50 UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

I, tanmateix, la remor persisteix

Prada, del 17 al 23 d’agost del 2018


Programa

JORNADES



XXXIII JORNADA D'AGRICULTURA A PRADA
«Vinyes i vi a la Catalunya Nord i el Principat
»
Ho organitza: Institució Catalana d'Estudis Agraris (Intitut d'Estudis Catalans)
dia 18 d’agost


Debatrem amb experts, tècnics i professionals sobre l'organització i la problemàtica del sector vitivinícola tant a la Catalunya Nord com a la Catalunya Sud. Des d'una perspectiva comparativa, la jornada s'interessarà per l'anàlisi de les estructures organitzatives del sector i la seva idoneïtat per a fer front als grans reptes de futur. La jornada constarà de tres parts. A la primera es farà un breu repàs històric de l'evolució de la vinya a Catalunya. A la segona ens interessarem per l'organització actual de la cadena vitícola i de la seva governança, fent una referència especial a les Denominacions d'Origen (DO) i altres distintius de qualitat. A la tercera, es plantejaran una sèrie de casos, incloent-hi cooperatives i cellers privats. Es farà èmfasi en el factors innovadors que han introduït aquestes empreses aquests darrers anys i, així mateix, com veuen el futur en el marc d'unes cadenes productives cada vegada més globals i competitives.
La primera dificultat generada ha estat el «babelisme» conceptual que ha sorgit. Actualment hi ha unes 130 definicions de desenvolupament sostenible. El primer conflicte està servit. El primer problema és semàntic, seguit de l'ús confús o abusiu del terme.


Obertura de la jornada
per ESTER TORRES (vicepresidenta de la ICEA)
de dos quarts de 10 a les 10

Aproximació històrica de la vinya i el vi de la Catalunya del Nord i el Principat
per JOSEP M. PUIGGRÒS (ICEA) i PIERRE TORRES (antic director de l’Estació Vitivinícola del Rosselló)
de les 10 a les 10:40

El sector vitivinícola a la Catalunya del Nord i la seva organització
per FABRICE RIEU (antic president del Comitè Interprofessional dels Vins del Rosselló, CIVR).
de les 10:40 a les 11:10

El sector vitivinícola al Principat i la seva organització
per SALVADOR PUIG (director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI).
de les 11:10 a les 11:40

Debat
de les 11:40 a les 12:10

Les denominacions d’origen
per XAVIER PIÉ (president del Consell Regulador de la DO Catalunya), JEAN-LOUIS SALIES (president de l’IGP Côtes catalanes) i XAVIER ALBERTÍ (president del Consell Regulador de la DO Empordà)
de les 12:10 a les 13:00

Dinar i tast de vins
de les 13:00 a les 14:30

La recuperació de la vinya a la Cerdanya
per JORDI BOTA (president de la Societat Gastronòmica del Pirineu)
Debat: Experiències de cellers privats i cooperatives
amb XAVIER FARRÉ (Centre Vinícola del Penedès, CEVIPE), ANNA ESPELT (Espelt Viticultors, Empordà), JAUME MARTÍ (soci i directiu d’Agrícola Sant Josep de Bot, Terra Alta), ROGER TORRELLES (Cooperativa Dom Brial, Rosselló), ROMUALD PERRONE (Domaine Saint Sebastien, Rosselló) i MONTSERRAT MOLLA (Mas Molla, Calonge, Baix Empordà).
de les 14:30 a les 16:30

Debat: Perspectives de futur del sector vitivinícola en les dues zones
amb tots els participants. Moderadora: LOURDES VILADOMIU (ICEA)
de les 16:30 a les 18:00

Cloenda
a les 18:00