50 UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

I, tanmateix, la remor persisteix

Prada, del 17 al 23 d’agost del 2018


Programa

FÒRUM OBERT



L'Scrabble: eina educativa i integradora

per ARMAND SANMAMED i CRISTINA BASSONS (FISC)
Ho organitza: Federació Internacional d'Scrabble
dia 17 d’agost, a les 6 de la tarda


Us convidem a conèixer la feina que, des de fa més de deu anys, la Federació Internacional d’Scrabble en català i Scrabble Escolar duem a terme a les escoles, Centres de Normalització Lingüística, casals i fires de tots els Països Catalans. Iniciar-se, aprofundir o descobrir la riquesa i la diversitat de la nostra llengua, són algunes de les possibilitats que ofereix un joc amb més de setanta anys d’història però que sovint continua essent un gran desconegut per a molta gent.


Presentació de l'exposició Lingüistes pel carrer

per JESÚS BERNAT AGUT i ÀNGELA BUJ ALFARA
Ho organitza: Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC i la Societat d’Onomàstica
dia 17, a les 6 de la tarda


Lingüistes pel carrer és una exposició ideada i compartida pel Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans (CEL) i la Societat d’Onomàstica. L’exposició aplega els 56 gramàtics i lexicògrafs recollits a les vies urbanes de tot l’àmbit lingüístic i en mostra la distribució, en catorze plafons, d’aquells que tenen més de deu vies urbanes. Aquests són: Pompeu Fabra i Poch, Ramon Llull, Enric Valor i Vives, Manuel Sanchis i Guarner, Antoni M. Alcover i Sureda, Francesc de B. Moll i Casasnovas, Joan Coromines i Vigneaux, Antoni Rovira i Virgili, Carles Salvador i Gimeno, Francesc Ferrer i Pastor, Manuel Milà i Fontanals i Gabriel Ferrater i Soler. Cada plafó inclou una breu biobibliografia i les poblacions on es localitzen els carrers. Hi ha també plafons amb les poblacions de naixement dels lingüistes, gràfiques amb la ubicació dels carrers (nucli urbà, urbanitzacions, perifèria) i les comarques i poblacions amb més lingüistes. Finalment, un plafó amb la cronologia de tots els autors i obres clou l’exposició.


Presentació del poemari Els records vénen del vent (2018), de Josepa Montagut

per l'autora i JOSEP-VICENT SANXIS i LERMA (president d'Amicsprada)
Ho organitza: Amicsprada
dia 18, a les 5 de la tarda


Aquest poemari va nàixer de la necessitat de l’autora de reafirmar-se, d’explicar que no és, ni més ni menys, que qualsevol altra persona que tinguem a l’entorn. Jo sóc jo, diu el primer poema, i successivament, poema rere poema, es conforma el que ha estat fins ara la vida i el quefer de l’autora.


Presentació dels premis ARACOOP

per XAVIER PALOS (president de la Fundació Roca i Galès)
Ho organitza: Fundació Roca i Galès
dia 18, a dos quarts de 5 de la tarda


Els Premis ARACOOP pretenen promoure l’anàlisi i la recerca vinculada a temes de l’economia social, cooperativa i del tercer sector en el món universitari. Els premis són destinats a alumnes que hagin dut a terme el Treball Final de Grau, Treball de Final de Màster o de Postgrau l’any acadèmic 2017-18 en alguna institució acadèmica catalana. La dotació màxima a què poden aspirar els participants és de 1.200 euros, acompanyats de serveis i productes del Mercat Social valorats en 300 euros.


Presentació del poemari Paraula de Nargó (2018), de Ramon Minoves

per l'autor i Jordi Solé Camardons (editor)
Ho organitza: Voliana Edicions
dia 18, a les 6 de la tarda


«No hi busqueu una guia de Coll de Nargó, encara que, segons com, ho podria ser, ja que hi podeu trobar la seva ànima, la d’un poble del Pirineu. Els protagonistes són les muntanyes, els rius, els camins i els boscos de Coll de Nargó, però també l’element humà, les persones, les històries, els mites, i la seva evolució al llarg dels anys (els vells oficis, la despoblació, el turisme…). Tot, però, des de la visió d’un poeta, des de l’amor, l’ humor, la melangia, les complicitats, les imatges, els suggeriments i la narració breu però espurnejant» (revista Pànxing).


Presentació del llibre El Catalanisme davant del Feixisme (1919-2018), d'Enric Ucelay-Da Cal, Arnau Gonzàlez i Vilalta i X. M. Núñez Seixas

per ARNAU GONZÀLEZ i VILALTA (autor) i ÀNGEL CASALS (historiador)
dia 18, a les 6 de la tarda


Hi ha interrogants incòmodes a la història catalana del segle XX. Com ara: ha existit un feixisme catalanista? Durant dècades ha semblat que plantejar aquesta pregunta era voler tacar la trajectòria d’un moviment aparentment «immunitzat» davant la temptació feixista. L’objectiu d’aquest llibre és precisament desxifrar si el catalanisme del segle XX i principi del XXI tingué i té avui en dia una branca feixista com tants d’altres moviments nacionalistes—amb o sense Estat—tingueren. Vol interpretar com va afectar a la política catalana l’ascens al poder de Mussolini i Hitler i la seva herència. Ningú no dubta que ha existit el feixisme espanyol. Però… I el feixisme catalanista? En resum, cal historiar.


El sindicalisme i la lluita per la República. Reptes del moment actual

per Marc Sallas (representant de la Intersindical CSC)
Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana (ANC)
dia 18, a les 6 de la tarda


En quina situació es troba el moviment sindical en relació a la lluita per la República? Quines mancances tenim? Quin panorama sindical tenen altres pobles que lluiten per la seva independència?


Sumem per a la sobirania financera a la nova República Catalana

per MONTSERRAT LLOBET i ALBERT CASTELLANOS
Ho organitza: Cooperativa Catalana de Serveis Financers
dia 19, a les 6 de la tarda


Volem sumar esforços per a aconseguir la sobirania financera de la República, gràcies a la col·laboració amb entitats democràtiques, cooperatives, socials i integradores. Hem sofert la pèrdua de totes les caixes d’estalvi que operaven a Catalunya i necessitem que els nostres estalvis serveixin per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Parlarem d’habitatge cooperatiu, emprenedoria, petit comerç, petita indústria i energies renovables.


Presentació de l'Associació d’Afectats 1-O i de la campanya #AraParlaTu

per VIRGÍNIA MARTÍNEZ (presidenta de l’Associació d’Afectats 1-O) i EDGAR OLLÉS (tresorer), presentats per ANNA ARQUÉ
Ho organitza: Associació d'Afectats 1-O i International Commission of European Citizens (ICEC)
dia 19, a les 6 de la tarda


L’Associació d’Afectats 1-O neix com a conseqüència de la fermesa dels catalans en la defensa del referèndum d’autodeterminació de Catalunya del primer d’octubre i la brutalitat institucional de les forces de seguretat espanyoles. Un del seus objectius és recordar i garantir el testimoniatge de la celebració del referèndum que s’aconseguí gràcies a la determinació de la ciutadania catalana en la defensa dels seus drets fonamentals. La campanya #AraParlaTu està orientada a tots els afectats per la violència exercida per les forces de seguretat de l’Estat espanyol contra els votants del referèndum de primer d’octubre del 2017. Així com, els ciutadans internacionals que se solidaritzen amb els demòcrates catalans i ens diuen que «no estem sols». La internacionalització del conflicte d’Espanya és tan antiga com la seva pròpia causa, que no és una altra que la negació espanyola de Catalunya com a nació i el seu inherent dret a l’autodeterminació.


Còctel poètico-musical amb JOSEPMIQUEL SERVIÀ

acompanyat a la guitarra de JOAN URPINELL i, com a presentador, JOSEP-VICENT SANXIS
Ho organitza: Amicsprada
dia 19, a les 11 de la nit


El còctel poètico-musical que presenta Josepmiquel Servià, acompanyat a la guitarra per Joan Urpinell, consta de tres parts. La primera de caràcter lúdic, en la qual l’autor dóna lectura a uns quants aforismes—en general de caràcter humorístic—pertanyents al seu llibre Whisky sense gel, de pròxima publicació amb dibuixos del conegut humorista i ninotaire de La Vanguardia Jaume Capdevila KAP. Una segona part, de caràcter líric, en la qual Servià recita alguns dels poemes que integren, respectivament, els seus llibres Jerarca de la llum, prologat per Blai Bonet, La barca encesa, prologat per Pere Gimferrer, i La cala dels somnis, inèdit encara. La tercera part correspondrà a la lectura d’alguns dels divertits retrats professionals del llibre Manual d’oficis.


Presentació del llibre El valencianisme lingüístic d’Abelard Saragossà (UV i Acadèmia Valenciana de la Llengua)

per l'autor i, com a presentador, JOSEP-VICENT SANXIS i LERMA (president d'Amicsprada)
Ho organitza: Amicsprada
dia 20, a les 5 de la tarda


Què és el valencianisme lingüístic, i quants n’hi ha hagut? A pesar que el valencià destaca en la personalitat valenciana, són ben escassos els escrits que s’encaren al tema. Este llibre ho fa des de la perspectiva lingüística (estudi de paraules, formes i construccions) i des de la social, que mostra els models lingüístics del segle XX i la seua fonamentació ideològica. Evitant el secessionisme i la subordinació a Catalunya, l’objectiu és ser provalencians (i no ser anti res). Lluny de l’essencialisme, l’elitisme i el maximalisme (els uns tindrien tota la raó; els altres, gens), esta obra fa moltes anàlisis i aportacions sobre el model lingüístic valencià que més ajudarà els valencians a dirigir la societat amb dignitat, autoestima i solidaritat.


Presentació del projecte Comunitat d’Aglomeració per Catalunya Nord

per CATHERINE BARRERE i JAUME POL
Ho organitza: Unitat Catalana
dia 20, a les 6 de la tarda


Amb aquest projecte Unitat Catalana reforça i renova la seva opció política de sempre per una d’estructura administrativa autònoma per a Catalunya Nord. A causa de la prepotència de la nova regió occitana i la desaparició programada del Departament dels Pirineus Orientals, Unitat Catalana llança la proposta de la creació d’una Comunitat d’Aglomeració Única que ens permeti, a mitjà termini, poder dominar el nostre desenvolupament i agafar, en part, el nostre destí.


Presentació del projecte La revolta de les urnes

per CARLES B. GORBS (coautor del llibre, periodista del reportatge i comissari de l’exposició) i ANNA ARQUÉ (coautora del llibre i assessora del projecte)
dia 20, a les 6 de la tarda


La revolta de les urnes és un reportatge documental—en format llibre per a l’any 2019 i exposicions fotogràfiques des del 2018—que té per objectiu apropar i donar a conèixer el procés que en l’actualitat viu Catalunya envers l’Estat espanyol. És a dir, un reportatge documental per tal de ser exposat en qualsevol ciutat europea i d’arreu del món per a fer pedagogia d’aquest conflicte i, així, internacionalitzar-lo a la mesura del possible.
Aquest reportatge, doncs, és el seguiment del procés sobiranista de Catalunya, des del seu inici l’any 2009 (13 de setembre del 2009, Arenys de Munt) fins a l’actualitat. Consta de més de 80.000 fotografies, documentades i arxivades cronològicament. Aquest seguiment de tot el «procés» cobreix les milionàries manifestacions realitzades, els judicis a polítics, les vagues generals, les campanyes electorals i referèndums, les conferències, els cartells, pancartes, pintades, els llaços grocs com a símbol de llibertat o les urnes.


Presentació de l'Onze de setembre i de l'1 d'octubre

per Elisenda Romeu (Comissió de Mobilització de l'ANC)
Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana (ANC)
dia 20, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre 55 urnes per la llibertat

per representants del Comitè de solidaritat de Catalunya Nord
Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana (ANC)
dia 20, a dos quarts de 7 de la tarda


No hi ha República sense memòria

Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana (ANC)
dia 21, a les 6 de la tarda


Presentació del Grup de Memòria
per LOURDES ESCARDÍVOL (coordinadora del grup)
Projecció del curtmetratge «Entre Pàndols i Cavalls»
Taula rodona amb EULÀLIA SUBIRÀ (biòloga), PEP CRUANYES (vicepresident de l'ANC) i ROGER HEREDIA (mosso d'esquadra)


Presentació del documental Ser a la frontera sud

Ho organitza: El Tempir i la Universitat d'Alacant
dia 21, a les 6 de la tarda


Ser a la frontera sud, és un documental que presenta un mosaic d’entrevistes a persones de diversos pobles del migjorn valencià amb l’objectiu de radiografiar les diferents maneres de veure i sentir el “ser valencià”, ateses les peculiaritats sociolingüístiques, culturals i identitàries de tot el territori que queda comprés entre la línia Biar-Busot i Pilar de la Foradada.


Presentació del Portal Pompeu Fabra

per LLUÍS de YZAGUIRRE (director del Laboratori de Tecnologies Lingüístiques i cap de la Unitat de Recerca en Enginyeria Lingüística de l'IULA)
dia 22, a les 6 de la tarda


El Portal Pompeu Fabra és una iniciativa conjunta de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans a proposta de la Càtedra Pompeu Fabra. Forma part de les activitats de celebració durant l’any 2018 del 150è aniversari del naixement del mestre. El Portal dóna accés a cada una de les obres de Fabra i permet cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l’obra, en un grup d’obres de la mateixa categoria o en una obra concreta.


Europa ara: nacions i nacionalismes

per JOAN MIR (UIB)
dia 22, a les 6 de la tarda a Pessillà de la Ribera


Apunts sobre la idea d’Europa segons G. Steiner, S. Todorov, Rémi Brague i Tom Nairn. Els nous nacionalismes a Europa. Del progrés universal dels il·lustrats al desenvolupament desigual com a motor de la història.


Demòcrates per Catalunya: «El camí cap a la independència. Primàries per la República. De l'1-O al 2019»

per JAUME BARDOLET (secretari de l'ANC), TONI CASTELLÀ (diputat i portaveu de Demòcrates de Catalunya), ADRIÀ ALSINA (Primàries per la República), JOSEP M. XIMENIS (Consultes per la Independència), DIANA COROMINES (Primàries Barcelona) PEP TORT (Primàries Lleida) i, com a moderador, ALBERT TORELLÓ (presentador d'Incorrectes a República TV)
Ho organitza: Demòcrates per Catalunya
dia 22, a les 6 de la tarda


La dimensió internacional del procés d'independència de Catalunya

per JAUME BARDOLET (coordinador de la Comissió Internacional) i EVA RIERA (coordinador de l'Assemblea d'Exteriors)
Ho organitza: Assemblea Nacional Catalana (ANC)
dia 20, a les 6 de la tarda


L'autodeterminació dels pobles, dret fonamental. El cas català, pas d'un assumpte merament intern a un assumpte internacional. Estratègia internacional de l'ANC.