XXXVI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
del 15 al 25 d’agost del 2004
Fòrum obert
Xerrada: L’ús del català a les grans empreses
a càrrec de MARTÍ GASULL (portaveu de la Plataforma per la Llengua)
dia 16 d’agost a les 4 de la tarda
Aquesta xerrada es fa en motiu de l’exposició “La llengua en l’etiquetatge de les grans marques”, que es podrà veure a la sala d’actes de l'UCE del 16 al 25 d’agost. El nombre de parlants del català resta molt per sobre de l’eslovè, el francès a Suïssa, el neerlandès a Bèlgica, el suec a Finlàndia o l’islandès. Malgrat això, les grans empreses obvien la llengua dels consumidors catalans en les etiquetes dels productes que venen als Països Catalans i en canvi no tenen cap problema en dirigir-se als consumidors locals en aquelles llengües i altres comparables al català. Representants de la Plataforma per la Llengua explicarem com el tracte que rep la nostra llengua per part de les grans empreses és una única excepció al món, i exposarem algunes propostes d’actuació enfront aquest greuge.
Presentació del llibre El Sàhara Occidental. Història i actualitat d’un poble de Tomàs Callau (Llibres de l’Índex)
a càrrec de l'autor
dia 16 d’agost a les 6 de la tarda
Un llibre sobre la història i evolució de la que fou darrera colònia espanyola a l’Àfrica, des del Tractat de Tordesillas a la Conferència de Berlin (1885), passant per la Marxa verda i l’annexió pel Marroc. Els acords posteriors i conflictes i suports a la causa de la República Àrab Sahrauí Democràtica. La guerra i els plans de pau. Amb la presentació escrita del cap del Front Polisario a Espanya.
La lluita juvenil per la independència dels Països Catalans
per PERE ARAGONÈS (portaveu nacional de les JERC)
dia 17 d'agost, a les 3 de la tarda
Presentació de Les parelles lingüístiques i de Tots els colors de la llengua
a càrrec de MARIONA CASAS i AGUSTÍ DANÉS (autors del llibre) i DOLORS SOLÀ (directora del Centre de Normalització Lingüística d'Osona)
dia 17 d’agost a les 6 de la tarda
El voluntariat lingüístic és una experiència que posa en contacte una persona catalanoparlant amb una persona que està aprenent català —una bona part de les quals són nouvingudes—. Aquesta relació permet, als uns, aprendre la llengua i conèixer el país i, als altres, entendre altres cultures; en definitiva, a tots plegats, enriquir-nos mútuament. Tots els colors de la llengua és un llibre que recull les vivències d'una quinzena de parelles lingüístiques de la comarca d'Osona.
L'11 M i les mentides de l'Estat Espanyol
per JOAN PUIG (diputat d'ERC al Congrés espanyol i membre de la comissió investigadora dels atemptats de l'11 de març a Madrid
dia 18 d'agost, a les 3 de la tarda
Presentació de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia
a càrrec de JOSEP NIUBÓ i CLAVERIA (magistrat), JORDI NIEVA i FENOLL (UB) i MIQUEL ARGEMÍ
dia 18, a les 4 de la tarda
Juristes per la Llengua és una associació de professionals del món del dret que pretén divulgar, i fer respectar, els drets lingüístics. Fomentar el seu coneixement, entre professionals i ciutadans, i aconseguir la normalització del català a la justícia front d'uns poders públics, sovint poc sensibles a aquests drets fonamentals, són seus objectius.
Presentació del programa Un segle per a les dones
a càrrec de MERCÈ BATALLA (productora) i MARCEL·LÍ PARÉS (director)
dia 18 d'agost a les 6 de la tarda
Un segle per a les dones parla del segle XX, un segle de lluita per a que la igualtat que s’ha d’aconseguir en el segle actual, en el XXI. És la primera vegada que una televisió pública aposta per un programa dedicat a les dones, i realitza una sèrie televisiva. Aquesta sèrie, proposada per Morlanda produccions a TVE 2, consta de 13 documentals de 25 minuts, on no hi ha veu en off que expliqui la història del personatge, si no que són persones actuals, capdavanteres en cada un dels camps que tractem, qui donen fe de la importància del treball i de la lluita de cada una de les protagonistes.
Els Països Catalans davant la globalització
per JOSEP HUGUET (diputat d'ERC al Parlament de Catalunya)
dia 19 d'agost, a les 3 de la tarda
Presentació de Converses de Cinema Català
per FRANCESC BELLMUNT, JOSEP M. LÓPEZ i LLAVÍ, ISONA PASSOLA i FRANCESCA PRATS
dia 19, a les 4 de la tarda
Les Converses de Cinema Català són un procés de debat que celebrà la primera trobada general a Barcelona, els dies 10 i 11 de juny d'enguany, després d’un treball previ intensiu. S’hi apuntà la voluntat d’aplegar representants de tots els sectors de la cinematografia per abordar els punts més conflictius de la nostra actualitat: els dèficits històrics que pesen sobre el nostre cinema, la indústria cinematogràfica ara i aquí, els creadors i els professionals, la televisió pública i el cinema, la promoció i protecció del cinema català.
Presentació de l’associació CINEMA-RESCAT
a càrrec d’ANNA FERNÀNDEZ i ENCARNACIÓ SOLER
dia 19, a les 6 de la tarda
CINEMA-RESCAT, associació catalana per a la recerca i recuperació del patrimoni cinematogràfic, és una entitat sense ànim de lucre i legalment constituïda que enguany compleix vuit anys. A més d’afavorir el salvament del patrimoni cinematogràfic, onant suport i coordinant la feina de persones d’arreu de Catalunya, dedica els esforços a la difusió d’aquest patrimoni a través d’actes, com la Trobada Debat, que s’organitza anualment, conferències; els Premis Sant Nitrat, dedicats a guardonar les persones que s’han distingit a afavorir la recerca del patrimoni i l’edició d’una revista, amb articles especialitzats sobre patrimoni, de la qual us presentem el darrer número.
Presentació del Primer Congrés sobre la Franja de Ponent
a càrrec de JAUME BORBÓN i OLIVER, GUILLEM CHACÓN, JOAQUIM TORRENT i QUIM GIBERT
dia 21, a les 3 de la tarda
El proper hivern del 2004 i la primavera següent diferents viles de la Franja de Ponent (Benasc, la Ginebrosa, Calaceit, Mequinensa, etc.) i de la resta del Principat (Àger i Barcelona per ara) acolliran diferents sessions sectorials del Primer Congrés sobre la Franja de Ponent. És organitzat per la Institució Cultural de la Franja de Ponent i professors i experts en àrees com història, toponímia, història natural, ensenyament, psicologia social i llengua, entre d’altres, analitzaran la situació actual i proposaran un programa d’accions per a la gestió, el desenvolupament i el redreçament identitari i cultural d’aquestes comarques. Així durant el curs 2004-2005 s’obrirà un debat dins i fora de la Franja de Ponent sobre el futur d’aquestes terres i el punt de partença és aquesta presentació.
Presentació de l’Institut Ramon Muntaner, fundació privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana
a càrrec de M. CARME JIMÉNEZ i FERNÀNDEZ (directora-gerent)
dia 21, a les 4 de la tarda
L’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, té com a objectius principals: donar suport i difondre els projectes d’investigació i de difusió cultural dels Centres i Instituts d’estudis, entitats sense ànim de lucre que han tingut i continuen tenint un paper fonamental en la recuperació i en la divulgació de la història i la cultura dels territoris de parla catalana.
L’objectiu d’aquest presentació és donar a conèixer els projectes que l’Institut ha realitzat en aquest primer any i molt concretament el seu portal a internet (www.irmu.org) que aplega tota la informació relacionada amb els centres d’estudis articulada en un conjunt de bases de dades interrelacionades i que es convertirà en una eina de referència pels investigadors i la recerca. Aquesta entitat neix d’un acord entre la Generalitat de Catalunya, Departaments de Cultura i de Presidència, i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).
Presentació de la primera denominació transfronterera: Vedella i Rosada del Pirineu Català (Garrotxa, Ripollès, Berguedà i Catalunya Nord)
dia 21, a les 4 de la tarda
Presentació de la Capital Cultural Catalana
a càrrec de XAVIER TUDELA, PERE BOSCH (alcalde de Banyoles) i XAVIER SITJÀ (alcalde d’Esparreguera)
dia 21, a les 6 de la tarda
La Capital de la Cultura Catalana és una iniciativa que s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i s’entronca amb la tendència internacional de creació de capitals culturals, com un nou instrument de cohesió ciutadana i de potenciació de la cultura, que vol contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior. Banyoles 2004 i Esparreguera 2005 són les dues primeres ciutats designades de la història com a Capital de la Cultura Catalana.
Presentació del llibre La síndrome dels estranys sons d’Editorial 3 i 4
per JORDI SOLÉ i CAMARDONS (autor)
dia 22, a les 3 de la tarda
De Llibres per als Xiquets al Centre de Recursos de la Franja de Ponent
a càrrec d’AURORA FONTOBA, VIOLETA BORBÓN i CUCHÍ i OLGA SÀNCHEZ
dia 22, a les 4 de la tarda
La campanya “Llibres pels Xiquets” — escampada per tots els Països Catalans amb 190 punts de recollida i desenes de milers de llibres arreplegats i repartits — ha posat de manifest les immenses mancances en l’ensenyament escolar del català a la Franja de Ponent. Amb ella també ha quedat ben palesa la pràctica absència de recursos pedagògics i culturals en català en aquest territori.
Per això, es crea enguany el Centre de Recursos Culturals i Pedagògics de la Franja de Ponent. L’objectiu fonamental és oferir totalment de franc a tothom que ho demani — pobles, associacions, ajuntaments, col·legis etc. — tota mena de material i equipaments educatius i culturals en català, i alhora, donar a conèixer i promocionar arreu dels Països Catalans tot allò que es fa en català a la Franja de Ponent.
Presentació de les I Jornades sobre Walter Benjamin a Port Bou
a càrrec de SANTI VANCELLS (Ajuntament de Portbou) i ALERT BARBÉ (membre de la Fundació La Plana)
dia 22, a les 6 de la tarda
Amb motiu de la commemoració del 64è aniversari de la mort del filòsof alemany Walter Benjamin, celebrarem a Portbou els propers dies 24, 25 i 26 de setembre unes jornades. L’objectiu és posar en contacte representants de la societat civil, per a debatre la superació dels límits que anem perpetuant, al llarg del temps.
Presentació del "Fòrum social per l’educació"
per ALBERT QUINTANA
dia 23, a les 3 de la tarda
Un fòrum social que sigui un espai obert de debat sobre quina educació necessita la nostra societat i que pugui ser un punt de confluència de les propostes i les inquietuds dels diversos sectors socials, amb l’objectiu de crear complicitats i ampliar els suports que permetin pressionar els poders públics fins a aconseguir el redreçament de l’actual sistema educatiu a Catalunya. Per això convoquem tots els sectors socials, organitzacions ciutadanes, moviments socials, sindicats, associacions, municipis, intel·lectuals, estudiants, professorat, pares i mares i ciutadania en general a implicar-s'hi activament.
Presentació del llibre Diccionaris, normativa i llengua estàndard. Del Fabra al Diccionari de l’Institut
a càrrec de LLUÍS MARQUET i GABRIEL BIBILONI
dia 23, a les 4 de la tarda
Diccionaris, normativa i llengua estàndard. Del Fabra al Diccionari de l’Institut publicat per Edicions Documenta Balear, és un estudi amb una anàlisi crítica del diccionari de l’IEC (DIEC). Recull diversos treballs anteriors que foren polèmics fa uns cinc anys. Conté, a més, textos nous que completen els treballs publicats separadament. El llibre fou presentat a l’Espai Mallorca de Barcelona el dia 6 de novembre passat i després ho hem fet en diferents universitats dels Països Catalans. Ha merescut diverses ressenyes a la premsa o en revistes.