XXXIX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
300 anys després d’Almansa
del 16 al 25 d’agost del 2007
Espectacles - Cinema
La vida abismal
de Ventura Pons
dia 17, a les 11 de la nit, al cinema Lido
Basada en la novel·la de Ferran Torrent, l’últim film de Ventura Pons compta amb la presència d’un dels nostres actors més en forma: Òscar Jaenada. 1972. Ferran és un jove de vint-i-un anys sense perspectives a la vida que malviu amb treballs esporàdics. Està obligat a viure amb els seus pares, però per tenir un espai propi s’instal·la a l’antic galliner de la casa. Tot canvia quan coneix al Chino, un jugador de cartes que li ensenya com sobreviure fugaçment a l’abisme.
Llach: la revolta permanent
de Lluís Danés
dia 18, a les 11 de la nit, al cinema Lido
El 3 de març de 1976 a Vitòria, en el transcurs d’una assemblea de treballadors, l’actuació policial causà cinc morts i més de cent ferits de bala. Aquella mateixa nit, empès per la ràbia, Llach compongué la que seria una de les cançons més emblemàtiques d’aquells anys: Campanades a morts. Ara, trenta anys més tard, Lluís Llach torna a Vitòria per interpretar-la en un concert multitudinari en record de les víctimes del 3 de març. Un viatge en l’espai i en el temps conduït per la música i les paraules del mateix Llach, on es creuen records autobiogràfics amb les imatges i els testimonis dels protagonistes d’aquells fets. Aquesta és la història de una cançó, el retrat de la persona que l’escrigué i la crònica dels fets que la provocaren. Un clam i una exigència de revolta permanent contra l’oblit.
Sitges Nagasaki
d’Ignasi P. Ferré
dia 19, a les 11 de la nit, al cinema Lido
Izumi és una estudiant japonesa que accepta l’oferta de la seva amiga Magda, que ha conegut per Internet, i decideix anar-la a visitar fins a Sitges. Aquest viatge suposarà una gran oportunitat per fer turisme, practicar l’idioma i, a més, complir la promesa que féu al seu pare abans de morir.
Salvador
de Manuel Huerga
dia 20, a les 11 de la nit, al cinema Lido
A principis dels anys setanta, el MIL, un grup d’esquerres format per un grapat de militants espanyols i francesos molt joves, porta de cap la policia en cometre diversos atracaments a Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir diners per donar suport als sectors més combatius del moviment obrer. En un primer moment, l’èxit de les seves accions espectaculars, provocadores i irreverents, proporciona als joves del MIL una sensació d’invulnerabilitat que acaba bruscament el setembre del 1973, quan efectius de la Brigada Político Social paren una trampa a dos dels seus militants. En el transcurs de la seva detenció es produeix un confús tiroteig en el qual mor un jove inspector de policia. Salvador Puig i Antich resulta greument ferit i, després de passar per l’hospital, ingressa a la presó Model de Barcelona, a l’espera d’un consell de guerra. A partir d’aquest moment, tant les germanes com els seus advocats inicien, davant la indiferència general, una cursa contrarellotge per salvar la vida al jove activista. Però el 20 de desembre del 1973, es produeix l’atemptat d’ETA contra el president del Govern Franquista, l’almirall Carrero Blanco , i Salvador Puig i Antich esdevindrà el cap de turc que un sector del Règim Franquista reclama. El Consell de Guerra contra Puig i Antich és una farsa i el jove Salvador és condemnat a mort. Malgrat tots els intents por salvar-lo, fins i tot una improbable i rocambolesca fuga, resultaran inútils i el 2 de març del 1974, Puig i Antich és executat pel garrot vil. La seva mort tràgica i cruel deixa una gran empremta, durant anys, a tota una generació que encara es demana si podia haver fet quelcom per evitar una execució tan terrible com inútil.
Els límits de la Costa Brava
documental d’Antoni Martí i Gich
El creixement urbanístic desmesurat que ha patit la Costa Brava, amb tota una retrospectiva i revisió actual.
Les filles del vent
documental d’Antoni Martí i Gich
L’ocupació de les dunes de Pals per Radio Liberty: després del seu enderrocament, com es regenerarà (o no) el que havia estat abans.
amb la presentació de MARTÍ BOADA (UAB) i ANTONI MARTÍ i GICH
dia 21, a les 11 de la nit, al cinema Lido
Presentació del Festival Memorimage 2007, films d'avui amb imatges d'ahir: Ravensbrück, l'infern de les dones, documental
de Montse Armengou i Ricard Belis
amb la presentació d’ANTON GIMÉNEZ i RIBA (director del Festival Memorimage)
dia 22, a les 11 de la nit, al cinema Lido
Fons de la Filmoteca de Catalunya: 75 anys de cinema amateur
amb la presentació de M. ENCARNACIÓ SOLER (coordinadora de l’àrea de cinema de l'UCE)
dia 23, a les 11 de la nit, al cinema Lido