XLVIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

L’Eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura

del 16 al 23 d’agost del 2016


Tallers


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

El taller està dedicat a tots els que els agrada la fotografia, tenen una càmera (ni que sigui al mòbil) i en volen treure el màxim de profit. Amb una mica de teoria—per a saber què tenim entre mans—i una mica més de pràctica—per a veure’n els resultats—, intentarem resoldre tots els dubtes i conèixer totes les possibilitats que tenim amb la nostra càmera.


El mar en la literatura catalana
per VICTORIÀ G. LABRADO
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Per mitjà de lectures i diverses altres activitats, farem una introducció a la literatura catalana inspirada en el mar: des dels contemporanis — Josep Pla, Baltasar Porcel, Joaquim Ruyra etc. — fins als medievals — Ausiàs Marc, Joanot Martorell —, amb alguna incursió també en la literatura popular, aturant-nos precisament en els aspectes mariners a què fan referència els textos, que, per als lectors que no estiguen familiaritzats amb el món de la mar, poden comportar dificultats de comprensió: tipus d’embarcacions, aspectes elementals de navegació, context social etc.


Tallers de teatre

amb la coordinació i la col·laboració de l’Institut del Teatre de Barcelona (Diputació de Barcelona)
Enguany, l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona torna a participar com a institució, mitjançant un taller d’interpretació. L’Institut del Teatre és un centre superior de formació, recerca, preservació i difusió de les arts escèniques fundat a Barcelona l’any 1913 per Adrià Gual. Més de cent anys de trajectòria reconeguda a nivell nacional i internacional i un llarg futur per a les arts escèniques catalanes.

Taller d'interpretació
per ANDREU CARANDELL (Institut del Teatre)
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

La hibridació de llenguatges i tècniques ha esdevingut quelcom corrent i natural al teatre contemporani. Paraula, moviment, música i imatge es combinen per tal d’aconseguir una antiga exigència del teatre: l’expectació.
El curs proposa un recorregut pràctic a través de diferents formes teatrals: el teatre naturalista, el teatre polític i comunitari, el teatre gestual i el teatre-dansa.
A través de jocs i d’exercicis d’improvisació i dinàmiques individuals i de grup, coneixerem algunes de les tècniques desenvolupades pels grans mestres del segle XX. Pel que fa al teatre naturalista, ens basarem en les teories de Konstantin Stanislawski i d’Anatoli Vassiliev; quant al teatre polític, en les tècniques desenvolupades per Augusto Boal al seu Teatre de l’Oprimit; Étienne Decroux i Jacques Lecoq seran les referències del teatre gestual; i Pina Bausch, del teatre-dansa.

Escriure teatre
per ALBERT BORONAT (Institut del Teatre)
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Per on cal començar a treballar en el nostre text dramàtic? Quines són les especificitats de l’escriptura dramàtica enfront de la noveŀla, la poesia o l’assaig? Quin paper té una potencial futura escenificació en la nostra manera d’afrontar la creació del nostre text teatral? Com cal combatre la pàgina en blanc? Tot procés d’escriptura és sempre complex i necessàriament personal. En aquest curs d’escriptura teatral coneixerem els mecanismes i les categories que li són pròpies (personatge, conflicte dramàtic, gir, anagnòrisi, didascàlia…) alhora que buscarem maneres d’enfrontar-nos al temut horror uacui. El curs combina el treball individual amb la dinàmica de grup, de manera que a la vegada que fem les nostres propostes contribuïm al creixement dels textos de la resta del grup i ens en nodrim. És recomanable (no imprescindible) portar ordinador a les sessions.


Dansa
per RAMON CARDONA
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Enguany, al taller de cançons de Prada, farem honor al Canigó, muntanya del Conflent, rica d’història, de contes i llegendes, de personatges iŀlustres o desconeguts, pastors i caçaires, gent de muntanya, rica per la seva flora i fauna, pel seu passat miner o bosquerol, terra protegida i orgull dels catalans del nord. Cançons tradicionals o contemporànies, traduccions o adaptacions, totes ens portaran a donar, si era necessària, el just valor d’un territori que aplega, entre costums i modernitat, el conjunt dels Països Catalans. La transmissió i la divulgació popular ens permeten de compartir les festes populars dins els pobles del Conflent, on anirem com cada any per mantenir i fer conèixer la nostra cultura i retrobar la nostra llengua.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 22 d'agost, de les 3 a les 5 de la tarda

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.
Programa del taller (pdf)


Conversa sobre les varietats autòctones de l'illa de Mallorca
Coordinador: ANTONI BENNÀSSAR i ROIG (professors del Departament de Biologia de la UIB i president de la DOP Pla i Llevant de Mallorca)
dia 21 d'agost, a les 6 de la tarda
Ho organitza: Universitat de les Illes Balears

Al llarg de segles de treball els viticultors han creat noves varietats de vinya que s'adapten a les característiques de cultiu i clima de l'illa. D'aquesta feina ens queden les varietats, però no en sabem l'origen. Actualment, gràcies a la genòmica podem establir les relacions de parentesc.
A continuació tast de vins de la DOP Pla i Llevant de Mallorca elaborats amb varietats autòctones: blancs, rosats i negres.
Assistència: 30 persones.