XXXIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 16 al 25 d’agost del 2001


Tallers


Dieta mediterrània: l'arribada dels nous llegums
per ELIANA COMELADE
dies 16, 17 i 18, d’11 a 12 del migdia


Postura i salut
per SEBASTIÀ CANAMASSAS (Escola Universitària de Ciències de la Salut, EUCS-UV)
(amb el suport de la Universitat de Vic)
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

Una postura inadequada en el moment de dur a terme les activitats de la vida diària, ja siguin laborals o de lleure, pot provocar lesions musculars i osteoarticulars, sobretot a nivell de columna vertebral. El coneixement corporal en general, i de la postura, en particular, farà que es puguin prevenir aquest tipus de lesions posturals. Aquest aprenentatge que cal iniciar a l’escola, ha de tenir una continuació a nivell laboral per tal que pugui ser eficaç.


Arranjament clàssic i modern de la cançó popular catalana
per ANTONI TOLMOS (UdL)
(amb el suport de la Universitat de Lleida)
dies 22, 23, 24 i 25, de 3 a 5 de la tarda

Conèixer els fonaments tonals bàsics per harmonitzar melodies populars. Dominar les harmonies tant clàssiques com actuals per arranjar temes aconseguint sonoritats diverses. Conèixer els mecanismes per preparar el “guió” que ens generi un acompanyament en un instrument polifònic. La tonalitat M i m. Escales i acords que se’n deriven. Funcions tonals bàsiques i ampliades. Els acords quatríades i quintíades. Àmbit modal i tonal de la cançó popular. Anàlisi de frases musicals. Arranjament melodia-acord. Creació de segones i terceres veus. Adreçat a futurs mestres, mestres en actiu, professors de llenguatge musical i músics en general. El curs s’imparteix de forma col·lectiva amb demostracions teòriques i pràctiques dels continguts que es treballen. Es plantegen cançons populars catalanes fent un treball harmònic cercant diferents sonoritats.


L'avantatge digital de Macintosh
per FRANCESC MERCADER
(amb el suport de Macinformàtica)
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda


La història de les banderes principals
per JOSEP PORTER i MOIX
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

De l’edat mitjana al segle XXI. Banderes personals, nacionals, estatals i municipals. Polítiques, sindicals, ètniques i religioses. D’organitzacions internacionals, les banderes de la independència


Arts plàstiques
per JAUME JUANOLA
dies 22, 23, 24 i 25 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Desvetllar la mirada i l’esperit per convocar a pensar els misteris de la bellesa. Defensa, comprensió, percepció del nostre entorn; denunciar per tot l’art possible les incoherències i desgavell planetari; desforestació, aigües contaminades, fams..., és el nostre futur que engatgem.
Per a l’humà l’entorn i ser lliure és molt important per a realitzar-se i trobar els vincles entre la natura i les noves tecnologies, confrontant el passat, l’indret on viu, el progrés que admira i la inquietud per arribar a la creació espontània o reflectida. La vida quotidiana és una matèria primera, per a processar coses trobades; imatges, fotos, dibuixos i materials divers per un concepte de transformació, potser efímer. El progrés no ens fa perdre el sentit racional? El nou mil·lenni és en un procés de canvi, com el paper de l’art dins la societat. Curs per trobar una visió actual tècnica i natural per a fer ressortir el nostre impuls creatiu.


La identitat culinària, entre la immigració i la globalització
per JAUME FÀBREGA (UAB)
dies 22, 23, 24 i 25, de 3 a 5 de la tarda

L’objectiu d’aquest curs és plantejar la identitat o la identificació de la gastronomia dels Països Catalans, les seves bases geogràfiques, històriques i tècniques i la confrontació amb les aportacions d’immigracions i ocupacions. Hi plantejarem des d’una perspectiva de diàleg del present amb el passat i proposant una prospectiva de futur dins el context de la globalització. També analitzarem els estils culinaris més influents, de la Mediterrània al Nord d’Europa passant per la cuina àrab i les cuines orientals.


Drama i educació. Iniciació a les tècniques de dramatització a l'aula
per ELISENDA PUIG
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

Taller pràctic d’introducció a les tècniques de dramatització. Especialment dirigit a ensenyants i monitors d’esplais, però també útil per a tothom qui vulgui conèixer recursos lúdics i motivadors d’ensenyament i aprenentatge.


Gravat: recordant l'obra i la creativitat de Manuel Viusà
per GEMMA RUFACH i NOVAU (Centre de Gravat d’Encamp)
(amb el suport del Comú d’Encamp i la Societat Andorrana de Ciències)
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 3 a 5 de la tarda

Taller experimental i d’investigació. Disfruta d’una petjada!
Conferència introductòria a la persona, a l’obra i l’humanisme de Manuel Viusà, creador del Centre de Gravat d’Encamp, ja traspassat, artista compromès políticament, exiliat a Perpinyà des de 1948, a París el 1956 i finalment a Andorra, i de gran trajectòria en pro de la cultura i l’art, a càrrec de Carles Sastre i Benlliure.
El taller es basa en tècniques d’impressió experimental, linografia, xilografia, tècniques adhesives, monotips i altres. Hi haurà una exposició de treballs i obres a l’aula.


T'ai Txi T'xuan
per ANNA CASASSAS
dies 16, 17, 18, 19 i 20, de 8 a 10 del matí

Sovint la gent demana què és el Tai Txi. Però el Tai Txi és una experiència, una manera de viure, i les paraules no poden expressar-ne la veritat. Es pot parlar de Tai Txi, però no es pot dir què és. En tot cas, és pot dir què no és.
Des del començament, l’aprenent ha d’entendre que el Tai Txi no és una cosa que s’estudia de tal hora a tal hora. És una totalitat, una manera d’aproximar-se a la vida i s’ha de practicar cada moment del dia. No és simplement un sistema de moviments: exigeix el desenvolupament d’un estat mental i espiritual que reflecteix una filosofia. Durant els exercicis, la ment, l’ànima, la respiració, l’equilibri, la coordinació i totes les parts del cos es combinen per treballar alhora i espontàniament durant cada moviment. En resum, la totalitat de la persona actua en conjunt aquí i ara. Si convertim les disciplines orientals en esports o distraccions, en perdem l’essència.


Socorrisme
per JOAN LLORT
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, farem una síntesi del cos humà i estudiarem les possibles situacions límit. Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries dels primers auxilis, el xoc, l’atac de cor, les ferides i les hemorràgies, els tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d’animals i insectes, el gran sinistre...


Dansa
per RAMON CARDONA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Si no sabeu ballar, ara és la vostra oportunitat. No patiu si us considereu maldestres; d’això, ens n’ocupem nosaltres. Enguany, a banda d’alguns balls folk-tradicionals, aprendrem el fox, el pas doble, el bolero i, a la segona meitat, un xarleston especial. Ens ballem!


Sardanes
per FRANCESC GARCIA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, PAU VINYES, JORDI TAURINYÀ i J. ROURA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Recorreu a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.


Esports
per FRANCESC PRUJÀ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Condició física general: quinze minuts d’exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general i trenta minuts de jogging (cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa). Aquest exercicis s’adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants. Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments. Hi ha la possibilitat de fer venir un equip de la vila de Prada, per tal de jugar-hi un partit.


Taller de contes
per ALBERT COROMINAS
dies 16, 17, 18, 19 i 20 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

En l’apoteosi de la cultura de la imatge i l’apogeu de la societat digital, quin sentit té recuperar l’ancestral boca a orella? Probablement, constatar que ni una imatge mai val més que mil paraules, ni hi ha millor realitat virtual que la virtualitat del mot ben dit i millor escoltat si del que es tracta és de moure i commoure, a l’ensems, cervell i ànima. En el taller treballarem com dir contes d’autors catalans del darrer segle. Seran contes per a adults, però les tècniques emprades serveixen per a tots els públics. Sempre que ens calgui farem adaptacions per a guanyar eficàcia en el moment de ser explicats, però respectarem la solfa del text. Els textos dels contes seran curts perquè en puguem narrar-ne un o més de memòria. Veniu i descobriu l’enorme ventall de possibilitats de la vostra veu.


Ceràmica
per PAULÍ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda

Tres elements —aigua, terra i foc— tenen un paper fonamental en el procés de la ceràmica. L’aigua, imprescindible per a transformar la terra en argila. La terra, sense la qual no existiria la matèria bàsica que per l’efecte del foc es convertirà en ceràmica. El foc, com a factor decisiu en la cuita de tota obra ceràmica. Però on hi ha foc hi ha fum. Enguany en el taller de ceràmica també farem jugar el fum, íntimament lligat al foc. Intentarem utilitzar el fum com un aliat més per aconseguir donar als nostres treballs qualitats i efectes que ens sorprenguin i ens donin nous camins. Combustió sense oxigen, peces fumades! Quina sorpresa ens espera?


Art i tradició: les puntes
per MONTSE VIADER i PILAR CHINESTRA
dies 22, 23, 24 i 25, de 3 a 5 de la tarda

El fet de teixir o l’art d’enllaçar fils, les puntes en són la recreació, fa que la gent s’hi trobi de gust i creï les seves pròpies obres. Aquest art ens dóna una visió real dels gustos estètics i de la moda d’un moment donat. A través de les puntes podrem endinsar-nos en la història del teixit i la indumèntaria i, alhora, divertir-nos creant.


Teoria i pràctica del teatre no professional
per JOAQUIM AULADELL
cada dia, a les 5 de la tarda

Visionari i comentari dels espectacles enregistrats amb vídeo El corb, Remos d’àngels, Festival de Nadal, Gaudí a les escales de Sant Just, La marxa de Laia i Les dues contaires. Visionat de les obres de la dramatúrgia de Cardona Fantasia de Nadal i Tirant. Presentació de les obres realitzades: Jacobus, Naixement al barri, Aquell estiu del 98, La noia xopa de cap a peus, Magalí i Moní...


Mètrica i versificació catalanes
per CARLES HAC MOR i ESTER XARGAY
dies 22, 23, 24 i 25 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Síl·laba i vers; accent i ritme; arrítmica i vers lliure; rimes; dels versos de menys de quatre síl·labes a l’alexandrí; tirades, estrofes i composicions; de la codolada al sonet, al poema en prosa i l’antipoesia. Com llegir els poemes en públic. Com desllegir en públic. Com recitar un antipoema. La improvisació en poesia literària. Redacció d’una revista poètica parlada amb poemes i antipoemes escrits pels participants al taller.