XLVII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Dinamismes de coneixement i esperances d’alliberament

del 16 al 23 d’agost del 2015


Fòrum obert


Presentació de l’InformeCAT: la situació actual de la llengua catalana
per FRANCESC MARCO PALAU (historiador i membre de l'executiva de la Plataforma per la llengua)
dia 18, a les 4

La Plataforma per la Llengua és l’ONG del català. Una organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Enguany s'ha presentat la quarta edició de l’InformeCAT, que manté el seu esperit i plantejament de presentar un recull actualitzat de 50 dades significatives sobre la llengua catalana. Com en les darreres edicions, convé aclarir que no és una tria exhaustiva, però sí significativa d’aquells àmbits que pensem que tenen una influència més gran per a la llengua. De l'InformeCat 2015 es desprèn que el català recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol. El govern espanyol ha aprovat 50 noves lleis que imposen el castellà mentre el reconeixement oficial del català a l'Estat continua sent nul: cap institució o organisme públic espanyol permet que la forma oficial del seu nom sigui en català.


La universitat de la nova República catalana
per CARLES SASTRE (secretari general de la Intersindical-CSC), MERCÈ LORENTE (UPF), LLUÍS DE YZAGUIRRE (UPF), ÀNGELS MASSIP (UB), JOSEP MANEL PARRA (UB),  un representant del sindicat d'estudiants SEPC i, com a moderadora, ELISENDA PALUZIE (UB)
dia 18, a les 5

Taula rodona de reflexió del món universitari respecte a la universitat que volem en la nova república catalana. Des d'una perspectiva sindical, membres de la Intersindical-CSC de les universitats catalanes debatran la funció social, l’organització de la docència i la investigació i tots els factors necessaris per tal de tenir una universitat de qualitat.


Presentació del llibre La Franja de Ponent: aspectes històrics i jurídics
per JOAQUIM MONCLÚS (autor)
dia 18, a les 6

Editat des de l'Institut d'Estudis Catalans i amb el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, el llibre se centra en una anàlisi en profunditat de les terres que conformen la Franja de Ponent: la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya. L'obra explica l'evolució històrica d'aquest territori, des de l'època prehistòrica fins a l'actualitat, i es complementa amb l'anàlisi jurídica de diferents fets que han marcat l'evolució de la Franja, una zona definida com “el seguit de terres de llengua catalana que se situen en els límits meridionals del Principat de Catalunya, a cavall de la línia administrativa divisòria actual de les províncies de Lleida i Tarragona i també d'Osca, Saragossa i Terol”.


La Costa Rica Catalana
per JOSEP M ARMENGOL (president de la Fundación Armengol del Patrimonio Cultural de Costa Rica)
dia 19, a les 4

Una presentació del treball de la Fundación Armengol del Patrimonio Cultural de Costa Rica sobre la tasca de l'entitat en la recuperació de la memòria històrica de l'emigració catalana des de 1860 fins als nostres dies, amb un repàs de la influència catalana a aquesta república de l'Amèrica Central. Una relació que testimonien, per exemple, l'obra que els arquitectes catalans han erigit al país o fets com que una de les colònies més nombroses a Costa Rica sigui la catalana o que la presidència del país hagi estat ostentada per un catalans -el pensador i humanista José Figueres Ferrer i el seu fill José María Figueres Olsen.


Mitjans d'un nou país
per ESTEVE VALL (editor de La Clau), TOMEU MARTÍ (editor de DBalears), MOISÈS VIZCAINO (editor de LaVeuPV) i JOAN PUIG (editor de Directe!cat)
dia 19, a les 4

Som un conjunt de mitjans digitals, cadascun des del seu territori que volem explicar la realitat, La Clau a la Catalunya Nord, La Veu al País Valencia, el DBalears a les Illes i el directe!cat al Principat, cobrint l’espai dels territoris de parla catalana.
És un projecte col·laboratiu i a la vegada independent que vol assentar-se en el món dels mitjans de comunicació de proximitat, cada mitjà amb les seves particularitats explicant la realitat actual de cada territori.
Els 4 mitjans tenim quasi 600.000 visites úniques i més de 2 milions de pagines vistes al mes amb una consolidació constant com a mitjans de referència a cadascun del territoris, amb una voluntat de trobar més possibilitats de col·laboració respectant la independència de tots ells.


Presentació del llibre Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal de Pere Maragall i Pol Pijoan
per PERE MARAGALL, coautor de l’obra, i JORDI SALES (Universitat de Barcelona).
dia 19, a les 5

Amb Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal, Pol Pijoan i Pere Maragall ens presenten el resultat d’una recerca molt llarga sobre el periple vital d’un dels estudiosos i intel·lectuals catalans més importants i més desconeguts del segle XX. A través del retrat que en féu Josep Pla, podíem intuir el relleu d’aquest ‘homenot’. Però, certament, era un gran desconegut. Només es tenia notícia més o menys precisa de l’etapa de fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’enfrontament amb Josep Puig i Cadafalch i de l’amistat amb el poeta Joan Maragall. Un cop partit cap a Roma amb Teresa Mestre, pràcticament se’n perdia el rastre. Se sabia que havia viscut a Itàlia, Suïssa, Canadà, els Estats Units i que esporàdicament havia tornat a Catalunya.
Amb aquest volum s’ha pogut reconstruir les anades i vingudes, els canvis de domicili, els encàrrecs editorials, els projectes reeixits d’aquest estudiós barceloní, que sempre fou incòmode i polèmic. A Josep Pijoan, home d’absoluta confiança d’Enric Prat de la Riba, Catalunya se li féu petita, Espanya tampoc no el pogué seguir, les universitats nord-americanes no entengueren la seva metodologia innovadora i la Societat de Nacions no tingué capacitat d’assumir una seva contraproposta.
Sigui com sigui, aquest gran historiador de l’art i divulgador de primer ordre, a qui devem el descobriment de les pintures murals romàniques al Pirineu, entre moltes altres coses (fou un dels fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans), engrandí la nostra cultura i dugué sempre Catalunya al cor, tot i la incomprensió de què fou objecte.


75è aniversari de l'assassinat del President Companys. Polítiques de memòria històrica a la República Catalana
per PEP CRUANYES (coordinador de la Comissió de la Dignitat) i ROGER HERÈDIA i JORNET (impulsor del Banc d'ADN dels familiars de desapareguts a la Guerra Civil)
dia 19, a les 5

La Comissió de la Dignitat planteja un debat sobre quina hauria de ser la política de memòria de la República Catalana i les qüestions pendents en aquest àmbit que ha denunciat l'ONU en el seu darrer informe, en què requereix a l'Estat Espanyol que obri processos pels Crims Contra la Humanitat comesos pel franquisme, l'anul·lació dels processos polítics -entre els que hi ha el de Lluís Companys-, l'obertura de foses i recerca de desapareguts i la restitució de les víctimes d'abusos, confiscacions de béns i diners o documents incautats -com els papers de Salamanca.


Presentació de Reinicia Catalunya
per JAUME LÓPEZ
dia 20, a les 4

Reinicia Catalunya és l'espai que aglutina les entitats que treballen en el debat constituent i impulsa el debat amb tots aquells que volen participar en el disseny d'un nou país. Reinicia Catalunya vol aplegar totes aquestes iniciatives -les que ja han sorgit i les que puguin anar sorgint-, per coordinar-les, impulsar-les i mostrar el potencial que té la participació política de la ciutadania per dissenyar un nou estat. Volem eixamplar la base dels que s’imaginen un nou país, que a més de nou ha de ser millor. Volem aplegar a tothom que comparteixi aquest anhel. Independentment de quin és l’encaix final que proposi en l’escenari internacional, o en el marc espanyol. De fet, pensem que aquesta és la primera fase del que podríem anomenar la convenció constitucional -que ja ha començat-, un procés obert, transparent, participatiu i inclusiu per definir les bases constitucionals d’un nou país. Per construir un nou estat cal que les seves bases democràtiques siguin tan sòlides com sigui possible. Que la futura Constitució no només sigui democràtica pel seu contingut sinó també pel seu procés. La constitució catalana no pot ser la constitució (només) dels independentistes. Ni dels polítics. Ni dels experts. Ha de ser de tothom. El lideratge de la ciutadania i la reivindicació democràtica han estat claus fins ara. Cal que ho continuïn sent durant tot el procés constituent. Per a més informació: www.reiniciacatalunya.cat.


Presentació del Diccionari Essencial Esteve Albert
per JORDI SOLÉ CAMARDONS (autor)
dia 20, a les 5

400 entrades al voltant de la vida, l'obra i l'activitat política, cultural i de tota mena de l'activista independentista Esteve Albert. Poeta, dramaturg, arqueòleg, historiador.


Presentació del llibre L'assassinat de Guillem de Berguedà
per FRANCESC RIBERA “Titot” (autor)
dia 20, a les 5

Una novel·la històrica que narra l’apassionant vida i la misteriosa mort de Guillem de Berguedà, controvertit personatge del segle XII català. El 26 de juliol de 1196 Guillem de Berguedà va ser assassinat per un sicari. Considerat un dels millors trobadors d’Europa, la seva ploma no apuntava al cor de les dames, sinó al dels seus nombrosos enemics. Entre les víctimes dels sirventesos de Guillem de Berguedà, hi havia alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans. No és estrany que algun d’ells optés per prendre’s la justícia pel seu compte. Fos qui fos, però, va pretendre que l’autoria del crim restés anònima. Els amics del trobador, en canvi, no es resignaren que la cosa quedés així. Algú havia ordenat matar el gran trobador català i ho havia de pagar. Paradoxalment, foren els poemes de Guillem de Berguedà els que assenyalaren el camí per trobar l’inductor de l’assassinat. Hi haurà una posterior tertúlia amb els assistents sobre el personatge i el seu entorn.


Fent El Camí dels Països Catalans. Tot passejant pel Nord
per RAMON OLIVERAS (vetllador d'El Camí a Catalunya Nord), GEORGES FIGUEROLA (vetllador d'El Camí al Catalunya Nord) i LAIA VIDAL (secretària tècnica del Pas, associació que gestiona el projecte El Camí)
dia 20, a les 6

Amb el lema “Conèixer la terra per estimar-la”, El Camí dels Països Catalans és una ruta de senderisme cultural que enllaça totes les capitals de comarca dels Països Catalans. Un camí de camins que posa en valor el patrimoni natural, cultural i social existent als municipis i fa reviure els lligams de la nació sencera. Aquest 2015, amb la renovació de la pàgina web, el Camí complet practicable gràcies a la traça GPS i la incorporació de la ruta a l’APP de Wikiloc, el projecte ha fet un salt qualitatiu. El Camí és un projecte col·laboratiu que no seria possible sense els vetlladors, els voluntaris que a cada comarca “vetllen” pel seu tram de Camí, en mantenen la senyalització i ressalten els punts d’interès que el caminant ha de visitar.


Presentació de l'Entorn d'Aprenentatge del Canigó i del Centre Pau Casals
per VÍCTOR FERREIRA (director pedagògic de l'Eda Canigó)
dia 21, a les 4


Presentació del llibre Taula rodona. La joia de ser catalans de Pere Calders i Víctor Alexandre
per JORDI SOLÉ i CAMARDONS i VÍCTOR ALEXANDRE
dia 21, a les 5

Llibre sobre l'obra de teatre inèdita començada per Pere Calders, que quedà sense acabar i que fou continuada per Víctor Alexandre. Ha estat representada per la companyia L'Espiral però fins ara no s'havia editat. L'ha publicada Voliana Edicions.