XXX UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 14 al 24 d’agost del 1998


Tallers


Educació ambiental
a càrrec de MARTÍ BOADA( UAB)
dies 15, 16, 17 i 19, de 3 a 5 de la tarda


L'educació ambiental, orígens i actualitat. Desenvolupament sostenible i biodiversitat. Orígens, dinàmica i biogeografia actual dels Països Catalans. Alguns dels problemes ambientals d'avui dia. Aproximació al coneixement del medi a partir del cas de Conflent. Metodologia de treball de camp models d'interpretació i registre. Tècniques per identificar el camp: la flora i la fauna. Les activitats antròpiques: relacions i impactes. Iniciació a la història ambiental.


Teoria i pràctica del guió cinematogràfic
a càrrec de MANUEL JOAN ARINYÓ i IGNASI P. FERRÉ
dies 15, 16, 17 i 19, de 3 a 5 de la tarda


EI contingut del curs serà el següent:
a) L'estructura. (EI paradigma.) EI tema. EI resum. Els personatges. Escenes i seqüències. Finals i principis. Els diversos actes. Diàlegs. El plantejament. Els nusos. El ritme.
b) Gèneres cinematogràfics. Idea/Tria d'idees. Relació amb la realització i amb la producció de les pel·lícules.
c) Forma d'un guió. Elaboració.
d) Notes sobre les adaptacions.
e) Visionat de pel·lícules. Anàlisi. Discussió. Crítica.

Com escriure poesia (mètrica i amètrica) i antipoesia
a càrrec de CARLES HAC MOR
dies 15, 16, 17 i 19, de 3 a 5 de la tarda


Recompte sil·làbic (diftongs, hiat, sinalefa, elisió, dièresi, sinèresi, etc.). Les vocals en els dialectes. Els versos (dels lliures o blancs a tota la gamma que va dels monosíl·labs als alexandrins). Els ritmes. Esquemes accentuals. Les estrofes (del rodolí a la dècima). Composicions amb mètrica sil·labicoaccentual (de l'auca al sonet). Les rimes. Dialèctica entre poesia i prosa i entre poesia i mètrica. La prosa poètica. Prosa retallada. Poesia antimètrica. Antipoesia. Amb exemples de tot plegat (Josep Carner, Carles Riba, JV Foix, Pere Gimferrer, Joan Brossa, Enric Casassas, etc.). Amb exercicis comentats en grup. Cada un dels punts adequat als diferents nivells de coneixements dels participants al taller. Selecció col·lectiva de les composicions escrites al taller i autoedició d'aquestes.

Demanda de l’art
a càrrec de JAUME JUANOLA
dies 15, 16, 17 i 19, de 3 a 5 de la tarda


Taller concebut per respondre (o provar) els interrogants que planteja l'art contemporani, art que es confronta amb el món on ha nascut, art que no és pas més inquietant que la nostra època. El progrés ha de servir per endinsar-se en el món espiritual. no per allunyar-se'n. Amb la indústria de la distracció, els plantejaments culturals seran gairebé els únics que mantindran els principis de la humanitat del segle XX. Es treballarà mitjançant la nostra percepció, sensibilització i comprensió d'unes formes, colors, volums, etc. per tal d'arribar a imaginar un treball-obra segons la concepció i creació de la idea inicial.

Noves tecnologies de conservació d’aliments: mètodes no tèrmics
a càrrec de XAVIER ARANTEGUI
dies 17, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda


Els consumidors demanen darrerament aliments processats que tinguin les mateixes propietats sensorials que els productes frescos i que tinguin vides útils llargues com les dels productes processats tèrmicament. La indústria ha de satisfer aquesta demanda; com a conseqüència, s'està fent un gran esforç en la recerca i en el desenvolupament de tecnologies que no facin ús de la calor, ja que la calor a més de ser l'agent esterilitzant produeix tota una sèrie d'efectes no desitjats, com poden ser la destrucció d'aromes i nutrients o la generació d'olors desagradables. En aquest curs es farà una introducció a totes aquestes tecnologies emergents, com poden ser l'aplicació de polsos elèctrics d'alt voltatge, altes pressions hidrostàtiques o polsos lumínics d'alta intensitat, entre altres.


Plantes silvestres
a càrrec d’ÀNGEL ROMO
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Una manera de reconciliar l'home amb el seu entorn és poder fruir amb les plantes silvestres que l'envolten. En general, la flora silvestre és força desconeguda per gran part de nosaltres. Per omplir aquesta mancança i acostar-se al seu coneixement, es farà un estudi pràctic centrat a les rodalies de la vila de Prada. EI reconeixement de les espècies, llurs característiques diferencials, com es recol·lecten les mostres sense fer malbé la natura, com es prepara un herbari, com es fan servir les claus dicotòmiques per a la classificació, seran aspectes que s'abordaran en aquest taller.


Experiments científics quotidians
a càrrec de M. TERESA ESCALAS (UAB) i LOURDES SOLER
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


EI taller convida a reflexionar sobre la divulgació de la ciència i a participar en activitats científiques; serà pràctic i actiu, a l'abast de tots els participants. Es podran fer experiments relacionats amb les activitats quotidianes, amb materials casolans, però amb la metodologia que usen els científics. Es comprovarà com és possible de fer ciència a casa, tot analitzant la qualitat de les aigües i preparant compost amb les restes de menjar.

T’ai Txi T’xuan
a càrrec de TERESA GODALL i ANNA CASASSAS
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


A mig camí de la dansa i de l'art marcial, la seqüència de moviments lents i fluids del T'ai Txi T'xuan ens ofereix l'oportunitat de connectar amb els ritmes de la natura. EI taller pretén introduir-se en aquesta vella tradició xinesa de treball corporal i de meditació en moviment. A més de la seqüència de moviments encadenats de la forma, es practicaran exercicis marcials suaus per parelles (Tui Shou o 'empènyer amb les mans'), es treballarà amb la qualitat de moviment de les cinc fases o elements (aigua, terra, foc, metall i fusta) i es practicaran estiraments acordats amb una atenció especial als punts d'acupuntura tonificants i equilibradors.

Escacs: esport i mitjà pedagògic
a càrrec d’ABEL SEGURA
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Els escacs són un esport alternatiu per aquells que pensen que l'Educació Física no és solament una activitat física. Hi ha diversos aspectes no físics importants en l'Educació Física: autocontrol, sociabilitat, autoestima, expressió, creativitat, relaxació, etc. Es tracta d'un esport on tots comencen amb les mateixes condicions físiques; no importa ni l'agilitat ni l'alçada ni la força. És una activitat autònoma i creativa que ajuda a formar la personalitat mitjançant la reflexió-acció, essent l'acció el resultat d'un camí reflexiu. Existeix un accentuat caràcter lúdic, però també competitiu (factor que no s'ha d'oblidar mai).

Cinc dies d’art total
a càrrec de CLARA GARI
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Durant les tardes el grup prepararà una acció multidisciplinària que partirà dels interessos i les habilitats dels participants. Segons el nombre d'alumnes es duran a terme una o diverses propostes. Les accions proposades giraran a l'entorn del concepte de performance, sense descartar possibilitats d'ordre més escènic sempre que integrin diverses formes artístiques d'una manera experimental i no convencional.

Talhèr de música aranesa
a càrrec de LÚCIA (cantaire aranesa)
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda


Partint dera musica des joglars ena edat mieja se harà un repàs ràpid pes trobadors e ua presentacion dera musica tradicionau gascona e aranesa damb es sòns instruments mès caracteristics. En ua segona session se presentarà es grops e cantautors occitans actuaus de mès renòm, tot hènt incidència ena vitalitat occitana dera cançon tant en musica infantil coma ena rèsta. Ua session practica sus es dances araneses tradicionaus e ua auta sus era musica actuau, ena Val d'Aran, tant de recuperacion coma de creacion. concludiran eth talhèr.


Apple Digital Media Advantage
a càrrec de FRANCESC MERCADÉ
cada dia de 3 a 5 de la tarda

Aquest taller proposa veure l'estat actual de funcionament de la plataforma informàtica Macintosh, i anar descobrint per què representa l'actual avantatge digital. EI coneixement de l'ADMA us permetrà de crear amb tota mena de mitjans, de la mà de les tecnologies d'Apple Computer.


Socorrisme
a càrrec de JOAN LLORT
cada dia de 3 a 5 de la tarda


A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, es farà una síntesi del cos humà i s'estudiaran les possibles situacions límit Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries dels primers auxilis, el xoc, l'atac de cor, les ferides i les hemorràgies, els tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d'animals i insectes, el gran sinistre..

Cançons populars
a càrrec de RAMON GUAL I BATLLE
cada dia de 3 a 5 de la tarda


La nostra societat canvia constantment Actualment, hi ha un temps per treballar i un per cantar. Abans, peró, la nostra cultura popular ho lligava tot A través d'un tomb per cançons, es retrobarà el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Es cantaran les feines perdudes o evolucionades, d'altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
a càrrec d'ANTONI GLORY
cada dia de 3 a 5 de la tarda

Recorrent a peu i lentament camins secrets o fressats cada dia es descobriran pam a pam, sovint amb la participació d'un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, es farà la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l'equipament usual de l'excursionista: motxilla, calçat idoni, etc.


Sardanes
a càrrec de FRANCESC GARCIA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


EI taller té el propòsit d'iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.

Esports
a càrrec de FRANCESC PRUJÀ
dies 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 i 24, de 5 a 7 de la tarda


Condició física general: quinze minuts d'exercicis de flexibilitat; quinze minuts de musculació general; i trenta minuts de jogging: cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa. Aquests exercicis s'adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants. Esports col lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments. Hi ha la possibilitat de fer venir un equip de la vila de Prada, per tal de jugar-hi un partit.

Dansa
a càrrec de RAMON CARDONA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Hi ha gent que diu: «No m'apunto al curs de dansa perquè no sé ballar» (!! i). No trobeu quelcom que no lliga? Si voleu aprendre a lligar ... (!) vull dir a ballar, us esperem al gimnàs cada tarda. EI taller està especialment recomanat per a vosaltres: els i les que us considereu ànecs, óssos, pingüins, etc.
Ballarem el vals, el cha cha cha, el tango, el rock ... També aprendrem el xotis, la masurca, la polca i unes quantes danses col lectives. La música serà enregistrada i en viu. Molts balls els podrem practicar als vespres que hi hagi animació als pobles. Aprendre no està renyit amb passar-s'ho bé.

Festes catalanes
a càrrec de GUSTAU NAVARRO
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Enguany es realitzarà un recorregut per la nostra geografia festiva, de nord a sud i d'est a oest, un itinerari per les més populars expressions festeres; el nostre folklore observat des d'una perspectiva antropològica, que permeti conèixer el perquè de la seva existència, en la mesura que totes tenen una raó social que els permet subsistir, canviar, recrear-se... Dins del trajecte pels Països Catalans es farà atenció especial al món simbòlic i festiu de l'Alguer, com a petita comunitat que creà el seu propi món simbòlic i es convertí, en molts aspectes, en una illa dins una illa.


Ceràmica
a càrrec de PAULÍ
cada dia de 3 a 5 de la tarda


AI llarg dels segles, la humanitat no ha deixat de crear amb el fang, i amb tècniques molt senzilles, una gran riquesa de formes en objectes i escultures; moltes d'aquestes obres van ser creades amb molt pocs mitjans tècnics. Avui dia, es produeixen en grans quantitats i mitjançant màquines, però la necessitat d'estimular la creativitat ha dut de nou a un primer pla tècniques simples de modelat i creació d'objectes. EI taller de ceràmica espera estimular aquest camp i donar a les nostres mans un camí d'expressió.


Teatre
a càrrec d’IOLANDA HERRERA
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Personatges, situacions, ambients ... Escenes, monòlegs, diàlegs .. La veu, el cos, el ritme, el moviment. .. Deixar-se anar, inventar, improvisar, relacionar-se, passar-s'ho bé!!

Cant coral «Toni Santandreu»
a càrrec d’ANTONI JORQUERA i ORIOL SALADRIGUES
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Aquest taller està dirigit sobretot a aquelles persones que tenen algun coneixement musical o pràctica en el món coral. També poden afegir-s'hi aquells que, malgrat no tenir l'hàbit de cantar en un cor ni el de la lectura musical, els agrada cantar i voldrien formar part durant aquests dies d'una coral.
El repertori s'ajustarà al nombre de cantaires que hi hagi al taller. Si en tenim de les quatre cordes (soprano, contralt, tenor i baix) es treballaran unes quantes Barber Shop Songs (cançons nord-americanes de la fi del segle passat que, com el seu nom indica, es cantaven a casa del barber), tot alternant-ho amb un altre repertori adequat al grup que hi hagi al taller.
Amb un treball continu i aprofundit, i a partir de la concepció de la veu com a instrument, es podrà comprovar que tothom es pot integrar en un cor i descobrir-hi el goig de cantar.

Tècnica vocal
a càrrec de JOSEFINA LIPUÁÑEZ i FELIU (UPF)
cada dia de 3 a 5 de la tarda


Per participar en aquest curs no cal cap preparació especial: hi poden assistir totes les persones que tinguin interès a conèixer la veu humana. Tothom neix amb dues octaves de veu, i si es treballen, es desenvolupen i van agafant volum i força. Per contra, si no se'n té cura, es van endurint. Per això és tan important l'educació de la veu. Realitzareu una millora espectacular en el domini de la vostra veu!

Fem arguments de pel·lícula: Full Monty del Maresme o del Bages?
a càrrec de JOAQUIM AULADELL
cada dia de 3 a 5 de la tarda

Es parlarà de pel·lícules que funcionen i com se'n podrien fer. Es faran croquis de pel·lícules de cinc minuts i el preguió de Curs del 98 i Història de Nadal.