XXX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
del 14 al 24 d’agost del 1998
Fòrum obert
Helios Gómez
Ho organitza l’Associació Cultural Helios Gómez
dia 15, de 5 a 7 de la tarda
L'exposició constitueix un del molts intents per recuperar la memòria d'Helios Gómez, polifacètic i polèmic pintor, cartellista i dibuixant molt conegut a la Barcelona dels anys 30, l'empremta del qual fou difuminada pels estralls de la Guerra Civil i la postguerra. Caracteritzat pel seu autodidactisme, però sobretot per un gran compromís social i una forta vinculació política, la seva vida i obra és el testimoni fidel de les turbulències de l'època que li tocà viure. Qualificat com a artista de «corbata roja», el seu compromís amb la causa dels treballadors no deixarà de perdurar mai reflectit en el seu cartellisme de denúncia amb un fort component de «geometrisme negre» i amb un impactant contingut social.
Què son els camps de treball del Servei Civil Internacional de Catalunya?
Ho organitza: Servei Civil Internacional de Catalunya
dia 16, de 3 a 4 de la tarda
Primera trobada de Lluites i Resistències contra el Neoliberalisme de Catalunya
a càrrec d’un membre del Col·lectiu Priorat-Chiapas
dia 16, de 4 a 5 de la tarda
Es pretendrà obrir ponts de diàleg i de comunicació entre tothom que al Principat s'enfronta i resisteix al pensament únic i a la globalització econòmica fugint d'intel·lectualismes i perseguint els aspectes concrets del dia a dia.
El Sàhara occidental a un pas de la independència
a càrrec del representant del Frente Polisario a Catalunya i diversos membres d’ACAPS (Associació Catalana d’Ajut al Poble Saharaui)
dia 16, de 5 a 6 de la tarda
Tarragona: patrimoni de la humanitat o de l’OTAN?
a càrrec de JORDI NAVARRO
dia 16, de 6 a 7 de la tarda
Les autoritats han obert el port de la ciutat als vaixells de l'OTAN i dels EUA, convencionals i de propulsió nuclear. A Tarragona, però, hi ha qui no vol que la ciutat esdevingui una base de la VI Flota al Mediterrani.
El cinema després de la universitat
amb ALBERT AIXELÀ, MONTSE GUIU, MÒNICA M. JAIME i ANNA CASANOVAS (UB)
Ho coordinada: JOSEP M. ROCAMORA
dia 17, de 3 a 5 de la tarda
Presentació amb passi de vídeos i col· loqui a càrrec d'universitaris que han cursat assignatures d'història del cinema a la Facultat de Geografia i Història, entorn de les activitats que organitzen o han organitzat durant i acabada la llicenciatura, en l'àmbit universitari o per mitjà d'altres associacions: investigació, difusió, recuperació i conservació del patrimoni cinematogràfic, etc.
Per un nou Congrés de Cultura Catalana
amb MANUEL COSTA-PAU, CARLES CASTELLANOS i ENRIC PUJOL
dia 19, de 4 a 5 de la tarda
Tothom sap que fa una mica més de vint anys va tenir lloc un Congrés de Cultura Catalana que va mobilitzar milers de persones als Països Catalans i que va servir per establir uns objectius nacionals clars en un moment important. Actualment, un esforç de mobilització i aclariment torna a ser necessari per revitalitzar el procés d'alliberament nacional.
Presentació general de l’Educaweb
a càrrec d’ISABEL ARIMANY
dia 19, de 5 a 6 de la tarda
Educaweb és un cercador dins de la xarxa d'Internet especialitzat en ensenyament i treball. Aprofitant l'experiència com a centre d'orientació acadèmica i professional, l'Institut DEP ha creat Educaweb amb la finalitat de constituir un fons de consulta imprescindible per a la comunitat d'estudiants, educadors i professionals de Catalunya i de la resta de l'estat.
150 anys del Manifest Comunista
a càrrec d'EMILI GASCH
dia 19, a les 5 de la tarda
Presentació del llibre Catalunya a l’aldea global: cap a un catalanisme transnacional d’Àngel Pes
a càrrec d’ÀNGEL PES
dia 19, de 6 a 7 de la tarda
Per primer cop, un assaig proposa com a model a tenir en compte pel catalanisme el sistema nord-americà d'articulació estatal.
Art i tradició: les puntes
a càrrec de MONTSE VIADER i PILAR CHINESTRA
dia 20, de 3 a 4 de la tarda
Visió general de la història de les puntes mitjançant un doble vessant: un de teòric, a través de l'art, i un de pràctic, amb una iniciació de caire lúdic que permet assolir un mínim de coneixements de manera força amena. Exposició de gravats i puntes.
El testimoni protestant: de la persecució a la llibertat
amb la participació del cantautor JOSEP MESSEGUER
dia 20, de 4 a 5 de la tarda
El projecte de l’esquerra nacional per a gais i lesbianes (Els gais i lesbianes occidentals en el segle XX)
amb CARME PORTA i JOSEP M. ORTEU
Ho organitza: ERC i Gais i Lesbianes d’ERC
dia 20, de 5 a 6 de la tarda
La presentació de Gais i Lesbianes d'ERC a través de l'evolució històrica des de la fi del segle XIX amb el naixement del Comitè Científic i Humanitari a Alemanya ara fa cent anys, passant per la persecució nazi fins a la revolució d'Stonwell de 1969. Anàlisi del moviment gai al nostre país i propostes de Gais i Lesbianes d'ERC.
Noves propostes polítiques de l’independentisme
amb NARCÍS LÓPEZ i JOAN PUIG
Ho organitza: Moviment de Defensa de la Terra
dia 20, de 6 a 7 de la tarda
Exposició pública de les ponències polítiques de la VI Assemblea Nacional de l'MDT Anàlisi de la conjuntura actual: la nova onada espanyolista i la globalització del capitalisme. Propostes d'articulació de la lluita independentista per al segle XXI.
La interacció entre psicopatologia i societat. Anàlisi de la societat actual, propostes preventives i terapèutiques
amb MONTSERRAT MARTÍNEZ i DEL POZO, JOSEFINA LÓPEZ i MORENO i NÚRIA TOMÀS i BONET
Ho organitza: Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica (ACPP)
dia 21, de 3 a 5 de la tarda
Es parteix de la concepció que la persona és un ésser biopsicosocial i que els aspectes biològic, psicològic i social s'interrelacionen. Tenint això en compte, és fàcil deduir que cada societat genera o influeix en la salut física i mental dels seus membres i, alhora, la salut mental dels seus membres repercuteixen el funcionament de la societat i hi produeix canvis i alteracions.
Presentació del CORRELLENGUA 98
amb ALEIX CARDONA, JOSEP CALASSANÇ, FRANCESC DE DALMASES i un representant d’ACPV (Acció Cultural del País Valencià)
Ho organitza: Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i Federació d’Entitats de la Catalunya del Nord
dia 21, de 5 a 6 de la tarda
De l'11 de setembre al 9 d'octubre de 1998, una nova edició d'aquesta iniciativa popular i plural en favor de la llengua catalana que és el Correllengua recorrerà els pobles i les comarques dels Països Catalans, portant un seguit de missatges reivindicatius i un munt de propostes festives i participatives arreu per on passi.
Presentació de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català d’Abast Nacional
Ho organitza: APPEC
dia 21, de 6 a 7 de la tarda
Després de quinze anys, l'APPEC es troba en un moment dolç: les publicacions periòdiques en català experimenten un important salt endavant, qualitatiu i quantitatiu; la Mostra de Revistes en Català 1997 va ser un èxit i ara s'ultimen els preparatius per continuar la itinerància de la Mostra per diverses ciutats i pobles dels Països Catalans. Es presentarà una nova iniciativa: la convocatòria dels Premis APPEC, que reconeixen a persones i publicacions distingides per les seves aportacions a favor de la presència de la llengua catalana en els mitjans de comunicació escrits.
Als cent anys del naixement de Sunyol
amb TONI STRUBELL, FRANCESC GORDO i LLUÍS DURAN
Ho organitza: Els Amics de Josep Sunyol
dia 22, de 3 a 5 de la tarda
Josep Sunyol, president del FC Barcelona i diputat d'ERC (dels més votats), afusellat a Guadarrama pels franquistes l'any 36, va néixer ara fa justament cent anys. L'estudi de la seva figura demostra la seva importància com a impulsor del catalanisme popular als primers anys trenta i l'error de pensar que Catalunya és un país mitòman.
L’ensenyament del català a la Catalunya del Nord
Participants: Escoles Bressoles i de la Universitat de Perpinyà
Ho organitza: Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya
dia 22, de 5 a 7 de la tarda
Presentació del llibre Resolguem dubtes de Jordi Badia, David Casellas i Lluís Marquet
a càrrec dels autors
dia 22, a les 5 de la tarda
Fòrum Català per Repensar la Societat
Ho organitza: Centre per a la Innovació Social
dia 23, de 3 a 5 de la tarda
Una proposta val més que mil queixes. El Fòrum és un procés ciutadà obert, en el marc dels Països Catalans, amb el qual es volen repensar tots els àmbits d'organització de la nostra societat, més enllà de les presses, l'actualitat immediata i les urgències.
Presentació del llibre guanyador del Premi Sant Jordi L’atles furtiu d’Alfred Bosch
a càrrec de FERRAN INIESTA
Ho organitza: Columna Edicions
dia 23, de 5 a 6 de la tarda
Presentació del llibre La llengua del Rosselló, qüestió d’Estat. La integració lingüística del Rosselló a França (1659-1789) de Narcís Iglesias
Ho organitza: EUMO - Universitat de Vic i Universitat de Girona
dia 23, de 6 a 7 de la tarda
El llibre aplega documents diversos que permeten estudiar i valorar el paper de la llengua al Rosselló des que aquest territori va quedar incorporat a França (1659) fins a la Revolució Francesa (1789).