XLVIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

L’Eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura

del 16 al 23 d’agost del 2016


Espectacles - Cinema


«Game over», d'Alba Sotorra
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 17, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec de MARTA FIGUERAS (productora)

Djalal estava obsessionat amb els jocs de guerra abans de començar a caminar. Criat com a fill únic d’una família catalana de classe mitjana, els seus pares li van permetre tots els capricis. Tenia tot tipus d’armes de joguina per jugar a fer el soldat i, a mesura que creixia, els seus jocs es van fer més i més sofisticats. Va començar a gravar-se a ell mateix en vídeo, recreant operacions militars, i a pujar els seus vídeos a Youtube, creant una identitat cibernètica, Lord_Sex, amb milers de seguidors. Seguint aquest somni fins l’extrem, va anar al front afganès com a franctirador. Però a la guerra no hi ha tanta acció com a les peŀlícules.
Djalal torna a casa dels seus pares desencantat i s’adona que tot ha canviat. La crisi econòmica ha colpejat la família, i es veu obligat a prendre decisions. El joc ha acabat i Djalal haurà de trobar el seu propi lloc en el món real.

 


«Trobadors», de Michel Gayraud
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 18, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec de JAUME FIGUERAS

Trobadors forma part de la sèrie de quatre films amb què Michel Gayraud posa en imatges diferents aspectes de la tradició cultural a l’Occitània medieval i que avui són autèntics clàssics dins de la producció cinematogràfica occitana. En aquesta ocasió, el film que presentem ressegueix algunes de les obres més significatives de set dels més destacats trobadors medievals.


«La cançó censurada», de Lluís Danés
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 19, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec de JOAQUIM VILARNAU (coguionista)

A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el franquisme ha executat des de finals de la Guerra Civil, a Catalunya sorgeixen diverses iniciatives per recuperar la llengua i la cultura. El que es coneix com la Nova Cançó és segurament la més popular. De seguida es converteix en un fenomen de masses, per motius que van molt més enllà dels purament musicals. Les lletres de les cançons són sovint reivindicatives i els concerts es converteixen en manifestacions polítiques per plantar cara al franquisme. Davant d’aquesta realitat, el règim franquista s’hi oposa amb un instrument contundent: la censura.


«El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella», de Rosa Burgos i Albert Cristòfol
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 20, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec d'ALBERT SAMARRA i PUJOL (secretari general de la junta directiva de l'associació Fallaires d'Andorra la Vella)

Coincidint amb la declaració, per part de la UNESCO, de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat hem programat aquest documental etnogràfic que explica la història de la festa i la tradició que se celebra durant la nit de Sant Joan a la capital d’Andorra. I que recull entrevistes als testimonis vius que cremaren falles durant la primera meitat del segle XX, però que també descriu el recorregut de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella des de l’any 1987, l’any de la recuperació d’aquesta festa.


«Quer», de Miquel Morera i Laetitia Lazizi
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 21, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec del director

Un paisatge, emboirat, el vent bufa. Penya-segats, roca calcària freda. La roca, sempre la roca, esdevinguda pedra que acoloreix i afaiçona el Conflent i el Ripollès, país de «ferides», de rius i de muntanyes, el meu…


«En català amb normalitat»
a l'amfiteatre del Liceu Renouvier
dia 22, a les 11 de la nit
Presentació a càrrec de MARTA FUXÀ (directora general de política lingüística, Govern de les Illes Balears)

Amb motiu dels 30 Anys de la Llei de normalització lingüística a les Illes Balears, aprovada el 29 d’abril del 1986, la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears ha tirat endavant la realització d’aquest documental produït per La Perifèrica. La intenció d’aquest documental és fer arribar a tothom què ha significat aquesta llei, què ha permès fer, on s’ha arribat durant aquests trenta anys i, al mateix temps, fer una mirada crítica respecte d’allò que queda pendent.