XLVII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Dinamismes de coneixement i esperances d’alliberament

del 16 al 23 d’agost del 2015


Tallers


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

El taller està dedicat a tots els que els agrada la fotografia, tenen una càmera (ni que sigui al mòbil) i en volen treure el màxim de profit. Amb una mica de teoria — per a saber què tenim entre mans — i una mica més de pràctica — per a veure’n els resultats —, intentarem resoldre tots els dubtes i conèixer totes les possibilitats que tenim amb la nostra càmera.


Taller de doblatge
per FRANCESC FENOLLOSA i TEN (actor i director de doblatge i professor de català)
Amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
del 17 al 22 d’agost, de 3 a 5 de la tarda

Enguany podrem fer una cosa que a l'UCE potser no hem fet mai: posar la nostra veu a films diversos. Doblarem fragments de pel·lícules de ficció, documentals i dibuixos animats. I ho volem fer divertint-nos en totes les variants dialectals del català. El taller és motivador i ben participatiu, i en comentarem les possibilitats en l’ensenyament de llengües. Per això, només caldrà que vingueu amb la vostra veu (i la roba que vulgueu, és clar). Cada dia es farà una sessió per a participants diferents.


Tallers de teatre

amb la coordinació i la col·laboració de l’Institut del Teatre de Barcelona (Diputació de Barcelona)
Enguany, l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona torna a participar com a institució, mitjançant un taller d’interpretació. L’Institut del Teatre és un centre superior de formació, recerca, preservació i difusió de les arts escèniques fundat a Barcelona l’any 1913 per Adrià Gual. Més de cent anys de trajectòria reconeguda a nivell nacional i internacional i un llarg futur per a les arts escèniques catalanes.

Taller d'interpretació
per MERCÈ MARINÉ (directora acadèmica de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, ESAD) i MAXIME IANNARELLI (professor de Dansa del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, CSD)
del 18 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Es tracta d'un taller de creació entre la dansa i la veu, i encaminat a la interpretació. Quin moviment provoca una paraula? Quina paraula neix d'un gest? Som capaços de generar una dramatúrgia a partir del gest i la paraula? Descobrir els nostres ritmes interns. Desbloquejar la respiració a través del gest i del so. Quina gestualitat neix del so d'un poema o d'una cançó. Com parlem amb el gest i ballem amb les paraules. És un procés creatiu i col·lectiu que pretén descobrir elements que ens són propis com el ritme intern, l’assiduïtat de la nostra gestualitat habitual, les possibilitats de la nostra veu com a elements de creació. El taller consta de cinc sessions: la primera sessió dirigida des del moviment, la segona i la tercera sessió des de la veu, la quarta i la cinquena es dediquen a la creació d’una dramatúrgia amb la finalitat de ser interpretada.

Primera sessió:  moviment. El desblocatge del moviment. El moviment i la respiració. Les qualitats de moviment. L’equilibri i el desequilibri. El ritme intern. La composició del moviment.

Segona sessió: veu. Respiració. Desblocatge a partir del so i el moviment. Els colors de la nostra veu. Imaginari i so. Possibilitats de l’Eurítmia.

Tercera sessió : veu i moviment. Respiració i empatia. La dansa dels nostres sons. Els sons dels nostres moviments. La sinestèsia com a eina de creació.

Quarta sessió: veu i moviment. Integració de la dansa i la paraula: la interpretació. El moviment de les emocions. Els sons de les emocions. Creació d’històries i dramatúrgies.

Cinquena sessió: veu i moviment. Creació d’històries i dramatúrgies. El moviments contraris. La necessitat de la paraula.

Sisena sessió: veu i moviment. Assaig general. Actuació davant el públic.


Light painting
per DAVID MERINO (ICFO)
dia 22 d'agost, de les 3 a les 4 de la tarda

Nombre de places limitat a 15 persones com a màxim


Taller de llum: arpa làser
per JORDI ANDILLA (ICFO)
dia 22 d'agost, de les 4 a les 5 de la tarda


Dansa
per RAMON CARDONA
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Enguany farem un record històric de les publicacions nord-catalanes. Amb motiu dels 50 anys de la revista Terra Nostra, i dels 37 anys d’existència del taller de cançons creat per Ramon Gual pare i organitzat per Maties Mazarico i Ramon Gual fill a la Universitat Catalana d'Estiu, cantarem una selecció de cançons que han marcat l’inici d'una lluita pel retrobament de la nostra cultura musical a Catalunya Nord. Gràcies a les diverses edicions úniques de Terra Nostra, farem un repàs del diferents estils musicals, cançons tradicionals, havaneres, cançons traduïdes de llengües forasteres, folk americà... Tot això ens portarà ha apreciar la transmissió i la divulgació popular que ens permetrà a tots, sigui d’on sigui, de compartir les festes populars dins els pobles del Conflent i mantenir o fer conèixer la nostra cultura i la nostra llengua.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.