XL UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Quaranta anys de ciència, cultura i convivència estival

del 15 al 24 d’agost del 2008


Fòrum obert


Presentació de la Plataforma Iniciativa Animalista
a càrrec d’ENCARNA CANET (presidenta de la PIA). Moderarà el debat ANTONI INFANTE
dia 16, a 2/4 de 6 de la tarda

Les persones que formem la INICIATIVA ANIMALISTA volem respondre a les necessitats que té el moviment als Països Catalans. Sempre des del respecte i sense rebutjar ningú, parle l’idioma que parle, INICIATIVA ANIMALISTA s’expressa en català i té com a àmbit el conjunt de territoris de parla catalana. Volem ser una porta oberta, un espai de debat al que puguen participar animalistes d’altres grups, fins i tot, associacions com a tals, sense que això signifique cap problema. També és una porta oberta a persones que han fet seva la lluita per un món més just, i que volen fer extensible aquesta lluita als altres animals. Pensem que ha arribat el moment de superar posicionaments immobilistes, personalismes i lideratges que bloquegen la formació d’un moviment que es presente a la societat organitzat i potent, amb capacitat de fer visibles els nostres plantejaments i reivindicacions... (www.iniciativaanimalista.cat)


175è aniversari del carlisme
a càrrec d’ARTUR JUNCOSA i CARBONELL, CARLES FELIU DE TRAVY, ROBERT VALLVERDÚ i MARTÍ, MARIA TERESA DE BORBÓ DE PARMA. Moderador: TONI GOL (historiador del Carlisme, Berguedà)
Ho organitza: Partit Carlí de Catalunya, (PCdeC), amb la col·laboració dels Amics de la Història del Carlisme de Catalunya
dia 16, a les 6 de la tarda

Ens complau informar-vos que aquest 2008 es compleixen els 175 anys de l’eclosió del carlisme com a moviment social i polític. No es pot explicar la història de Catalunya sense tenir en compte les aportacions que els carlins i el carlisme han donat a la nostra nació des de començaments del segle XIX. També, cal no oblidar-ho, a totes les nacions hispanes. El carlisme ha comptat de sempre amb l’aportació personal i desinteressada de les dones i els homes del seu entorn social i polític. Això ha fet possible que avui segueixi essent present a tot l’estat espanyol, especialment a Catalunya, i fent sòlides i originals aportacions ideològiques i d’estructuració territorial que no contemplen altres partits o corrents polítics. Aquesta ha estat una de les claus de volta del carlisme i l’explicació de la seva permanència en el temps: ser capdavanters en les solucions per les persones i els pobles per sobre d’interessos econòmics, especulatius i de poder.


Presentació del Llibre de Job, d’Els hereus de Pujols i realització d’un fragment de l’Hiparxiologi
a càrrec de JOAQUIM AULADELL
dia 17, a les 5 de la tarda

El darrer curs hi han hagut molts esdeveniments pujolsians: l’aparició de tres llibres cabdals i la designació del carrer Francesc Pujols de Barcelona. Joaquim Auladell farà la presentació del Llibre de Job, o moral i religió, Francesc de Castro d’Els hereus de Pujols. El pensament català brota i rebrota com un ceballo t, i Moixic realitzarà plàsticament un fragment d’ Hiparxiologi o ritual de la religió catalana.


Presentació de la novel·la El cim dels espadats (evocació i record del Pere Pellicer)
a càrrec de MARCEL FITÉ (autor de l’obra) i presentació de JORDI SOLÉ iI CAMARDONS
dia 17, a les 5 de la tarda


Pere Pellicer fou l’iniciador de l’ofrena floral a Pompeu Fabra al cementiri de Prada. La novel·la El cim dels espadats és una novel·la juvenil d’aventures amb bones dosis de misteri i amb l’explicació d’un primer amor adolescent. Amb aquesta novel·la l’autor vol introduir al jovent en la coneixença de la realitat catalana de l'UCE, i vol evocar la figura de Pere Pellicer.


"Impossible o possible!" Conferència i debat
a càrrec d’ALFONS LÓPEZ TENA (notari i vocal del Consell General del Poder Judicial)
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 17, a les 6 de la tarda

“Sense Estat, Catalunya no té futur; amb l’Estat a la contra, no té ni present. Cal passar de la independència com a somni i desig del cor a la independència com a projecte del cap, amb arguments, dades, raó i democràcia. Si volem, podem: per viure millor, per ser més lliures, per ser tan dignes com els més de dos-cents pobles del món que tenen Estat.” “Fundació d’un Estat de la Nació Catalana independent en la Unió Europea com a marc de benestar, de riquesa, de pluralisme, d’igualtat d’oportunitats, de llibertat i de virtut cívica.”

Presentació de Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (El Cullerot, 49) de Jaume Fàbrega i de La cuina de la poma (El Cullerot, 46) d’Eliana Thibaut Comelade
a càrrec de JAUME FÀBREGA, historiador, crític d’art i assessor gastronòmic, i d’ELIANA THIBAUT I COMELADE, autora d’una important obra sobre cuina i nutrició, que abraça més d’una trentena de llibres, a més d’articles divulgatius.
dia 18, a les 5 de la tarda

Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet.
Aquest és un llibre que vol contestar preguntes: tot allò que volíeu saber sobre gastronomia i de què no teníeu resposta. Els diversos capítols plantegen i donen resposta a preguntes com “de què parlem quan parlem d’alimentació?” o “per què mengem el que mengem?”, fan una descripció de la teoria del gust i una iniciació al tast dels aliments i begudes, expliquen les diverses tècniques culinàries, els estris de cuina i el parament, la comensalitat o com comportar-se a taula, els diferents tipus d’aliments, els seus orígens històrics i la seva difusió, les begudes, els vins i alcohols, la història de la cuina, les cuines del món i els grans sistemes culinaris, la restauració i els estils culinaris, l’hoteleria i el turisme etc.: en definitiva, un panorama complet d’allò que els clàssics anomenaven gastronomia, o, simplement, cultura del gust.

La cuina de la Poma
«És prou sabut que els pomers es crien en regions temperades de tot el món i són l’arbre fruiter més conreat. N’existeixen més de dues mil varietats diferents; solament a la meva regió del Montseny, els botànics n’hi tenen inventariades més de dues-centes varietats, que avui desafortunadament estan en vies de desaparició. El llibre sobre la poma que ha escrit Eliana té el mateix rigor exemplar que tota la seva obra que incideix de manera especial en el coneixement de la cuina medieval catalana, camp en què l’autora és una autoritat científica i culinària.» (Del pròleg de Santi Santamaria)

Perspectiva de progrés de Bolonya a Catalunya
Ho organitza: Joventut Nacionalista de Catalunya
dia 18, a les 5 de la tarda


Presentació de Quiròfan per a daltònics
a càrrec de LLUÍS RIERA
Ho organitza: Agasalla, joves del Casal Jaume I de Perpinyà
dia 18, a 2/4 de 6 de la tarda


Com encarar la independència
a càrrec de SANTIAGO ESPOT (president executiu de Catalunya Acció)
Ho organitza: Catalunya Acció
dia 18, a 2/4 de 6 de la tarda

L’acte farà un repàs entenedor i rigorós dels diversos aspectes necessaris per a dur a bon port un projecte d’independència, des de la mobilització i la coordinació d’un imprescindible coixí social, fins a les relacions internacionals, passant per l’establiment d’uns referents polítics dignes, disposats a governar la nació catalana amb fermesa i visió de futur. Alhora, s’explicarà l’estratègia concreta que ja ha endegat Catalunya Acció per tal de dur-ho a la pràctica.
Santiago Espot és director internacional de vendes i escriptor, autor, entre d’altres, del llibre Cap a la independència.

Centenari Manel Saderra i Puigferrer, compositor de sardanes
a càrrec de MARGARIDA VERNETTA (presidenta d’Amics de la Sardana de Vilassar de Mar), JAUME CARBONELL I GUBERNA (professor d’història de la música), ANTONI TORRENT (autor del llibre i president de Fonovilassar 74) i ROBERT ROTGER (director de la revista Som)
Ho organitzen: Amics de la Sardana de Vilassar de Mar, amb el suport de Museu Municipal de Vilassar de Mar i l’Ajuntament de Vilassar de Mar

Taula rodona i debat a l’entorn de la figura d’aquest mestre Saderra i el seu llegat, i presentació del llibre Centenari de la sardana "La Santa Espina"
dia 18, a les 6 de la tarda


Xerrada-col·loqui sobre el catalanisme al segle XXI i sobre l'actualitat política de Catalunya pràctic
a càrrec de JORDI XUCLÀ (secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya)
Presentarà l’acte GERARD FIGUERAS (vicesecretari general de la Joventut Nacionalista de Catalunya)
Ho organitza: Joventut Nacionalista de Catalunya
Hi haurà una primera exposició per part de Jordi Xuclà i després un torn de debat entre els participants al col·loqui.
dia 19, a les 5 de la tarda


La Sobirania necessària per a assolir l'Estat Democràtic del Benestar
a càrrec de JOEL JOAN i ELISENDA PALUZIE
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
Presentació de la Plataforma Sobirania i Progrés.
dia 19, a les 6 de la tarda


Narració sobre llegendes de Jaume I
a càrrec de Na CATALINA CONTACONTES
dia 21, a les 5 de la tarda


Jaume I és un heroi històric, però també un heroi de llegenda. El seu llegendari és un dels més rics i variats dels Països Catalans. Hi trobem llegendes premonitòries de quin serà el seu destí, d’altres èpiques que ens parlen de la conquesta de Mallorca i de València on el rei apareix gairebé com un centaure, d’altres tracten de la seva tasca de legislador i moltes altres—potser les més divertides—de la relació amb els seus súbdits. En aquesta sessió de narració descobrirem—a través de la màgia de la paraula viva—que se’n va fer del seu cavall, les preguntes enrevessades que feia als abats, algunes disputes amb els seus consellers, les paraules que ell inventà i fins i tot com fou que es va fer la Via Làctia. Un horabaixa de llegenda que no us podeu perdre!


Demostració de bitlles catalanes
a càrrec de JORDI BANCELLS (membre de la Federació Catalana de Bitlles)
dia 21, a les 5 de la tarda

El joc de bitlles, profundament arrelat a Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació. Segons els documentals escrits antigament, el 1936 es practicà per primera vegada a Catalunya, concretament a Torroja de Priorat i seguidament a Igualada.

El finançament i l'estatut: ens en sortirem?
amb ANNA SIMÓ (diputada del Parlament)
dia 21, a les 5 de la tarda


Degustació de vins de Catalunya Nord
dia 21, a les 6 de la tarda


Presentació dels Cursos Internacionals de l'UCE de la Natura
a càrrec de GUILLEM CHACON (director de l'UCECN i president de Naturalistes sense Fronteres www.naturalists.org)
dia 21, a les 6 de la tarda

Els Cursos Internacionals són duts a terme per l’organització mundial Naturalists Without Borders (Naturalistes sense Fronteres) amb l’empara acadèmica de l'UCE de Ciències de la Natura i diferents universitats americanes, altres organitzacions i estacions biològiques del Neotròpic. Tenen una finalitat doble. D’una banda, la formació en ciències de la natura i el coneixement in situ de la realitat i els indrets de més gran biodiversitat del planeta i, de l’altra, col·laborar i ajudar en la recerca, la gestió i la salvaguarda del patrimoni biològic, les ètnies i els pobles dels països anomenats ‘en vies de desenvolupament’, d’aquesta manera els alumnes—a més d’aprendre—participen directament en projectes reals.

Situació dels transgènics als Països Catalans
a càrrec de FRANCESCS MARIL i JORDI SOLDEVILA
dia 22, a les 4 de la tarda


Xerrada amb Salvador Brotons
Ho organitza: Associació Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 22, a les 5 de la tarda

Salvador Brotons, compositor, director, flautista i enguany nou titular de la Banda Municipal de Barcelona, dirigeix cada any, dins el marc de l'UCE l’Orquestra simfònica de Joves Intèrprets dels Països Catalans, formada per setanta joves d’entre divuit i vint-i-sis anys d’arreu dels territoris de parla catalana. Un dels objectius de l’orquestra és unir als Països Catalans a través de la música, tot fent una recerca d’obres molt poc conegudes d’autors catalans, i contribuir així a difondre el patrimoni musical català. Per tot això, convidem el mestre a explicar-nos tota aquesta feina i experiència, tot fent tertúlia al tendal. Finalitzarem amb un tast musical!

Què vols saber de la Plataforma pel Dret de Decidir? Propostes de futur
a càrrec de FRANCESC MARCO (de la PDD de Tarragona) i ELISENDA ROMEU (presidenta de la PDD)
dia 22, a les 5 de la tarda

La Plataforma pel Dret de Decidir sorgeix en el moment de clar col·lapse del sistema autonòmic a l’estat espanyol i la seva activitat obeeix a la necessitat de tenir una eina de vertebració social i política per a encarar el camí de l’exercici del dret d’autodeterminació i la construcció d’uns Països Catalans lliures políticament i justos socialment. Les dues grans manifestacions del 18 de febrer del 2006 i l’1 de desembre del 2007 i el no al referèndum de l’Estatut al Principat són la prova del seu encert. Autoorganització, independència política i econòmica i voluntat de plantar cara a la desídia dels nostres dirigents i als atacs contra la nostra nació en defineixen el present i el futur.


Presentació d'El Camí
a càrrec d’ANNA MALUQUER i PERE COMA, membres del PAS
dia 22, a les 6 de la tarda

És a la falda de l’imponent Canigó i dins el marc de l'UCE on començà a fer via El Camí i envaïts pel mateix neguit de qui vol fer pública la joia d’un primer infantament a aquells que li són propers, el PAS vol avançar als assistents a l'UCE d’enguany aquesta primera guia. Una guia que és el resultat final d’un part sense anestèsia.


Capítol Nobiliari dels Homes de Paratge del Principat de Catalunya
a càrrec de MANUEL TOSCA i LÓPEZ
dia 22, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre Les nits màgiques de Prada
a càrrec de MANEL JOAN ARINYÓ
dia 23, a les 3 de la tarda


Iconografia del "més petit de tots" i de la República Catalana
a càrrec de JOAQUIM AULADELL
dia 23, a les 3 de la tarda


Acte polític del PSAN "Autodeterminació de tota la nació"
a càrrec de JOSEP GUIA i DÍDAC LÓPEZ
dia 23, a les 4 de la tarda


Presentació del llibre La nació és la llengua: El pensament lingüístic de Joan Maragall
a càrrec de JAUME COMELLAS (autor) i BERNAT JOAN
dia 23, a les 5 de la tarda

A més de ser el poeta màxim de la generació modernista, Maragall desenvolupà una intensa activitat periodística com a redactor del Diario de Barcelona des del 1890. Una trentena d’articles, un parell de conferències i sobretot la correspondència amb Miguel de Unamuno reflecteixen les idees que el gran poeta tenia sobre la llengua catalana i el seu ús enfront del castellà.

Presentació de Jornada sobre el Mercat Cultural en Català: El món de l'ensenyament
a càrrec d’ELISENDA ROMEU ( presidenta de la FOLC), GUILLEM CHACON (president de la Institució Cultural de la Franja de Ponent i vicepresident de la FOLC) i DIEGO GÓMEZ (president de la Federació d’Escola Valenciana i vocal de la FOLC)
dia 23, a les 1/4 de 6 de la tarda

L’any 2007 la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana edità la publicació Jornada sobre el Mercat Cultural en Català: El món de l’ensenyament , fruit de la jornada que es dugué a terme a Tortosa el novembre del 2006. Aquesta publicació recull les diferents comunicacions fetes per experts en el món de l’ensenyament sobre diversos temes sobre els quals seria convenient incidir relacionats amb la llengua catalana. L’objectiu de la publicació és donar difusió a les ponències i les conclusions de la I Jornada sobre el Mercat Cultural en Català, la qual, alhora, pretén dinamitzar el mercat cultural català, dividit en diferents estats (espanyol, francès, italià i andorrà) i, dins de l’estat, espanyol en diferents unitats administratives: Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Aragó (Franja de Ponent) i Múrcia (el Carxe). Aquesta fragmentació administrativa dificulta enormement la circulació dels productes fets en català. Per això la FOLC considera necessari dur a terme accions per tal d’intentar dinamitzar el mercat dels productes en la nostra llengua i reduir, d’aquesta manera, els efectes negatius de la parcel·lació.


Camins cap a la independència
a càrrec de CARLES BONAVENTURA (secretari general del Partit Republicà Català), AGUSTÍ SOLER (president del Partit Republicà Català), JOSEP FERRER (Congrés per la Sobirania) i JOSEP SORT (professor de la Universitat Ramon Llull )
Ho organitza: Partit Republicà Català
dia 23, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre Granissat de cafè de Josepmiquel Servià
a càrrec de BERNAT JOAN
dia 23, a les 6 de la tarda


20 anys de Maulets: moviments juvenils dels Països Catalans. La lluita estudiantil a la Universitat de Perpinyà. La lluita de Jóvens de les Terres de l'Ebre
Ho organitza: Maulets
dia 23, a les 6 de la tarda