XLIV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Narratives, assaigs, diagnòstics

del 16 al 23 d’agost del 2012


Fòrum obert


El rescat del peatge de l'autopista al tram Lleida-Montblanc, una alternativa ràpida, barata i sostenible a la construcció de l'autovia
per RAMON QUERALT (Ateneu Popular Garriguenc)
dia 17, a les 5 de la tarda


Marxa cap a la independència
per MERCÈ PUJOL (ANC)
dia 17, a les 5 de la tarda


Presentació del llibre Catalunya, one nation, two states. Un estudi etnogràfic de la resistència no violenta a l'assimilació d'Alexander Alland Jr. i Sonia Alland
pels autors, MANEL OLLÉ i ALBIOL i JORDI PANYELLA I CARBONELL (editor de Pol·len Edicions)
dia 17, a les 6 de la tarda


Al setembre de l'any passat, Pol·len Edicions edità la versió catalana del treball del matrimoni Alexander Alland Jr. i Sonia Alland. El llibre, com bé diu el títol, és fruit d'un treball etnogràfic de gairebé deu anys a Catalunya. Una bona part es féu a l'UCE, on tots dos participen gairebé cada any.


Una experiència de Teatre No Professional (TNP): Els setze de la 26. Oratori NY
per JOAQUIM AULADELL i FREIXINET
dia 17, a les 6 de la tarda


Presentació de l'Agenda de la Terra
per JORDI URGELL (editor) i JORDI BANCELLS (distribuïdor)
amb la col·laboració d'AmicsPrada
dia 17, a les 6 de la tarda

El cardedeuenc Jordi Urgell va trobar a faltar estelades a la manifestació "indignada" del 15M del 2011. Per a fer confluir l'activisme indignat amb el patriòtic va idear l'Agenda de la Terra, que via Verkami s'ha fet realitat, i que s'està distribuint a les llibreries dels Països Catalans.


Presentació del llibre El Quixote va esborrar el Quixot de Lluís M. Mandado
per l'autor i JOSEP SORT
dia 17, a les 6 de la tarda


Operació Garzón contra l'independentisme català
per AGUSTÍ BARRERA (historiador), PEP MUSTÉ (encausat en l'operació Garzón) i CARLES BENÍTEZ (membre de Llibertat.cat)
dia 18, a les 5 de la tarda

Documental que posa llum sobre un fet que s'ha intentat silenciar, dissimular i fins i tot ocultar, com va ser l'Operació Garzón i la ràtzia repressiva que patí l'independentisme català l'any 1992 amb l'excusa de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona. Aquest 2012, Llibertat.cat, amb el suport de Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, ha decidit posar en marxa aquest documental, finançat íntegrament a través del micromecenatge, que repassa la cronologia dels fets del que significà aquella macrooperació politicojudicial.


Presentació del llibre Viatge pel meu país. En el camí de Joan Fuster, 50 anys després de Joan Garí i Joan A. Vicent
per JOAN DANIEL BEZSONOFF
dia 18, a les 5 de la tarda


Cinquanta anys després del viatge de Joan Fuster pel País Valencià, Garí, fill espiritual del mestre de Sueca, ha decidit de seguir-ne les petges. Aquest recorregut, lluny de ser un homenatge anodí i convencional, ha produït un llibre meravellós, un llibre ple de dolçor malgrat l'amargor davant dels estralls de la modernitat.


Acte d'homenatge a Josep de Calassanç Serra i Puig ‘Cala'
per ALEIX RENYÉ (periodista d'El Punt Avui), DOLORS SERRA (vídua de Josep de Calassanç), HERVÉ PI (activista polític a Catalunya Nord) i MARC SALLAS (portaveu nacional de la CUP)
dia 18, a les 6 de la tarda


El 18 de desembre del 2011 el cor de Josep de Calassanç ‘Cala' deixà de bategar definitivament. Ho feia a l'hospital de Montpeller, atès que en ‘Cala', reconegut activista polític i cultural, havia convertit Baó, a la Catalunya Nord, en la seva nova llar des de l'any 79, d'ençà de la fugida a causa de la persecució a què era sotmès per les autoritats espanyoles. A partir de llavors i establert prop de Perpinyà, en ‘Cala' continuà la tasca d'activista cultural i polític endegant nombroses iniciatives en favor de la construcció nacional dels Països Catalans i la recuperació de la catalanitat a Catalunya Nord, impulsant o col·laborant en nombrosos projectes com el Centre Cultural Català de Perpinyà, després convertit en Casal Jaume I de Perpinyà, Aire Nou de Baó, Ràdio Arrels, Castellers del Riberal i moltes altres entitats del teixit associatiu al nord del país.


Presentació del llibre Sociolingüística per a joves del segle XXI. Una perspectiva catalana de Jordi Solé i Camardons
per l'autor
dia 19, a les 5 de la tarda


Aquest llibre recupera l'esperit de Sociolingüística per a joves , un èxit de vendes durant els anys vuitanta i noranta però ara totalment actualitzat. Sense trair l'estil i l'esperit que el veié néixer, conserva l'esquema i els apartats però fent correccions, esporgades necessàries, molts nous afegits, nova bibliografia, nous subapartats temàtics, nous exemples que aclareixin els comentaris teòrics i incorporant molts conceptes i comentaris actuals en tots els apartats. Un llibre nou adreçat ara als joves del segle XXI. La nostra proposta ara queda més clara que mai: independència o mort de la llengua. I aquest doble objectiu: llengua i independència, que va ser iniciat pels joves del segle XX haurà de ser continuat i enllestit pels joves catalans del segle XXI. Tot està per fer i tot és possible encara.


La Catalunya Exterior
per XAVIER TUDELA (secretari general de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes) i ANTONI MONTSERRAT (vicesecretari general de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes)
dia 19, a les 5 de la tarda


La Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) agrupa una gran part de les entitats catalanes de l'exterior. La Catalunya Exterior és, entre d'altres coses, el conjunt de persones i entitats que desenvolupen la seva activitat fora de Catalunya. Gairebé mig milió de catalans viuen fora del país. Són un col·lectiu fonamental a l'hora de la internacionalització, divulgació i promoció de la llengua, la cultura i el fet nacional català.


Els papirs i Catalunya
per MONTSERRAT TUDELA i PENYA (llicenciada en filologia grega per la Universitat de Barcelona i màster en papirologia per la Universitat Rovira i Virgili)
dia 19, a les 6 de la tarda


La papirologia és la disciplina que llegeix, conserva, restaura i interpreta els escrits en papir, que és el suport d'escriptura que es troba des del 3.000 aC fins al segle XI dC. Hom situa l'inici de la papirologia a l'any 1778, quan un mercader del Caire regalà al cardenal italià Stefano Borgia un papir amb dotze columnes escrites, la famosa Charta Borgiana . A partir d'aquest moment, s'inicia el mercadeig de papirs i es formen les grans col·leccions privades i de museus i universitats, a Europa i Amèrica i a Catalunya, que ha liderat la papirologia a la península Ibèrica, al llarg del segle XX amb les col·leccions de Bonaventura Ubach, Ramon Roca-Puig, Josep O'Callaghan i Miquel S. Gros. Cal destacar que als Territoris de Llengua Catalana conservem onze butlles pontifícies de les 25 que se'n conserven arreu del món, i totes elles referides a afers catalans. Són papirs de més de dos metres en perfecte estat de conservació actualment. El suport papiraci d'aquests documents dels segles X i XI respon a la voluntat de distinció i de prestigi que la cancelleria vaticana dispensava als comtes catalans quan eren sobirans de les terres. Es presentarà la riquesa d'aquest patrimoni a Catalunya.


Presentació del Banc de Continguts Culturals i de la revista Canemàs
per ANTONI CARNÉ (president de l'Ens de Comunicació Associativa, ECA) i JOAN RAMON GORDO i MONTRAVETA (coordinador general de l'ECA)
dia 19, a les 6 de la tarda


El Banc de Continguts Culturals posa a disposició de qualsevol mitjà de comunicació els continguts més rellevants del sector de l'associacionisme i la cultura popular. Canemàs és una revista d'assaig entorn del fet associatiu i la cultura popular.


La nostra televisió
per JOSEP MARIA VIRGILI i ORTIGA, assessor lingüístic i membre de La nostra televisió
dia 19, a les 6 de la tarda


Construïm l'Estat català: la hisenda pròpia
amb GERARD FIGUERAS (president de la Joventut Nacionalista de Catalunya) i JORDI TURULL (portaveu de Convergència i Unió al Parlmanet de Catalunya)
dia 21, a les 4 de la tarda


Presentació del llibre Per comprendre Catalunya Nord de Llorenç Planes
per l’autor, JAUME ROURE i PERE MANZANARES
dia 21, a les 4 de la tarda


Presentació del llibre Paraules contra Espanya de Simón Bolívar
per XAVIER DEULONDER (editor, traductor i compilador dels textos)
dia 21, a les 5 de la tarda


La transició a la independència
per ALBERT PEREIRA (president del Consell Nacional de SI) i JOSEP GUIA (membre del Comitè Executiu del PSAN)
dia 21, a les 5 de la tarda

Tradicional acte polític del PSAN (juntament amb SI, per segon any) a l'UCE.


Treballar la independència des de la universitat
amb JORDI TURULL (CiU), JOSEP HUGUET (ERC), ERNEST MARAGALL (Plaça 21.), ANNA GABRIEL (CUP), JOSEP SORT (RCat) i JOSEP GUIA (SI)
Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana
dia 21, a les 6 de la tarda

Universitats per la Independència és una sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana i aspira a canalitzar tot el potencial independentista d'estudiants, PDI, PAS i la resta de personal de l'àmbit de la Universitat. Té mig any de vida i ja té projectes pel curs universitari vinent. Està organitzat en 12 centres universitaris de Catalunya, i d'altres amb projecció. En aquesta taula rodona "Treballar la independència des de la universitat" es proposarà als ponents alguns punts per a què exposin la seva visió sobre el moviment independentista des de la òptica universitària. Hi estan convidats representants de tots els partits polítics.


La memòria olfactiva
per PERE NAVALLES (professor de la Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 21, a les 6 de la tarda

El sentit de l'olfacte ha estat el menys considerat i utilitzat en la comunicació. Un sentit potent del que no es té massa informació sobre les seves capacitats. La prova científica OLMARCAT realitzada recentment a Catalunya, ha determinat noves bases per conèixer la capacitat de recordació de les olors. Per primera vegada es realitza una prova epidemiològica per saber el grau de reconeixement d'una marca comercial només per mitjà de la seva aroma. Els resultats preliminars de la Investigació Olmarcat seran presentats pel seu investigador principal i codirector Dr. Pere Navalles, que tractarà perquè l'aroma ha de formar part de la identitat corporativa, al demostrar-se que és un element diferenciador per reconèixer una marca.


L'apèndix de Joan Fuster al Justificació de Catalunya de Josep Armengou
per JOAQUIM AULADELL
dia 21, a les 6 de la tarda


Dos escrits publicats junts en edició anònima i clandestina els anys seixanta sobre els Països Catalans.


Nosaltres, els fusterians
per ANTONI INFANTE (MDT), AGUSTÍ CERDÀ (ERPV), JOSEP GUIA (PSAN) i ANNA OLIVER (SI)
dia 22, a les 5 de la tarda


Homenatge a Joan Fuster i presentació d'un projecte de futur. Fuster ens uneix: el seu pensament és a la base de les nostres respectives organitzacions, ja que compartim el marc nacional dels Països Catalans com l'àmbit de la nostra activitat política i l'objectiu de la independència per al conjunt de la nació catalana.


Presentació del llibre Llengua i emoció. Set mirades sobre el goig de ser d'Àngel Velasco i Quim Gibert (eds.)
per JOAQUIM MONTCLÚS, historiador, i comptarà amb la presència del coautor QUIM GIBERT
dia 22, a les 5 de la tarda

Llengua i emoció. Set mirades sobre el goig de ser
(Pagès editors) aplega les ponències de les Jornades sobre dignificació lingüística convocades a Fraga (Franja de Ponent) el març de 2010 i de 2011 per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca. La major part del pensament contemporani ha volgut separar les emocions de la cultura, de l'ètica, de la saviesa. Sense el batec emocional el raonament esdevé distant i ensopit. La recerca intel·lectual és alhora un espetec de joia. Antoni Gaudí i Pau Casals no només ens irradien bellesa, sinó que també ens regiren l'ànima. Perdem l'ànima quan renunciem als reptes. Acceptar la injustícia és una manera equivocada de ser en el món: fa trista i indigna la nostra existència. Llengua i emoció és un assaig col·lectiu (Matthew Tree, Josep Ma. Terricabras, Rosa Calafat, Jordi Bilbeny, Eva Monrós, Josep Borrell i Quim Gibert) pouat arran de les dificultats per viure en català i per decidir el nostre futur. Hi trobareu set mirades lúcides i inconformistes (psicològica, poètica, literària, sociolingüística, semiòtica, històrica, filosòfica) a propòsit d'aquells horitzons que ens estimulen a caminar amb pas ferm.


Presentació del llibre Pluja de sang. 7 narracions dels 70 de Josepmiquel Servià
per CARLES CABRERA VILLALONGA, professor de Literatura Catalana de la Universitat de les Illes Balears
22 d'agost, a les 5 de la tarda

Pluja de Sang
fou el segon dels fins ara vuit llibres publicats per Josepmiquel Servià, que després d'haver guanyat els premis Pinya de Rosa, F. Pompeu Fabra i haver quedat primer finalista de Premi Victor Català, fou publicat —amb un notable èxit de crítica, com es pot veure en les opinions que informen la seva contracoberta— per editorial Dirosa, i, ja desapareguda aquesta, en segona edició, per part d'Editorial Pòrtic. Ara, una trentena d'anys més tard, és l'Editorial Dux la qui, tot afegint-hi el subtítol “7 narracions dels 70”, ha volgut prendre el relleu de publicar-la en tercera edició, en considerar-la “una de les obres clàssiques de la moderna narrativa catalana”. La presentació oficial d'aquesta tercera edició, va tenir lloc ara fa un mes, al jardí romàntic de l'Ateneu Barcelonès, a càrrec de l'escriptora Carme Riera.


Presentació de L’identité du Rousillon. Penser un Pays Catalan à l’âge des nations... (1780-2000) de Nicolas Berjoan
per l’autor
dia 22, a les 5 de la tarda


Presentació del Lipdub de Perpinyà
a càrrec de GUILLEM DALMAU
dia 22, a les 6 de la tarda