈNCIES DE LA NATURA
«Sostenibilitat: realitat o quimera?»
Coordinador: Dr. Martí Boada i Juncà (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
Concepte de sostenibilitat. Orígens i actualitat. Perspectiva social, ambiental, econòmica. Encara que el concepte de sostenibilitat té un origen remot (Carlowicz, Cotta, Goethe), actualment té una significació destacada que arrencaria l'any 1987, a partir de l'Informe Brundtlant, en el qual se sentenciava que, si no es prenien mesures correctives en els models de creixement global, ens podríem enfrontar a una crisi de relacions dels humans amb el planeta molt greus.
La primera dificultat generada ha estat el «babelisme» conceptual que ha sorgit. Actualment hi ha unes 130 definicions de desenvolupament sostenible. El primer conflicte està servit. El primer problema és semàntic, seguit de l'ús confús o abusiu del terme.
CIÈNCIA I TECNOLOGIA
«De la física quàntica a les nanotecnologies»
Coordinadora: Dra. Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
La física quàntica s'anà desenvolupant amb l'inici del segle XX, de manera espectacular i segura. Veurem els principis de la física quàntica i les seves conseqüències. Parlarem de les aportacions de Richard Feynman, amb motiu del centenari del seu naixement, i de les nanotecnologies, de les quals Feynman és considerat el precursor. Finalment, exposarem aplicacions pràctiques actuals o futures, com ara la computació quàntica o les nanobiotecnologies. Amb l’objectiu de donar a conèixer la recerca actual en diferents camps relacionats amb el tema del curs, convidarem diferents investigadors de grups o instituts de recerca del nostre entorn.
CIÈNCIES DE LA SALUT
«La sanitat i la societat avui»
Coordinador: Dr. Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Universitat Autònoma de Barcelona)
del 5 al 7 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
Després de l’èxit del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que se celebrà a Manresa els proppassats 20 i 21 d’octubre del 2017, enguany dedicarem tres dies dels 6 que durarà la 50ª edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a temes de Ciències de la Salut, tal i com venim fent de fa anys a Prada de Conflent.
La novetat enguany de fer una edició a Manresa de l’UCE convida no solament als professionals de les ciències de la salut i de la vida, sinó també a tots els ciutadans estudiosos d’aquest afer, a participar en les conferències i col·loquis sobre temes de màxima importància. El col·loqui que segueix totes les ponències, permet l’enriquiment amb les preguntes dels participants. Les conclusions ajuden no solament al nostre millor coneixement, sinó també a millorar la nostra salut personal i col·lectiva.
NUTRICIÓ I SALUT
«La dieta i els seus efectes preventius sobre les malalties»
Coordinadora: Dra. Blanca Ribot Serra (Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya)
del 8 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
L’alimentació és clau en la disminució del risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial i sobrepès, entre altres, i en aquest sentit, és important alimentar-se d’una forma variada i equilibrada des de la infància. Malgrat tot, mai és tard per fer un canvi d’hàbits, ja que els beneficis s’obtenen fins i tot en edats avançades. En el curs es revisarà l’evidència de l’efecte preventiu de la dieta sobre determinades malalties i analitzarem els mites alimentaris més arrelats.
HISTÒRIA
Coordinador: Dr. Àngel Casals (Universitat de Barcelona)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
«UCE 1968-2018: balanç de 50 anys d'historiografia»
Una de les matèries més presents al llarg de tota la història de la Universitat Catalana d’Estiu ha estat la història, sens dubte. Per això, és un marc ideal per a aplegar alguns dels historiadors més importants del nostre país i reflexionar sobre com ha avançat la historiografia des de la fase final del franquisme fins avui.
«Dels orígens de la identitat nacional a l'independentisme»
Com s’ha format la nació catalana? Com es construí el discurs polític un cop es prengué consciència nacional? Farem un repàs sobre els elements fonamentals i les fites cabdals que han portat des del naixement de Catalunya a l’edat mitjana a l’hegemonia de l’independentisme en el discurs nacionalista.
LITERATURA
«Lectures i interpretacions dels clàssics medievals. Balanç de més d'un segle»
Coordinador: Dr. Joan Santanach i Suñol (Universitat de Barcelona)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia
Des que, a mitjan segle XIX, s'inicià un programa de recuperació d’autors i obres catalanes medievals, més vacil·lant al començament, més sistemàtic a mesura que anaven avançant els anys, la visió que se n’ha tingut i ofert ha evolucionat substancialment. El curs proposa constatar aquesta evolució des de les primeres aproximacions fins a les interpretacions més actuals, d’acord amb la nova i recent Història de la literatura catalana.
JORNADES
JORNADA DE L’ENS DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ
«L’ASSOCIACIONISME DAVANT LES NOVES FORMES DE COMUNICACIÓ: LES ENTITATS EN ELS TEMPS DEL WHATSAPP»
Ho organitza: Ens de l’Associacionisme Cultural Catalàdia 7 de juliol, de les 9 a la 1
Jornada reflexiva sobre la incidència que les noves maneres de comunicar-nos tenen en les relacions esdevingudes en el si de l’associacionisme. Si Internet, els mòbils intel·ligents o aplicacions com el Whatsapp han produït canvis profunds en la relació interpersonal i grupal, l’associacionisme no és aliè a aquesta situació.
La jornada proposa tres ponents de prestigi en l’àmbit de l’associacionisme o la gestió cultural i la comunicació, per tal de debatre sobre aquests canvis. La voluntat de la jornada no esquivarà les repercussions negatives que proporcionen les noves tecnologies (augment de l’individualisme, dificultat en la concentració…), com tampoc els avenços que ha generat (facilitat en la comunicació, millores en la difusió d'activitats…).
PONENTS
ELISENDA ROVIRA (Sant Llorenç Savall 1985) és periodista. Actualment és editora de l’observatori crític dels mitjans de comunicació Mèdia.cat i co-coordinadora de l’Anuari dels Silencis Mediàtics. Ha treballat en televisió, ràdio i premsa—des de la ràdio local als informatius de Catalunya Ràdio i l'Info K de Televisió de Catalunya—i escriu en diversos mitjans sobre comunicació, educació, política i associacionisme. Ha treballat coordinant la comunicació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i en altres organitzacions sense ànim de lucre i institucions. Ha publicat Orgull xirucaire (Columna 2018).
ENRIC PUIG i PUNYET (Mataró 1980), escriptor, doctor en filosofia, a més d’artista i comissari independent. Actualment és professor de filosofia a la Universitat Oberta de Catalunya i director de la fàbrica de creació artística L’Escocesa, centre d’art del circuit de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona. Ha publicat recentment La gran adicción: Cómo sobrevivir sin Internet y no aislarse del mundo (Arpa editores) i El Dorado: Una historia crítica de Internet (Clave Intelectual).
PAU VIDAL ha dedicat la seva carrera professional al reforç de les associacions i fundacions mitjançant la recerca, docència i les publicacions. Fou el fundador de l'Observatori del Tercer Sector l'any 2001 i el dirigí fins el juliol del 2017. Actualment, combina altres activitats professionals amb el compromís amb l'enfortiment de les entitats no lucratives mitjançant la docència i consultoria.
Exposició dels ponents
de les 9 a les 10
Taula rodona moderada per ÀLVAR ANDRÉS (periodista de l’Ens de l'Associacionisme Cultural Català)
de les 10 a la 1