XLII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Tenacitat, història i poesia

del 16 al 24 d’agost del 2010


Tallers


Jardineria. Crea un jardí
per MIREIA LECINA i MARIONA PAGÈS
amb el suport de l’Institut Rubió i Tudurí, Escola de Jardineria
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

A partir dels requeriments bàsics de l’usuari i del projecte d’implantació proposat, discutirem, decidirem i executarem un petit jardí. Des de la idea fins a la fotografia final, condicionarem l’espai, muntarem les infraestructures, aportarem el substrat i plantarem les espècies escollides. Aplicarem les tècniques bàsiques de jardineria: cavar, anivellar, plantar, regar... i aprendrem a triar i emprar els materials, eines i màquines més idonis. És una activitat que ens permetrà connectar amb la terra i el sol, moure el cos i exercitar la ment i gaudir d’un projecte compartit. Activitat per a tothom, on cadascú podrà participar en qualsevol de les fases del projecte, en la mesura del seu interès i les seves capacitats.

El posicionament dels vins dels Països Catalans
per ROSA VILA (sommelier)
(amb el suport de l’INCAVI)
del 17 al 18 i del 20 al 22, de 3 a 5

dia 17
L’anàlisi, des del punt de vista dels elaboradors

per REMEI BAS (Celler Alella Vinícola, DO Alella, Principat), PERE MANZANARES (Catalunya Nord), CARLES SECHI (l’Alguer), IOLANDA COLOM (Universitat d’Andorra) i ROSA VILA (Illes Balears i País Valencià)

dia 18
La filosofia Mas Martinet, transportada al celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
per CARME CASACUBERTA (propietària del celler i enòloga), ROSA VILA (sommelier) i LLUÏSA GRAU (artista)

Combinació de tres elements fonamentals: la terra (el viticultor i l’elaborador), vi (el posicionament del producte i el tast) i art (interpretació plàstica del tast).

dia 20
Presentació del projecte d’Ulldecona, banc de terres i elaboració de vins
per MIRNA BOIX, JOSEP PANISELLO i JOSEP LLUÍS MILLAN (responsables i creadors del projecte)

dia 21
Què en pensen els consumidors finals?
per FRANCESC HOMS i RICARD SALGADO (membres des de fa 25 anys del Club de Tast l’Arcada)

dia 22
La visió des d’un restaurant de tres estrelles, del consum de vi, dels Països Catalans
per FERRAN CENTELLES i DAVID SEIJAS (sommeliers del restaurant El Bulli)

dia 23
Taula rodona
amb ORIOL GUEVARA (director general de l’INCAVI, Principat), CARLES SECHI (l’Alguer), ÈRIC JOVER (Societat Andorrana de Ciències), moderada per MERITXELL FALGUERAS (sommelier i periodista)


Taller de llengua japonesa
per SACHIMI SASAKI
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5


Televisió
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ (Universitat Ramon Llull)
amb el suport de Televisió de Catalunya
del 17 al 24 d’agost, de 10 a 11


Dansa
per RAMON CARDONA
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL I BATLLE
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.


Ball de bot
per MARGARIDA SOCIAS
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5


Glosat menorquí
per MOISÈS COLL i MARQUÈS, ISMAEL MOLL i PELEGRÍ i JOAN MOLL i TUDURÍ
dies 17 i 18 d’agost, de 3 a 5


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.


Esports
per FRANCESC PRUJÀ
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5


El gravat calcogràfic: l’aiguafort
per GEMMA RUFACH
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5


Nines de porcellana
per BERTA TORRES
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5


Geografia espiritual: catalanisme, nacionalisme, sobiranisme
per JOAQUIM AULADELL
del 17 al 18 i del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5

Catalanisme històric, la ‘missió de Catalunya’ (Ruiz, Pujols, Macià), la Constitució catalana, els llatins, el Regne Insular i Peninsular (RIP), Kosovo...

I després de Ferran Adrià, què? Som el que mengem. Mengem el que som?
per JAUME FÀBREGA
del 20 al 23, de 3 a 5


Grafologia: descobreix-te a través de l'escriptura
per MERCÈ AGUSTÍ
del 21 al 23 d’agost, de 3 a 5

Repàs de signatures de personatges cèlebres i públics. La lletra dels quatre temperaments: sanguini, biliós, nerviós i limfàtic. Som generosos o garrepes? Els números diuen la nostra relació amb els diners. Alliberem-nos dels problemes amb els gargots. La salut i la lletra . Volem canviar? Doncs, canviem la lletra! Perquè, si sempre fem el que sempre hem fet, no arribarem més enllà d’on sempre hem arribat.

Ornitologia
per GUILLEM CHACON
del 21 al 23 d’agost, de 3 a 5


Taller de gloses (tècniques d’improvisació)
per MATEU MATAS i MACIÀ FERRER
dia 22 d’agost, de 3 a 5

Breu explicació sobre la necessitat de fer tallers i les diferències en l’aprenentatge que aquests comporten. Recorregut intern que realitza el glosador quan compon les gloses improvisades (recursos, secrets i tècniques que utilitza). Exercicis pràctics d’iniciació per a aprendre a glosar (rima, mètrica, sentit, associació d’idees...).