XLIV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Narratives, assaigs, diagnòstics

del 16 al 23 d’agost del 2012


Tallers


Vins singulars del Països Catalans

per ROSA VILA (sommelier)
del 17 al 19 i del 21 al 22, de 3 a 5
Amb la col·laboració del CIVR, Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló

En aquesta cinquena edició del taller de vins dels Països Catalans he volgut fer un recull de les propostes més singulars. Vull agrair la col·laboració a tots els cellers que hi han participat en anteriors edicions i als alumnes que, any rere any, s'han convertit en el ‘disc dur' del taller. Gràcies a tothom per haver-me ajudat a arribar a aquesta cinquena edició. Un taller que començà molt tímidament com a taller d'aromes, s'ha convertit en un clàssic. Gràcies.

Catalunya Nord, vins sorprenents
per PERE MANZANARES
dia 17

Els elaboradors de la Catalunya Nord no deixen de sorprendre'ns amb els seus vins. En l'edició passada vam tastar un rancio que ens emocionà. Enguany esperem la gran sorpresa que ens prepara Pere Manzanares com a representant i gran coneixedor dels vins de la Catalunya Nord.

Varietats de raïm recuperades
per MANEL OLLÉ
dia 18

Al terme municipal d'Ulldecona (Montsià), Manel Ollé conrea una vinya amb unes 150 varietats de raïm recuperades. El seu pare havia començat a enriquir el tros amb la troballa d'eixos ceps per diferents llogarets, i finques perdudes, des de fa ja fa molts anys. Viurem de primera mà la importància de les nostres arrels.

Principat de Catalunya, vins biodinàmics
per JOAN RAMON ESCODA (Celler Escoda Sanahuja)
dia 19

Què és la biodinàmica? Una manera de treballar la terra? Una manera d'elaborar vins? Per mi, és una filosofia de vida. Però si voleu saber el què i el com de primera mà, Joan Ramon Escoda, pioner en aquest tipus de cultiu, ens aproparà a una manera diferent de treballar la vinya i d'elaborar els vins.

Selecció de vins del País Valencià
per JOAN MANEL GONZALBO
dia 21

Gonzalbo és enòleg de professió i un reconegut blogger del món del vi. En altres llocs del món el presentaríem com winemaker , cosa que vol dir que assessora o elabora vins en diferents contrades dels Països Catalans. Tastarem un vi en concret Lo Frare Panxut de carinyena blanca de vinyes de més de vuitanta anys, entre alguns altres vins singulars.

Vins de l'Alguer
per CARLES SECHI
dia 22

Un any més Sechi, el gran ambaixador de l'Alguer, ens farà vibrar tastant els vins que ell tant estima i coneix. Serà un recorregut per l'Alguer, un viatge a través de les vinyes mostrant-nos la seva cultura, les varietats de raïm tan especials i alhora tan familiars, banyades per la Mediterrània. Ens hi esperen unes grans sensacions!


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 17 al 19 i del 21 al 22 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Des de la invenció de la fotografia, l’any 1826 per Niepce i Daguerre, fins als nostres dies l’invent ha sofert molts canvis tècnics, però l’objectiu definit és el mateix: dibuixar amb la llum. El boom que ha tingut la fotografia amb l’arribada de la digitalització ha permès que ‘tothom’ tingui un aparell fotogràfic a mà. En el taller de fotografia pretenem donar unes nocions bàsiques de manera teòrica i pràctica per a aprofitar millor els nostres aparells fotogràfics i obtenir resultats millors. Si teniu una càmera rèflex i la porteu, mirarem de fer un taller ben entretingut al mateix temps que formatiu. Si la vostra càmera és compacta o és la del mòbil, el taller també us servirà per a treure’n més bon profit.


Dansa
per RAMON CARDONA
del 21 al 22 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 19 i del 21 al 22 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 19 i del 21 al 22 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d'un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d'altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 19 i del 21 al 22 d'agost, de 3 a 5 de la tarda

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.

PROGRAMA

•  17 d'agost : Liceu- Pla de Valençó- Llugols- Pi del Rei- Rià- Liceu.
Punt de trobada bar del Liceu: 15h.

•  18 d'agost : Vallestàvia- Pont de Ferro- Mines de Rabolledes- Mines de Capellet- Pont de Terra- Riu roig- Vallestàvia.
Punt de trobada bar del Liceu: 14h30.
Guia: Jaume Taurinyà.
20h: Gran Festa Catalana de Vallestàvia. Inscripció al bar del Liceu.

•  19 d'agost: Pobles de la Baronia: Vinçà- Finestret- Joc- Rigardà- Vinçà.
Punt de trobada bar del Liceu: 14h30.

•  20 i 21 d'agost: Canigó*.
20 d'agost: Punt de trobada bar del Liceu: 12h.
Pujada fins el refugi de Cortalets, on farem nit.
21 d'agost: pujada a la pica del Canigó.
* Per aquesta sortida cal roba i calçat adequat de muntanya. Cal una preparació mínima.

•  22 d'agost: Banys de Sant Tomàs. Possibilitat de banys termals.
Punt de trobada bar del Liceu: 14h30.
A les 20h: sopar de cloenda a Prada.

Coses a dur per a la sortida al Canigó:
•  Motxilla
•  Botes de muntanya
•  Gorra o barret
•  Impermeable o capellina
•  Mitjons de recanvi
•  Samarretes de recanvi
•  Roba d'abric
•  Crema solar
•  Aigua
•  Llanterna
•  Càmera fotogràfica
•  Energia positiva i alegria


El món dels gegants: taller i mostra
a càrrec dels gegants i els grallers de Sant Andreu de Barcelona
dia 21, de 3 a 5