XXXI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 15 al 25 d’agost del 1999


Tallers


La cal·ligrafia al llarg de la història
a càrrec de RAMON SARGATAL (UV)
amb el suport de la Universitat de Vic
dies 16, 17 i 18, de 3 a 5 de la tarda
 
- La lletra antiga i medieval. Roma. Els scriptoria monacals de l’edat mitjana. Els materials d’escriptura. El procés d’escriptura de còdex. Els documents artístics paradigmàtics. Pràctiques sobre la lletra carolina.
- La lletra manuscrita després de la impremta. Repercussions de la invenció de la impremta. La cal·ligrafia italiana. La cal·ligrafia espanyola. Els mestres de cal·ligrafia. Els mètodes d’ensenyament. Pràctiques sobre la lletra itàlica.
- La cal·ligrafia, avui. La cal·ligrafia com a mitjà d’expressió artística. La cal·ligrafia a Catalunya. Iniciatives per a la seva recuperació. Presentació del Projecte Scriptorium.


Art i tradició: les puntes
a càrrec de MONTSE VIADER i PILAR CHINESTRA
dia 21, de 3 a 5 de la tarda
 
Visió general de la història de les puntes mitjançant un doble vessant: un de teòric, a través de l’art, i un de pràctic, amb una iniciació de caire lúdic, cosa que permet assolir un mínim de coneixements de manera força amena. Servirà de preparació per a la trobada de puntaires que es farà l’endemà, dia 22, a les 12 del migdia, a la Plaça de la Vila de Catllà.


Heràldica i genealogia
a càrrec d’ARMAND DE FLUVIÀ (conseller heràldic de Catalunya)
dies 21, 22, 23 i 24, de 3 a 5 de la tarda
 
Conceptes, definicions, origen i evolució de la ciència heràldica. Adopció de les harmonies pel conjunt de la societat.
La tècnica del blasó: formes, parts i punts de l’escut. Els esmalts i llur representació. El camper i les seves divisions: particions i modificacions. Les peces i llurs modificacions. Les figures heràldiques: animals, vegetals, artificials, imaginàries o fabuloses. Elements, astres, fenòmens atmosfèrics. Els mobles heràldics.

L’acompanyament i els elements externs de l’escut: els timbres (cascs, corones, capels, mitres), els aguantadors.
Les brisures i la composició heràldica. Combinacions d’harmonies. Manera de blasonar. El llenguatge del blasó. El disseny heràldic. L’heràldica cívica a Catalunya. Nocions generals. Importància de la genealogia. Com fer una genealogia i on fer les recerques.

Heràldica territorial i vexil·lologia
per JOSEP PORTER i MOIX
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

De com els escuts personals esdevenen territorials i de quina manera apareixen a les banderes. Orígens i significats d’escuts i banderes. Elements que els componen. Colors, divisions i figures. Classes i nomenclatura. Una nova semiòtica o nou llenguatge dels símbols: senyals, escuts, banderes, emblemes, logotips, distintius, pictogrames i pins. Escuts i banderes del món. Els símbols en la llei d’Administració local de Catalunya. Reglament dels símbols dels ens locals de Catalunya. Escuts i banderes de Catalunya i del Països Catalans.


Genealogia i paleografia modernes
a càrrec de JOAN PEYTAVÍ
dies 20, 21, 22 i 23, de 3 a 5 de la tarda
 
El taller té per intenció aproximar l’estudiant a la pràctica de la genealogia, donar uns coneixements que permetin enllestir una investigació científica o familiar personal. Per una tal pràctica, essent necessària un cert domini dels documents, es proposarà uns exercicis de desxiframent, lectura i anàlisi de les diverses documentacions que es puguin trobar arran de la recerca.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.


Art i natura
per JAUME JUANOLA
dies 21, 22, 23 i 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

En el cos humà i la natura que tenim a l’entorn trobem totes les arts. El país afaiçona l’humà i ell l’adoba transformant-lo per als seus menesters. L’humà fa un treball artístic, encara que sigui per necessitats naturals (ex. Les parets de les vinyes...), malauradament també malmena la natura, però la terra és el nostre mirall i nosaltres el seu.
Presentació del taller amb obres plàstiques i els seus objectius, que seran un estudi corporal i ambiental fent els treballs adients.


Dieta mediterrània i història de l'alimentació catalana
per JAUME FÀBREGA
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

Antropològicament som el que mengem i, des d’un punt de vista històric, l’alimentació és un dels fets cabdals d’un poble i de la seva identitat. Els Països Catalans, dins l’espai mediterrani, han donat una resposta específica als processos d’aculturació culinària. A partir d’aquests elements, en aquest seminari es tractarà de donar eines per al repte de la mundialització i la transculturalitat.


Dansa
per RAMON CARDONA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Hi ha gent que diu: «No m’apunto al curs de dansa perquè no sé ballar» (!!!). No trobeu quelcom que no lliga? Si voleu aprendre de lligar (!), vull dir a ballar, us esperem al gimnàs cada tarda. El taller és especialment recomanat per a vosaltres: els i les que us considereu ànecs, óssos, pingüins etc.
Ballarem el vals, el cha cha cha, el tango, el rock També aprendrem el xotis, la masurca, la polca i unes quantes danses col·lectives. La música serà enregistrada i en viu. Molts balls els podrem practicar als vespres que hi hagi animació als pobles. Aprendre no està renyit amb passar-s’ho bé.


Tècnica vocal
per MERCÈ SAURINA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Per participar en aquest curs no cal cap preparació especial: hi poden assistir totes les persones que tinguin interès a conèixer la veu humana.
Tothom neix amb dues octaves de veu i, si es treballen, es desenvolupen i van agafant volum i força. Per contra, si no se’n té cura, es van endurint. Per això és tan important l’educació de la veu. Realitzareu una millora espectacular en el domini de la veu!


Teatre
per IOLANDA HERRERA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
 

Personatges, situacions, ambients... Escenes, monòlegs, diàlegs... La veu, el cos, el ritme, el moviment... Deixar-se anar, inventar, improvisar, relacionar-se, passar-s’ho bé!

Drama: tècniques de dramatització i teatre per a l'ensenyament
per ELISENDA PUIG
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

Es tracta d’un taller d’introducció a les tècniques de drama, és a dir, activitats que, en part, deriven del teatre i que tenen una finalitat educativa.
Bàsicament és dirigit a ensenyants, però també útil per a tothom qui vulgui conèixer tècniques motivadores d’aprenentatge. Les sessions seran pràctiques.


Taller de creació poètica
per CARLES HAC MOR i ESTER XARGAY
dies 21, 22, 23 i 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Dels versos lliures o blancs a tota la gamma que va dels monosíl·labs als alexandrins. Poemes en prosa i prosa poètica. Prosa retallada. Poesia antimètrica. Antipoesia. Poesia visual i poemes-objecte (de Joan Brossa a la informàtica). Poemes-acció. Vídeo-poemes. Realitzacions individuals i col·lectives de totes aquestes variants de poesia.


Teoria i pràctica del guió cinematogràfic
a càrrec de MANUEL JOAN ARINYÓ i IGNASI P. FERRÉ
dies 21, 22, 23 i 24, de 3 a 5 de la tarda

L’estructura. El paradigma. El tema. El resum. Els personatges. Escenes i seqüències. Finals i principis. Els diversos actes. Diàlegs. El plantejament. Els nusos. El ritme. La idea. Tria d’idees. Forma i elaboració d’un guió. Adaptacions. Gèneres cinematogràfics. Relació amb la realització i la producció de les pel·lícules. Visionat de pel·lícules. Anàlisi, discussió i crítica.


Coneix la teva història
a càrrec de SALVADOR PLANTALECH
(amb el suport d’ACCAT)
dies 21, 22, 23 i 24, de 3 a 5 de la tarda
 
Si t’interessa conèixer o repassar els principals esdeveniments històrics que han tingut lloc a Catalunya des de l’època medieval fins a l’actualitat, engresca’t i vine al nostre taller. El naixement de Catalunya, el compromís de Casp, la Guerra de Successió o el fenomen de la industrialització seran tractats de manera crítica però clara a través de les explicacions del professor, però també de mapes, transparències, mites, anècdotes, vídeos i fins i tot a partir d’objectes originals, arribant a conèixer una nova manera d’aprendre la història del nostre país.


Llegendes i festanyals
per JOAQUIM AULADELL
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Els mites i la mitologia s’atribueixen a la tradició, però es fan i es desfan contínuament. Si es desmitifiquen és per fer lloc a remitifiacions. Repassarem llegendes i festanyals actuals. Laia/Eulàlia, una heroïna barcelonina. Nadla, Sant Joan, el drac, les esteles, l’encobert, el gran any, el sol-i-lluna... L’hiparxiologi, el missal de la religió científica. Tres llegendes axials: Garí, Amèlia i la Dama de Reus.


Socorrisme
per JOAN LLORT
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, farem una síntesi del cos humà i estudiarem les possibles situacions límit. Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries dels primers auxilis, el xoc, l’atac de cor, les ferides i les hemorràgies, els tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d’animals i insectes, el gran sinistre...


Tai Txi Txuan
per ANNA CASASSAS
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 8 a 10 del matí

A mig camí de la dansa i de l’art marcial, la seqüència de moviments lents i fluids del Tai Txi Txuan ens ofereix l’oportunitat de connectar amb els ritmes de la natura. El taller pretén introduir-se en aquesta vella tradició xinesa de treball corporal i de meditació en moviment. A més de la seqüència de moviments encadenats de la forma, es practicaran exercicis marcials suaus per parelles (Tui Shou o ’empènyer amb les mans’), es treballarà amb la qualitat de moviment de les cinc fases o elements (aigua, terra, foc, metall i fusta) i es practicaran estiraments acordats amb una atenció especial als punts d’acupuntura tonificants i equilibradors.


Escacs: esport i mitjà pedagògic
per ABEL SEGURA
dies 21, 22, 23 I 24, de 3 a 5 de la tarda

Els escacs són un esport alternatiu per a aquells que pensen que l’educació física no és solament una activitat física. Hi ha diversos aspectes no físics importants en l’educació física: autocontrol, sociabilitat, autoestima, expressió, creativitat, relaxació Es tracta d’un esport on tots comencen amb les mateixes condicions físiques; tant se val l’agilitat, l’alçada i la força. És una activitat autònoma i creativa que ajuda a formar la personalitat mitjançant la reflexió-acció, i l’acció és el resultat d’un camí reflexiu. Existeix un accentuat caràcter lúdic, però també competitiu (factor que no s’ha d’oblidar mai).


L'avantatge digital de Macintosh
per FRANCESC MERCADER
(amb el suport de Macinformàtica)
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Plantegem diverses solucions en l’ús de la informàtica fàcil. Solucions en tota mena de professions i aplicacions. Posant especial cura a cercar les més econòmiques. Tenint en compte especialment el programari de domini públic. Cada dia hi haurà debat sobre els nous avenços tecnològics.


Sardanes
per FRANCESC GARCIA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Esports
per FRANCESC PRUJÀ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Condició física general: quinze minuts d’exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general i trenta minuts de jogging (cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa). Aquest exercicis s’adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants.
Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments. Hi ha la possibilitat de fer venir un equip de la vila de Prada, per tal de jugar-hi un partit.


Muntanyisme
per SERGI ROCA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Recorrent a peu i lentament camins secrets o fressats cada dia es descobriran pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, es farà la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.


Ceràmica
per PAULÍ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Al llarg dels segles, la humanitat no ha deixat de crear amb el fang, i amb tècniques molt senzilles, una gran riquesa de formes en objectes i escultures; moltes d'aquestes obres van ser creades amb molt pocs mitjans tècnics. Actualment, es produeixen en grans quantitats i mitjançant màquines, però la necessitat d'estimular la creativitat ha dut de nou a un primer pla tècniques simples de modelat i creació d'objectes. El taller de ceràmica espera estimular aquest camp i donar a les nostres mans un camí d'expressió.