XXXIX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

300 anys després d’Almansa

del 16 al 25 d’agost del 2007


Fòrum obert


Presentació del llibre La llengua que ens va parir. Set pensadors a la recerca del català
a càrrec de l’autor, JORDI SOLÉ i CAMARDONS
dia 17, a les 6 de la tarda


El Conflent subterrani: les Coves de Fullà-Canaletes
a càrrec d’ALFONS RUIZ i JOAN BORRÀS (Col·lectiu Conflent)
dia 18, a 2/4 de 6 de la tarda

Es presentaran els treballs realitzats durant set anys (exploració, topografia, infografia i fotografia) a la cavitat més gran dels Països Catalans (26,5 km). Es visualitzarà un audiovisual. A més, l’especialista en quiròpters Jordi Serra farà una dissertació sobre les migracions dels ratpenats de Catalunya a la Catalunya Nord. Això es complementarà amb una exposició fotogràfica de gran format.


Presentació del Partit Republicà Català
a càrrec de JORDI SÁNCHEZ
dia 18, a les 6 de la tarda

El Partit Republicà Català fou creat a Barcelona l’any 1917 i tingué, entre altres, dirigents com Lluís Companys, que el presidí, o August Pi i Sunyer. El partit es refunda formalment el juliol del 2006. El Partit Republicà Català té com a objectiu principal i prioritari convocar un referèndum per l’autodeterminació abans del 2014 per tal d’aconseguir la proclamació de la República Catalana, un nou estat sobirà dins la Unió Europea.


Presentació de la revista Llengua Nacional
a càrrec de RAMON SEGALÉS i altres socis
dia 19, a les 4 de la tarda

La revista Llengua Nacional treballa per afermar la llengua catalana en tots els camps i ajudar al seu estudi i bon ús. Pretén també desvetllar en la nostra gent la consciència d’una realitat nacional catalana. La principal característica de Llengua Nacional –lliure de tota pressió política i institucional — és la de mantenir-se com a referent genuí de la norma establerta per Pompeu Fabra, duent a terme el compromís d’explicar i defensar els valors de la nostra llengua, impulsant-ne també el bon coneixement, el domini i l’ús.


El full de ruta de l'esquerra independentista
a càrrec d'HÈCTOR LÓPEZ i BOFILL i FRANCESC SÀNCHEZ i LORO
dia 19, a 2/4 de 5 de la tarda


Presentació del Correllengua
a càrrec de DAVID VILA (portaveu de la Cordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, CAL)
dia 19, a les 6 de la tarda

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) presentarà en el marc de l’UCE l’onzena edició del Correllengua, la iniciativa per la llengua que anualment mou més persones arreu del país. Els objectius del Correllengua, que enguany passarà per més de quatre-cents municipis, són aconseguir el ple reconeixement de la unitat de la llengua catalana, l’oficialització a tot el territori i el foment de la fidelitat lingüística. L’altra fita és fer del català la llengua comuna de totes i tots els catalans, nascuts aquí o vinguts de fora, perquè sigui una eina d’integració i de cohesió social.


Demostració de bitlles catalanes
a càrrec de JORDI BANCELLS (membre de la Federació Catalana de Bitlles)
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat de Prada
dia 19, a les 6 de la tarda

El joc de bitlles, profundament arrelat a Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació. Segons els documents escrits antigament, fou el 1936 la seva primera pràctica a Catalunya i més concretament a Torroja de Priorat i seguidament a Igualada.


Presentació del Projecte Heptàgon
a càrrec d’ENRIC CIRICI, ÈRIC JOVER i JOAN MALUQUER
dia 20, a les 4 de la tarda

En aquesta reunió es parlarà de l’arrencada de tres iniciatives—Llibres en Xarxa, Cinema en Xarxa i Conferències en Xarxa—adreçades a entitats i persones, tant de dins els set territoris com de l’exterior.


Homenatge a Pere Ribot (1908 - 1997), sacerdot, patriota i poeta, als deu anys de la seva mort
a càrrec del Museu de la Marina de Vilassar
dia 21, a les 3 de la tarda

Pere Ribot i Sunyer nasqué a Vilassar de Mar l’any 1908 i enguany se celebren els deu anys de la seva mort, el 1997. Sacerdot, patriota i poeta, influenciat inicialment per la poesia religiosa de Claudel, escrigué en el decurs de més de mig segle un seguit d’obres que comencen amb Laetare (1935) i inclouen títols com La pedra en la veu, El crit del desert, Intimitat, diversos poemes sobre el Montseny (alguns musicats per compositors com Blancafort, Toldrà o Mompou). Moltes de les seves obres foren il·lustrades per les xilografies d’Antoni Gelabert. Pere Ribot optà per viure retirat a Riells del Montseny i hi convertí el que ell en deia l’Abadia de Sant Martí en recer de patriotes, joventut catalanista, gent senzilla, artistes, polítics i intel·lectuals units per l’amor i la defensa de la terra i la llengua.
L’homenatge que se li vol retre enguany, als deu anys de la seva mort, és per damunt de tot pel que Pere Ribot representa com a poeta i per la seva actitud i la de tots aquells que es comprometien per Catalunya, per una llengua i per una terra, al recer de Sant Martí, a Riells del Montseny.


Presentació del llibre La guerra de la piscina
a càrrec de JOAN PUIG i JAUME SASTRE
dia 21, a les 3 de la tarda


Plataforma Desfederem-nos
Presentació a càrrec de LLUÍS ROVIRA
dia 21, a les 4 de la tarda

La plataforma www.desfederem-nos.info aplega complicitats dins de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per tal de proposar la dissolució de CiU al proper congrés. Compta amb un suport ampli arreu de Catalunya, especialment de militants de base, simpatitzants i també consellers nacionals.


Presentació de la revista Diguem-ho
a càrrec dels joves d'Agasalla
dia 21, a les 5 de la tarda


Homenatge al senyor Pellicer
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat de Prada
dia 21, a 2/4 de 6 de la tarda

El senyor Pellicer, persona per tothom coneguda per la seva tenacitat i insistència a l’hora de defensar els nostres drets, la nostra llengua i els nostres orígens, fou qui cada any organitzà la visita a la tomba de Pompeu Fabra, de qui fou deixeble.
És en aquest lloc que ell tant estimà que volem fer lectura dels seus escrits i comentari de les anècdotes compartides i moments viscuts i retre-li homenatge pòstum.


Presentació de vins de Pesillà
a càrrec de CARLES BADIA (Vinyaters de Pesillà)
dia 21, a les 6 de la tarda

Presentació, degustació de la gamma de set vins etiquetats en català i distribuïts a Catalunya (blanc sec, rosat, negre, negre criat en boca, muscat sec, muscat dolç i Ribesaltes vell). En acabat, hi haurà una xerrada amb els assistents.


Recerca en Acció: una proposta innovadora de divulgació científica?
Presentació a càrrec d’ALÍCIA DURO, JOSEP M. GILI, LLUÍS ROVIRA i DAVID SEGARRA
dia 22, a les 4 de la tarda

Recerca en Acció és un portal d’internet que té com a idea principal ‘retransmetre’ esdeveniments científics en el mateix moment que aquests tenen lloc. Fins ara han fet el seguiment d’una expedició antàrtica i de l’estudi de la reproducció del trencalòs als Pirineus. És un portal que vol apropar a la gent a la ciència, mostrant com és el dia a dia del treball dels científics.


Especulació i destrucció del territori
a càrrec d'IRENE JAUME (Maulets de Mallorca) i membres de la Plataforma Popular contra el Pla Caufec
dia 22, a les 4 de la tarda


El Capitán Trueno: de la il·lusió al mite
a càrrec de VÍCTOR MORA (creador) i IGNASI P. FERRÉ
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat de Prada
dia 22, a 2/4 de 6 de la tarda

Els viatges de Trueno són extraordinaris. Ja som unes quantes generacions les que amb autors com Víctor Mora i els seus personatges, hem après a vincular terres i pobles. El Capitán Trueno ens ensenyà qui eren els mongols, els víkings, els esquimals i les amàzones... Es projectarà el documental d’Ignasi P. Ferré.


Presentació: Bezsonoff per Labrado i Labrado per Bezsonoff
Els taxistes del tsar de Joan Daniel Bezsonoff (Editorial Empúries)
Llegendes valencianes de Víctor Gómez Labrador (Editorial Bromera)

a càrrec dels autors
dia 22, a les 5 de la tarda


Un atemptat en contra de la recuperació de la memòria històrica
a càrrec del col·lectiu No a Vauban a la Unesco
dia 23, a les 4 de la tarda


Xerrada sobre la creació lliure i la filosofia de compartir coneixement en els programes informàtics
a càrrec del Col·lectiu Catux
dia 23, a les 4 i a les 6 de la tarda

El Col·lectiu Catux ens apropa a una col·lecció de tipus de llicències que permeten a l’autor del programa deixar que altres persones utilitzin i modifiquin la seva creació. Poden ser interessants per articulistes, professors, escriptors i d’altra gent que volen difondre al màxim el seu treball sense perdre’n la propietat.


País Valencià: la situació política actual
a càrrec de VÍCTOR BAETA (Consell Nacional del Bloc) i XAVIER HERVÀS (Executiva Nacional del Bloc)
dia 23, a les 6 de la tarda


El catalanisme polític a Catalunya Nord
per JAUME ROURE (President d'Unitat Catalana, adjunt del batlle de Perpinyà) i LLORENÇ PLANES (antic president d'Unitat Catalana)
dia 23, a les 6 de la tarda


El paper de les noves tecnologies en la internacionalització del país: el portal www.estatpropi.cat
a càrrec d’ALEXIS VIZCAINO
dia 24, a les 4 de la tarda

La campanya “Sumem-nos al mapa per un estat propi” es fa amb un sondeig nacional mitjançant Google Earth i Google Maps. Cada vegada que algú s’hi adhereix, automàticament s’afegeix un punt en un mapa que es pot consultar a temps pràcticament real. I aquesta és la gran novetat que aportem amb la campanya. A partir d’ara es pot consultar de manera senzilla i ràpida la gent que en un referèndum per la Independència dels Països Catalans votaria favorablement, visqui a Perpinyà, Elx o Melbourne.


Ja n'hi ha prou de suportar Espanya! (i França!)
Acte polític del Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN)
a càrrec de JOAN DAUNIS i JOSEP GUIA
dia 24, a 2/4 de 5 de la tarda


El llegat de la maternitat d'Elna
a càrrec d'ASSUMPTA MONTELLÀ
Ho organitza: Associació d'Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 24, a les 5 de la tarda


Precarietat laboral
a càrrec de CARLES BADENES (militant de Maules la Plana) i FRANCESC POUGAULT (sindicalista nord-català)
dia 24, a les 5 de la tarda


Presentació de Softcatalà i de la situació del català en les noves tecnologies
a càrrec de JORDI MAS
dia 24, a les 6 de la tarda

Softcatalà és una associació que treballa des de fa vuit anys, per la normalització del català a les noves tecnologies. En aquests vuit anys ha rebut nombrosos premis i mencions en reconeixement de la qualitat del treball que desenvolupa.