51a UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Un alè d’esperança a Europa

Prada, del 17 al 24 d’agost del 2019


Programa de cursos

TALLERS



Taller d’interpretació
per ANDREU CARANDELL (Institut del Teatre)
Amb el suport de l'Institut del Teatre
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

La hibridació de llenguatges i tècniques ha esdevingut quelcom corrent i natural al teatre contemporani. Paraula, moviment, música i imatge es combinen per tal d’aconseguir una antiga exigència del teatre: l’expectació.
El curs proposa un recorregut pràctic a través de diferents formes teatrals: el teatre naturalista, el teatre polític i comunitari, el teatre gestual i el teatre-dansa.
A través de jocs i d’exercicis d’improvisació i dinàmiques individuals i de grup, coneixerem algunes de les tècniques desenvolupades pels grans mestres del segle XX. Pel que fa al teatre naturalista, ens basarem en les teories de Konstantin Stanislawski i d’Anatoli Vassiliev; quant al teatre polític, en les tècniques desenvolupades per Augusto Boal al seu Teatre de l’Oprimit; Étienne Decroux i Jacques Lecoq seran les referències del teatre gestual; i Pina Bausch, del teatre-dansa.


Escriure teatre
per ALBERT MESTRES (Institut del Teatre)
Amb el suport de l'Institut del Teatre
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Per on cal començar a treballar en el nostre text dramàtic? Quines són les especificitats de l’escriptura dramàtica enfront de la noveŀla, la poesia o l’assaig? Quin paper té una potencial futura escenificació en la nostra manera d’afrontar la creació del nostre text teatral? Com cal combatre la pàgina en blanc? Tot procés d’escriptura és sempre complex i necessàriament personal. En aquest curs d’escriptura teatral coneixerem els mecanismes i les categories que li són pròpies (personatge, conflicte dramàtic, gir, anagnòrisi, didascàlia…) alhora que buscarem maneres d’enfrontar-nos al temut horror uacui. El curs combina el treball individual amb la dinàmica de grup, de manera que a la vegada que fem les nostres propostes contribuïm al creixement dels textos de la resta del grup i ens en nodrim. És recomanable (no imprescindible) portar ordinador a les sessions.


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

El taller està adreçat a tothom a qui li agrada la fotografia, tingui una càmera (encara que sigui al mòbil) i en vulgui treure el màxim profit. Amb una mica de teoria — per saber què tenim entre mans – i una mica més de pràctica — per a veure’n els resultats —, intentarem resoldre tots els dubtes i conèixer totes les possibilitats que tenim amb la nostra càmera.


Dansa
per RAMON CARDONA
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Indicat per la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els qui volen passar-s’ho bé un estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per PERE MIÀS
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Enguany, al taller de cançons de Prada, cantarem les cançons que encara perduren. Més enllà de tots els sistemes econòmics o lluny de totes les manies o modes que ens imposen, lluny de qualsevol estat polític que ens vagi bé o no, cantarem les cançons que tothom per raons modernes voldria deixar de costat; cantarem les cançons que uneixen, passi el que passi, el conjunt dels Països Catalans. Lluitarem ferm, col·lectivament, per no renunciar mai al sectarisme dels que pensen que la memòria de la tradició no es un element de construcció del futur i que les influències musicals, sense arrels, poden ser la trajectòria a seguir... tan senzilla que és allò que tothom vol... diuen! Encara avui sense «passeisme» ni «conservatisme» ni «ringardisme», defensarem la transmissió i la divulgació, que ens permetrà de compartir les festes populars dins els pobles del Conflent on hi anirem com cada any per a mantenir i fer conèixer la nostra cultura i retrobar la nostra cultura, la catalana i... en català amb tothom!


Muntanyisme
per JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 18 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: calçat de muntanya per a les sortides, barret, crema solar i aigua.

Programa d’excursions:
- dia 18, a les 3: Catllà - Salt Gros (possibilitat de bany).
- dia 19, a les 2: excursió a les Gorges de Carançà.
- dia 20, a dos quarts de 3: excursió Vall de Llentillà i Festa Catalana a Vallestàvia (inscripcions per al sopar-festa al bar de la UCE).
- dies 21 i 22: pujada al cim del Canigó (caldrà signar document de responsabilitat per part dels pares o tutors en cas de menors que vinguin sols). Sortida: 21 d’agost, a la 1 (havent dinat). Nit al Refugi de Cortalets (amb cost suplementari). Cal estar en bona forma. Equipament imprescindible: motxilla, botes de muntanya, gorra o barret,  impermeable o capellina, mitjons de recanvi, samarretes de recanvi, roba d’abric (a dalt del cim pot fer fred), crema solar, aigua, càmera fotogràfica, energia positiva i alegria.
- dia 23, a les 3: Prats de Balaguer i banys termals als Banys de Sant Tomàs.


Taller Scrabble
per ARMAND SANMAMED i CRISTINA BASSONS (FISC)
Ho organitza: Federació Internacional d'Scrabble
del 20 al 23 d’agost, de 3 a 5 del capvespre

Volem donar a conèixer l’Scrabble en català amb diverses activitats, dirigides tant a adults com a infants. Presentació del joc de l’Scrabble en català, els valors i utilitats que té i les associacions que hi treballen.


Doblem en català?
per FRANCESC FENOLLOSA I TEN (actor i director de doblatge i professor de català)
del 18 al 20 d'agost, de les 3 a les 5 del capvespre

Posarem la nostra veu a films diversos. Doblarem nous fragments de pel·lícules de ficció, documentals i dibuixos animats. I ho volem fer divertint-nos en totes les variants dialectals del català. El taller és motivador i ben participatiu, i en comentarem les possibilitats en l’ensenyament de llengües. Per això, només caldrà que vingueu amb la veu. Hi podeu vindre un dia, tots o els que vulgueu.