XLII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Tenacitat, història i poesia

del 16 al 24 d’agost del 2010


Fòrum obert


Open.cat
a càrrec d’ESTEVE VALLS
dia 17 d’agost, a les 5 de la tarda

Des de Perpinyà ens plau assabentar-vos del naixement d’OPENCAT, el primer Think Tank del territori. Aquest grup de reflexió es posiciona en l’espai Perpinyà-Girona, que s’està estructurant a través de l’Eurodistricte i l’Eurociutat catalana. Impulsat a Perpinyà el 2010, OPENCAT busca noves dinàmiques econòmiques i socials per a la plana del Rosselló i l’àrea de Girona. Fonamentant-se en una posició central en l’espai euromediterrani, els membres d’OPENCAT es dediquen a acostar les àrees urbanes de l’eix Perpinyà-Girona, per crear, a l’escala europea i mediterrània, un centre ineludible i dinàmic de més d’1 milió d’habitants, amb l’esperit dels anys 10.


Presentació de l’Aplec per la Independència / Monument a la Independència
a càrrec de l’Aplec per la Independència d’Arenys de Munt
dia 17 d’agost, a les 5 de la tarda

La iniciativa de fer una consulta sobre la independència a Arenys de Munt el passat mes de setembre es va presentar a la UCE de l’any passat. Moltes personalitats assistents i visitants de la UCE- 2009 van donar el seu suport a la iniciativa. Aquest suport va ser un dels elements que va fer que la premsa centrés l’atenció en la consulta i que durant el mes d’agost passat la consulta tingués un important ressò mediàtic.
Per a commemorar el primer aniversari de la consulta s’ha creat un comissió que prepara un aplec a Arenys de Munt que pretén reunir en una jornada festiva plena d’actes polítics, culturals i recreatius a tots els independentistes que vulguin acompanyar-nos.
El caliu i la companyia que vam tenir de molts catalans provinents de tots els indrets de la nostra geografia volem que es repeteixi en els aplecs per deixar constància que la reivindicació d’independència és ben viva al nostre país.
Un dels actes centrals d’aquest aplec és la inauguració del Monument a la Independència que volem oferir a tots els catalans per demanar i reivindicar ara i per commemorar més endavant la independència a la qual aspirem.


Presentació de la Muga Caula
a càrrec de JOAN CASELLA (director artístic de la trobada)
dia 17 d’agost, a les 6 de la tarda

La Muga Caula és una trobada internacional anual de poesia d’acció i performance que té lloc a les Escaules, Alt Empordà, el mes de setembre de cada any, des del 2005. El motiu fundacional d’aquesta trobada és un fet històric; el 40 aniversari de la visita de Marcel Duchamp al salt de la Caula (les Escaules) l’any 1965. Duchamp, figura cabdal del cubisme, el dada i el surrealisme i predecessor de l’art conceptual i efímer, va visitar la contrada l’any 1965, segon consta documentalment, cercant inspiració per a la seva gran obra pòstuma Étant donnés. La trobada, de la qual Duchamp és l’inspirador, es dedica, doncs, a les arts efímeres i d’arrel conceptual, concretament a la poesia d’acció i a la performance. La voluntat de la trobada és també fer pedagogia d’aquestes arts que abracen diferents disciplines i expressions.


Presentació del llibre Enric Tàrrega. L’amant de la ciutat somniada. Converses de Joanvi Cubedo i Capella, M. Carmen Saéz Lorente i Josep Manuel Gil i Baquero
a càrrec de CARLES CABRERA i VILLALONGA
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 17 d’agost, a les 6 de la tarda


Presentació de l’enregistrament en vídeo del primer CAP A CAP
a càrrec de MARIELA OLIVÉ (Associació Cultural l’Art i la Manera), ALÀ BAYLAC-FERRER, JOAN DANIEL BEZSONOFF i JÚLIA TAURINYÀ
dia 18 d’agost, a les 5 de la tarda

Tres intel·lectuals de la Catalunya Nord (Alà Baylac-Ferrer, Joan Daniel Bezsonoff, Jaume Queralt) debaten sobre la identitat i l’essència de la Catalunya Nord. Debat filmat a Ribesaltes, al celler Henri Lhéritier per Giorgio Menegoni. Lectures de Júlia Taurinyà.


La sobirania del Poble català fora del sistema polític espanyol
a càrrec d’ALBERT BERTRANA I BERNAUS (president de l’Agència del Cens Nacional del poble Català )
dia 18 d’agost, a les 5 de la tarda

Es fa més i més palès el fet que el Poble de la Nació catalana no és sobirà dintre del sistema jurídic-polític espanyol, i tampoc dintre del francès. Això no li treu res a la sobirania que el Dret internacional, i en primer lloc la Carta de les Nacions Unides, reconeixent al nostre Poble, com als altres, per decidir si vol constituir-se en Estat. Només significa, simplement, que si volem exercir la nostra sobirania nacional ho hem de fer fora dels sistemes polítics espanyol i francès. Utilitzar vies democràtiques per accedir a l’Estat propi, no implica limitar-se a les vies de participació política de l’Estat aliè, previstes per intervenir en els afers públics d’aquell estat, però no per crear un Estat català. S’exposarà el projecte realista per organitzar des de la societat civil el sistema democràtic del Poble català, on exercir la sobirania mitjançant l’autodeterminació efectiva i promoure la mediació internacional cap a la creació de l’Estat propi.
S’esbossarà la proposta d’un Pacte Nacional per l’Autodeterminació entre, d’una banda, forces polítiques nacionalistes i independentistes actuant dintre dels sistemes espanyol i francès en la necessària tasca de preservar i enfortir la Nació catalana, sense pretendre que des d’allà es pot organitzar l’autodeterminació efectiva del Poble català; i d’altra banda, la part de societat civil organitzada en la línia esmentada, que, reconeixent les limitacions d’aquells sistemes, no presentaran iniciatives populars o recollides de signatures demanant a Parlaments o Consells accions per a les quals no estan facultats.


Tirada de Bitlles tradicionals catalanes
a càrrec de JORDI BANCELLS
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 18 d’agost, a les 5 de la tarda


Cine-fòrum:
Buscant Josep Sunyol, el president del Barça afusellat pels franquistes

a càrrec de JORDI CREUS (director de Sàpiens) i ÀNGEL CASALS (historiador)
dia 18 d’agost, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre El moment zen. La independència des de la xarxa de Josep Sort
a càrrec de l’autor del llibre i amb la participació de l’historiador AGUSTÍ BARRERA
dia 18 d’agost, a les 6 de la tarda

El llibre és un recull dels posts publicats al bloc personal de l’autor (http://josepsort.blogspot.com) al llarg de l’any 2009. S’hi repassen els diferents esdeveniments succeïts al llarg d’aquest any, tals com la manifestació a Brussel·les, la formació de Reagrupament, la consulta d’Arenys de Munt i la primera onada de consultes (14D) així com els èxits assolits pel Barça de Joan Laporta.


Presentació de l’adhesió dels Dragons Catalans a PuntCat
a càrrec de MARIE-THÉRÈSE SANCHEZ-SCHMIDT (diputada UE), BERNARD GUASCH (president dels Dragons Catalans), JORDI IPARRAGUIRRE (director de la Fundació PuntCat), MONTSERRAT BIOSCA-PLANES (presidenta d'Òmnium Cultural Catalunya Nord) i LLIBERT LÓPEZ (vicepresident dels Dragons Catalans i representant de l'Associació Rugbi Lliga)
dia 20 d’agost, a les 11 del matí


Presentació del llibre Visca la República! Joaquim Ventalló, periodista, polític, poeta i traductor de Pau Vinyes
a càrrec de l’autor
dia 20 d’agost, a les 5 de la tarda


Presentació del llibre L’origen dels castells. Anàlisi tècnica i històrica de Joan Bofarull i Solé
a càrrec de l’autor
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 20 d’agost, a les 5 de la tarda


Salvador Balcells presenta Emili Espinosa, protagonista de les seves novel·les policíaques ‘La taca negra’ i ‘El vi fa sang
a càrrec de l’autor
dia 20 d’agost, a les 5 de la tarda

Al sotsinspector dels mossos Emili Espinosa, que és a punt de dinar, l’acaben de trucar de la comissaria. Ha d’anar immediatament a l’Espluga de Francolí perquè han trobat un home mort a ganivetades. Li sap greu, perquè avui volia parlar amb la seva dona del darrer estirabot de les filles, especialment d’Empar, la petita, que la nit anterior li havia retret l’origen “tèrbol i botifler”, paraules textuals, del cos de policia al que pertany. També li havia dolgut que, amb el suport de Núria, la gran, qualifiqués la seva feina de “servei al poder i no als ciutadans” i de “practicar la repressió contra els moviments socials i populars”. Pensa que tot plegat és com tenir l’enemic a casa... i no entén com és que li han sortit unes filles tan radicals i independentistes.


Setantenni Front Nacional de Catalunya
a càrrec d’AGUSTÍ BARRERA (exmilitant del FNC)
dia 20 d’agost, a les 6 de la tarda

El 4 de maig del 1940, al París ocupat, es fundà el Front Nacional de Catalunya (FNC) per un acord que se signà entre militants d’Estat Català i Nosaltres Sols! representats respectivament per Joan Cornudella i Daniel Cardona. El FNC col·laborà amb els aliats durant la II Guerra Mundial, alguns dels seus militants foren condecorats pels angloamericans i francesos com Joan Lairet, Jaume Cornudella, Manuel Viusà, Magí Colet (rebutjà la condecoració). El FNC fou el nexe d’unió entre el separatisme dels anys vint i trenta i l’independentisme dels setanta, de la seva soca en sorgí el PSAN, el PSAN-p, MDT, EPOCA. Des del 1940 fins al 1946, que fou desmantellat per la policia, fou el referent de la lluita independentista a l’interior i a l’exterior, amb el suport dels catalans d’Amèrica i del Consell Nacional Català de Londres (CNC 1940-1945). Participà en diverses iniciatives unitàries Consell de Forces Polítiques (1975-1977) i a l’Assemblea de Catalunya (1971-1977).
El 2010 és el setantenni de la fundació del FNC, alguns exmilitants del FNC creiem que en la recuperació de la memòria nacional, seria important de fer un seguit d’actes simbòlics, conferències, articles, concentracions, actes institucionals, que traguessin de l’oblit aquells patriotes de primera hora, gràcies al sacrifici i esforç dels quals, ha persistit el sentiment d’identitat nacional.


Presentació de Tornaveu, revista digital quinzenal del món associatiu
a càrrec de PERE BALTÀ (director), ANTONI CARNÉ (Ens de Comunicació Associativa) i JOAN MALUQUER i FERRER (Projecte Heptàgon)
dia 20, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre Ficció i realitat a l’Espill. Una perspectiva fraseològica i documental de Josep Guia
a càrrec l’autor
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 20, a les 6 de la tarda


A la universitat en català!
a càrrec de FRANCESC MARCO i TERESA CASALS, de Plataforma per la llengua
dia 21 d’agost, a les 5 de la tarda

Plataforma per la Llengua és una organització no governamental que té com a objectiu, des de la societat civil, treballar per garantir la presència de ple dret de la nostra llengua en tots els àmbits de la societat. Pel que fa a l’àmbit Llengua i Educació, que no cal dir que el considerem de gran transcendència, treballem per contribuir a crear un estat d’opinió favorable a la normalització lingüística en tots els nivells educatius i per aconseguir que el català, com a llengua pròpia del territori, esdevingui sense ambigüitats la llengua vehicular i d’aprenentatge en els diferents nivells educatius. Iniciem la campanya A la Universitat, en català! perquè considerem que en aquest moment, quan a les universitats s’està implantant el Pla Bolonya, estem al davant d’un repte: aconseguir que el català ocupi a les universitats el lloc que li correspon tant a l’administració, com a la docència, a la recerca i als programes d intercanvi. Forma part de l’essència del compromís de la Plataforma per la Llengua treballar perquè els reptes que se’ns presenten esdevinguin oportunitats així com també vetllar perquè l’alumnat vegi reconeguts els seus drets de rebre els ensenyaments en la seva llengua i poder-s’hi expressar oralment i per escrit en qualsevol activitat de docència i de recerca. La societat catalana necessita professionals ben preparats que puguin exercir les seves professions en el futur en llengua catalana i és a la universitat on els han de donar les eines per fer-ho.
Creiem que ara que iniciem un nou pla d’estudis d’acord amb les directrius europees, és una bona oportunitat per reforçar la presència del català als plans d’estudi i a la recerca i, pel que es va veient, no sembla pas que aquest sigui l’objectiu de la majoria de les universitats. Ens hem d’internacionalitzar, diuen i hem de ser capaços de formar universitaris que coneguin perfectament l’anglès i s hi puguin expressar oralment i per escrit. Sens dubte és un bon objectiu. El compartim i encara som més ambiciosos. Voldríem que la capacitat lingüística i comunicativa dels estudiants universitaris catalans no es limités només a un bon coneixement de l’anglès sinó que s’ampliés al coneixement d’altres llengües, sobretot de les llengües romàniques, com a llengües veïnes, però aquest fet no ha d’anar mai en detriment del coneixement de la llengua pròpia.


Homenatge a Manuel Viusà, un independentista compromès
a càrrec d’ALEIX RENYÉ, AGUSTÍ BARRERA i MARC SALLAS
dia 21 d’agost, a les 5 de la tarda

En motiu del 70è aniversari del naixement del Front Nacional de Catalunya (FNC), la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) organitza un acte de record a qui fou un del militants històrics d’aquest partit, el pintor i exiliat polític Manuel Viusà.


Presentació del llibre Anticatalanisme i antisionisme, avui de Jaume Renyer
a càrrec de l’autor
dia 21 d’agost, a les 5 de la tarda

L’autor analitza les causes profundes que provoquen l’antisionisme a Catalunya i com des de l’extrema esquerra fins a la ultradreta es comparteix i s’instiga l’odi contra l’Estat d’Israel. Estem davant una obra imprescindible per reconèixer les arrels comunes que presenten l’anticatalanisme i l’antisemitisme, i la manera com aquest sentiment és manipulat per bona part de l’espanyolisme més visceral, per coartar els drets i les llibertats nacionals dels catalans.


Presentació de la novel·la La Palmavera d’Àlex Garrido i Serra
a càrrec d’IRENE COGHENE (consellera del Centre Excursionista de l’Alguer)
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 21 d’agost, a 2/4 de 6 de la tarda


Constitució de Catalunya: Un objectiu al nostre abast
a càrrec de CARLES BONAVENTURA (membre de la junta directiva nacional de RCat), ROGER GRANADOS (advocat) i IGNASI PLANAS (jutge)
dia 21 d’agost, a les 6 de la tarda

El Tribunal Constitucional es va encarregar de deixar clar, el passat 28 de juny amb la seva sentència contra l’Estatut, i per si algú encara no se n’havia adonat, que l’etapa autonòmica a Catalunya s’ha acabat, ha mort, ha tocat fons, ja no té més recorregut i és incapaç d’aportar solucions a les problemàtiques que afecten els ciutadans de Catalunya. El nou Estatut, l’eina en què havien dipositat les seves il·lusions els líders polítics dels partits parlamentaris catalans actuals ja no és, a hores d’ara, cap esperança, ha esdevingut una nova frustració, un nou desencís.
“Cap Estatut ens farà lliures” proclamàvem els independentistes quan els representants polítics del nostre país se centraven en els treballs d’elaboració i negociació del nou Estatut. Dons bé, Espanya i el seu Tribunal Constitucional es van encarregar fa un parell de mesos de deixar-ho ben clar: Catalunya, dins el marc autonòmic espanyol, no pot ser res més que una comunitat autònoma de règim comú. Els espanyols no tenen cap ganes de fer-nos un vestit a mida, ni de considerar-nos res especial dins aquest marc juridicopolític hereu del franquisme en què ens toca viure i del qual som presoners fins que no decidim alliberar-nos-en. Tots aquells que a casa nostra parlaven de federalisme, de trobar l’encaix de Catalunya dins l’Estat, d’una Espanya oberta que estimava els catalans… han quedat del tot desautoritzats; el millor que podrien fer és anar-se’n a casa, reconèixer el seu immens error i deixar lloc a aquells que, davant el fracàs de la via espanyola, tenen noves idees, noves il·lusions i noves propostes a fer al poble de Catalunya. Ja no és l’hora de cap Estatut, és l’hora de la sobirania, l’hora de la independència, és l’hora de la Constitució de Catalunya.
Podem proclamar-ho als quatre vents: “L’Estatut és mort, visca la Constitució Catalana.” En aquest sentit, i conscient que res de bo no es podia esperar d’un Estatut retallat, mutilat i escapçat tantes vegades; és a dir, ja liquidat i sentenciat per endavant, Reagrupament va presentar la passada primavera, en la seva II Assemblea Nacional, una proposta de Constitució de Catalunya elaborada per un equip de juristes que tenia per objectiu deixar clar que, si la nostra nació vol anar més enllà de l’estricte marc competencial, si vol esdevenir alguna cosa més que una comunitat autònoma espanyola, si vol ser reconeguda com el que és: una nació en el context internacional, el nostre país no en feia prou amb cap Estatut, sinó que necessitava, i necessita, una Constitució, la Constitució del futur Estat català. Un Estat lliure i sobirà, i integrat a la Unió Europea.


Presentació del llibre Anecdolotogi de Francesc Pujol d’Isidre Clopas, Dux editorial
a càrrec de FRANCESC CANOSA (periodista)
dia 21 d’agost, a les 6 de la tarda

Som davant de l’obra més invisible de Francesc Pujols. El filòsof que duu més d’un segle il·luminant a tot, el món torna per enlluernar amb les seves anècdotes. Gràcies a la pacient recol·lecció que va fer Isidre Clopas l’any 1953 veurem i sentirem escriptors, polítics, periodistes, artistes, cambrers, botiguers, fusters de la Catalunya més lluminosa. Som davant d’un país que viu a l’aire. Històries xuclades als carrers, cases, cabarets... A tot arreu. Comprimits orals del que es diu, del que diuen, del que diuen que diuen. De tot servit a taula pel “gourmet de la xafarderia”. Som davant d’un dels gèneres més cristal·lins de l’existència. Així ho va dir Pujols al seu gran amic Josep Pla: “en l’enorme misteri obscur de la raça humana, l’anècdota és l’única escletxa de psicologia real”. De Gaudí a Dalí, de Cambó a Lerroux, de Nonell a Nogués, de Maragall a Rusiñol, de Pla a Sagarra, entre, molts d’altres prohoms del país, van desfilant per boca de Pujols en l’amable i intel·ligent conversa de l’anècdota de sobretaula.


Presentació de La Bèstia del Vacarès de Josèp d’Arbaud i les altres novetats occitanes en català
per JAUME FIGUERAS i TRULL (Arxiu Occità)
dia 21 d’agost, a les 6 de la tarda


Reflexions sobre Cucurull i el seu temps
per IMMA ALBÓ
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 21 d’agost, a les 6 de la tarda


Presentació de la revista Nostra Terra
per BARTOMEU MESTRE
dia 22 d’agost, a les 5 de la tarda


Arenys de Munt. L’inici de les consultes independentistes
per JOSEP MANUEL XIMENIS i ABEL MARUNY
dia 22 d’agost, a les 5 de la tarda


Presentació del llibre El cim dels espadats de Marcel Fité
a càrrec de l’autor
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 22 d’agost, a 2/4 de 6 de la tarda


Jerarquies i prejudicis. I. Embarbussaments mediàtics
per JOSEP M. DOMÈNECH
dia 22 d’agost, a les 6 de la tarda


Presentació dels primers volums dels Quaderns de Cuina, editats amb paper fet a mà per Toni Sardà
a càrrec de JOAN DANIEL BEZSONOFF, JOSEP GUIA, BARTOMEU MESTRE i JAUME FÀBREGA
dia 22 d’agost, a les 6 de la tarda


Presentació d’Amics Prada
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 22 d’agost, a 2/4 de 7 de la tarda


Dictat d’occità
per JAUME FIGUERAS i AITOR CARRERA
dia 22 d’agost, a 2/4 de 7 de la tarda


Jerarquies i prejudicis. II. Guerra o pau
per JOSEP M. DOMÈNECH
dia 23 d’agost, a les 5 de la tarda


Acte polític del PSAN: “Independència del Principat/Independència de la nació catalana”
a càrrec de JOSEP GUIA, ORIOL TEIXIDOR i ZAIDA TORREGROSSA
dia 23 d’agost, a les 5 de la tarda


Presentació de la Fundació Triangle Jove
a càrrec d’ÀNGELA GARCIA I LLADÓ (presidenta de la fundació) i RAFEL SEDANO i PORCEL (patró de la fundació)
dia 23 d’agost, a les 5 de la tarda

La Fundació Triangle Jove es va constituir com a tal l’any 2009, com a resultat d’un projecte conjunt que durant deu anys van portar a terme els Consells de Joventut de les Illes Balears (CJIB), el País Valencià (CJCV) i Catalunya (CNJC). El Triangle Jove es va crear i continua actuant com un espai de col·laboració entre aquests òrgans, els consells, representants de l’associacionisme juvenil i interlocutors davant les administracions en matèria de joventut. Les principals finalitats de la Fundació són, a més de les relaciones amb la coordinació i promoció del associacionisme i la participació juvenil, les de promoure l’ús de la llengua catalana i el coneixement de la respectiva cultura i història dels territoris de parla catalana, i establir relacions amb altres organitzacions europees de naturalesa similars als consells de joventut.
La principal activitat de la Fundació actualment és l’organització de dos trobades anuals on participen joves membres d’entitats juvenils dels tres territoris. Unes trobades on es combinen activitats formatives, d’intercanvi d’experiències o posicionament de l’associacionisme juvenil en diferents temàtiques, amb la convivència i l’enfortiment de relacions entre joves compromesos amb la seva societat.
Durant la presentació de la Fundació Triangle Jove a l’espai Fòrum Obert de la Universitat Catalana d’Estiu s’explicarà quin ha estat el procés de consolidació del projecte que ha desembocat en la creació de la Fundació, i com es pot treballar des de l’associacionisme juvenil per la cohesió social i la identitat comuna dels territoris de parla catalana.


Debat i presentació del llibre Torcebraç entre dues cultures de Rosa Calafat
a càrrec de JOSEP M. DOMÈNECH
dia 23 d’agost, a les 6 de la tarda


Resolució del contenciós amb Espanya
a càrrec de CARLES LLADÓ i BADIA (doctor arquitecte, cofundador de l’Associació per a la Delegació Olímpica de Catalunya, ADOC, 1986, autor, entre d’altres, dels llibres: Barcelona adéu!, Catalunya independent! i Catalunya Comitè Olímpic,  promotor i coordinador de Catalunya: estat de la nació)
dia 23 d’agost, a les 6 de la tarda

A partir dels factors de desestabilització i els moments crucials que està sofrint Catalunya, així com de l’anàlisi de les possibles vies per a aconseguir la sobirania, la millor estratègia contra el domini espanyol consisteix en posar en evidència la seva il·legitimitat –amb les provocacions que calgui, per tal de maximitzar els greuges– aprofitant les seves pròpies lleis. I la primera provocació pot ser la sol·licitud oficial del referèndum d’autodeterminació, precisament per a que el deneguin. El compliment inicial de la legalitat estatal és l’únic camí per a poder sol·licitar empara a la UE i als tribunals internacionals dels drets humans i dels pobles per a que siguin ells els qui ens facin justícia. Un cop realitzades aquestes gestions, els catalans quedarem totalment legitimats internacionalment per a exercir el dret a forjar el nostre futur i convocar el referèndum.


Presentació del llibre Contra sentit de Manel Joan i Arinyó
a càrrec de l’autor i ISIDRE CRESPO
Ho organitza: Amics i amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 23 d’agost, a 2/4 de 7 de la tarda