XXVII UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1995)



Dates: del 16 al 26 d’agost del 1995

Organitzadors: Associació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 2.000 francs

Participació: 1664

Cartell: Joan Pere Viladecans (Principat)


Seccions: Cursos de formació cultural, cursos d’extensió universitària, tallers, seminaris d’investigació, actes, commemoracions, conferències, debats i homenatges.

— Actes, conferències, debats i taules rodones: Inaguració de la XXVII edició — Centenari del naixement de J.M. Batista i Roca — Incendis i aiguats als Països Catalans, la revolta de la natura — Aran, identitat i futur — El paper de l’Euroregió en la construcció plural d’Europa i la funció de l’UCE — Sobre un país potser inexistent — Presentació de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) — Sindicalisme nacional, present i futur — Lliurament del I Premi Canigó a la unitat dels Països Catalans — Dret a la informació i dret a la intimitat — Conductes culturals dels primats africans superiors; un repte entre biologia i cultura — Homenatge a Pere Calders, Miquel Dolç, Miquel Tarradell, Francesc Manunta i Ovidi Montllor — Del Conformisme a la insurrecció. Perspectives de l'associacionisme juvenil — La revifada dels castells: entre la cultura popular i l’espectacle televisiu — Premsa, poder i qüestió nacional a Catalunya — 0’7, l’esclat de la solidaritat — Església i país: aportació cristiana al projecte nacional — Llengua i mobilització popular — La llengua pròpia i l’ensenyament a Catalunya — Assemblea final d’alumnes i professorat de l’UCE — Mitjans de comunicació i identitat nacional — Cinema català: utopia o realitat?

— Seminaris d’extensió universitària - àrea de ciències: Caos i determinisme. Valor de la història en la comprensió de la ciència actual — Determinisme versus caos: el conservadurisme existent — Poincaré i la noció determinista del temps — Determinants ecològics del caos social — Peculiaritats de la metereologia de la mediterrània: el fenomen de les rissagues — Estratègies atzaroses i racionals en la recerca oncològica — Filosofia i matemàtica no estàndard: les paradoxes de Zenó — Les metàfores del caos — Complexitat, ordre i caos. Complexitat a la frontera del caos — Fenòmens crítics i complexitat — Complexitat en ecologia i evolució — Intel·ligència artificial i complexitat — Autòmates cel·lulars.

— Seminaris d’extensió universitària - àrea d'humanitats: Les ideologies polítiques i socials. La democràcia cristiana — El liberalisme — La proposta llibertària — La socialdemocràcia — El socialisme de tradició marxista — Llengua i terrritori. Llengua, lleis i institucions a l’estat espanyol — Llengua i identitat nacional: el cas d’Israel — El plurilingüisme igualitari a Europa — La qüestió nacional. Illes Balears: entre el nacionalisme i «lo nostro» — Andorra i la identitat nacional — El catalanisme polític valencià — La funció del mite en la transmissió del sentiment nacional — Lideratge presidencial i direcció política: els governs Pujol — El valencianisme polític, blaverisme, tercera via, nacionalisme — 25 d’anys d’independentisme — El segle romàntic. Jacint Verdaguer, prosista — La poesia de Jacint Verdaguer — El teatre d’Àngel Guimerà — El segle romàntic a Europa i les literatures nacionals — Pitarra i Escalante, dos models de teatre popular — Josep Yxart, crítica teatral i art escènic — El romanticisme al País Valencià — Literatura catalana. La lliteratura catalana i els signes del zodíac — La importància del món islàmic i de la literatura àrab en la història de la cultura catalana — Literatura femenina catalana: de Carme Karr a Mercè Rodoreda — La literatura de ciència-ficció. Sociolingüística de la ciència-ficció — Filologia catalana. De bruixes, dracs i ànimes en pena: una aproximació al llegendari català — Albert Saisset «Un Tal» i les Catalanades — Recursos terminològics per a la redacció especialitzada — Curs bàsic de mètrica i versificació catalanes, La fraseologia del Tirant lo Blanc — Sociolingüística. Aproximació a la realitat sociolinguística de les llengües d'Europa — Situació sociolingüística catalana — Internacional. Nacionalisme i sobirania al Quebec — Dels víkings a la Unió Europea: història, cultura i societat en el món nòrdic — Realitat indígena americana (Chiapas) i els catalans — L’accés a la informació internacional, des dels Països Catalans — La Unió Europea: procés de construcció, organismes i polítiques comunitàries — Procés de construcció europea I — Procés de construcció europea II — Mercat interior i llibertats comunitàries — Polítiques comunitàries — Unió econòmica i monetària — Economia. Acords i organismes econòmics internacionals: influència i conseqüències als Països Catalans, Els canvis en la burgesia catalana — Economia i qüestió nacional — Economia i política — Àmbit Baró de Maldà. El pensament pedagògic català — Ciutadania i esport a la Catalunya contemporània — La joventut, del conformisme a la insurrecció — Memòria Miquel Tarradell: Les ciutats romanes als Països Catalans — Història del cinema, història de la humanitat.

— Cursos de formació cultural: Iniciació als Països Catalans. Alacant és important — La cançó com a mitjà de difusió de la poesia — Aran: història, cultura i societat — Coneixement dels Països Catalans — Introducció al coneixement de l’Alguer — El llenguatge no verbal: el cas català — Iniciació a la llengua. Curs de català per a no catalanoparlants — Curs mitjà per al reforçament i domini de l’expressió oral i per a la millora en el coneixement de la llengua escrita — Sessions de formació per a professors de català per a adults — Coneixement de la Catalunya Nord. La resistència actual de la llengua en el marc francès — Població, casament i patrimoni: origen i permanència de la família a la Catalunya del Nord al segle XVIII — Justícia i podr política a França i la Catalunya del Nord — Pere Saury, un col·laboracionista amic de Bousquet i Mitterrand — Vigència de les Constitucions Catalanes a la justícia nord-catalana, de l'Edat mitjana fins avui — Arqueologia pastoral a la Cerdanya medieval — La regió de Tuïr durant la revolució francesa — Els instruments de música a través del temps a la Catalunya del Nord — La Salanca a l'Edat mitjana — Justícia i societat a la Catalunya del Nord — La Ctalunya del Nord vista per una antropòloga noruega — Aula d’orientació universitària i laboral.

— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Un codi per a una crisi — Peculiaritats de la metereologia de la mediterrània: el fenomen de la les rissagues — UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. El cervell eròtic — UNIVERSITAT D'ALACANT. La prospectiva en les ciències socials. Apunts metodològics bàsics — UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Proximitat i separació: la topologia com a geometria primària — La política a la fi de segle — UNIVERSITAT JAUME I. Les fronteres literàries valencianes — Aspectes de la història de la marina catalana — ESTUDIS UNIVERSITARIS DE VIC. L’economia catalana dins d’una economia internacionalitzada — UNIVERSITAT DE BARCELONA. Jocs cooperatius: de la teoria a la pràctica — UNIVERSITAT DE GIRONA. Reciclatge del paper — UNIVERSITAT RAMON LLULL. Petita història del periodisme (de la indefinició a l’ambigüitat) — Catalans sense passat: la primera generació virtual — UNIVERSITAT DE LLEIDA. Aspectes de la geolingüística catalana — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. La frontera entre Catalunya i la Catalunya del Nord, del segle XVIII al segle XX: límits, sobiranies, identitats.

— Jornades i reunions científiques i professionals: XIV Jornades de recerca experimental en física i química «La geometria fractal i les seves aplicacions» — XI Diades d’Agricultura a Prada «Una agricultura mediterrània per a una dieta mediterrània» — X Jornades sobre cooperativisme a Prada «L’essència del cooperativisme i el món empresarial actual» — Intercanvis pedagògics dels Països Catalans «Seminaris de formació mútua» — Curs intensiu de català: programa d’immersió lingüística per a mestres de l’Alguer i de la Catalunya del Nord — VIII Diada Andorrana «El finançament de l’Estat Andorrà» — Fòrum de professionals «La gestió dels boscos i la comercialització de la fusta» — V Seminari aportació dels cristians al projecte nacional.

— Tallers: Tallers d’animació. Cançons populars — Muntanyisme — Alpinisme — Sardanes — Esports — Dansa — T’ai Txi T’xuan — Festes catalanes — Castells — Tallers d’art. Ceràmica — Teatre — Cant coral «Toni Santandreu» — Dibuix i escultura — Iniciació a les arts plàstiques — Tallers de comunicació. Disseny professional assistit per ordinador: l’autoedició — Vídeo — Ràdio — Literatura patriòtica — Història de l’arribada dels productes d’Amèrica — Naixement i societat — Màgia — Escacs — Tallers científics. Socorrisme — Astronomia — El bressol de les estrelles, la matèria interestel·lar — Educació ambiental.

Espectacles: Música (Crescendo — Claudi Arimany i Jordi Reguant — Antoni Colledanchise — Marduix — Bars — Ofèlia Sala i Carles Lama — Blues de Picolat — Cobla Els Únics — Al Mayürqa — Jordi Vergés i Josep Gispert — L'Agram — Manel Camp — Càlic — Carles Enguix — Emma Quer — La Vella Dixieland — Els Mariners del Canigó) — Cinema (El somni de Maureen — El cuirassat Pot’emkin — La passió de Joana d’Arc — El perquè de tot plegat — Souvenir — Porco rosso — L’escorta — Short cuts — Passatger clandestí)

Professorat: Mariàngel Alcàzar, Josep M. Alcoverro, Joan Alegret, Anna Almazan, Lluís Alpera, Josep Àlvarez, Francesc Marc Àlvaro, Joaquim Arenas, Isabel Arimany, Joaquim Auladell, Andreu Balent, Josep Bargalló, Ramon Barnils, Enric Bas i Amorós, Joan Bascompte, Núria Bastons, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat, Francesc Bellmunt, Ernest Benach, Paulí, Josep Benet, Martí Boada, Jacint Bofies, Neus Bonet, Andreu Bosch, August Bover, Joan-Lluís Bozzo, Francis Brunet, Francesc Cabana, Rosa Cabré, Teresa Cabré, Francesc Calvet, Miquel Calzada «Mikimoto», Jordi Carbonell, Joan Carles Carbonell i Mateu, Ramon Cardona, Salvador Cardús, Josep Lluís Carod-Rovira, Fèlix Carrasco, Jaume Casajoana, Muriel Casals, Enric Casassas, Carles Castellanos, Jordi Clivillé, Joaquim Colominas, Isidor Cònsul, Dulce Contreras, Albert Coromines, Neus Corretger, Emili Cortavitarte, Antoni Deig, Jordi Delgado, Manuel Delgado, Tomàs Domínguez, Ives Dupin, Miquel Esteva, Miquel Àngel Fabra, Pere Fages, Carles Feiner, Josep M. Felip, Francesc Ferrer i Gironés, Lluís Ferrer i Trullols, Daniel Font, Josep M. Forn, Agustí Forné, Maria Fradera, Enric Francès, Vicent Franch, Agustí Galiana, Josep Gallart i Bau, Arcadi Garcia, Francesc Garcia, Manuel Garcia Grau, Pilar Garcia Sedas, Narcís Garolera, Alfred Giner Sorolla, Eugeni Giral, Emili Giralt, Josep A. Gisbert, Antoni Glory, Teresa Godall, Ramon Gual, Ramon Gual i Batlle, Josep Guia, Jordi Gutiérrez Suárez, J. Hall, Prócoro Hernández, Josep M. Huertas Claveria, Mercè Izquierdo, Agustí Jansà, Jaume Joanola, Antoni Jorquera, David Jou, Miquel Julià, Roger Justafré, Roser Latorre, Marc Lepêtre, Joaquim Llimona, Roser Lluch, Josep-Ramon Lluch, Josep M. López Llaví, Bartolo Luque, Susanna Manrubia, Miquel Marimon, Pere Martí, Vicent Martínez, Lluís Messeguer, Walter Meyernstein, David Minoves, Antoni Mir, Joan F. Mira, Josep Miró i Ardèvol, Tomàs Molina, Toni Mollà, Cillie Motzfeld Grape, Antoni Munné-Jordà, Pere Mutjé, Gustau Navarro, Agustí Nieto i Galan, Arcadi Oliveras, Montserrat Oliveras, Neus Oliveras, Magda Oranich, Vicent Partal, Isona Passola, M. Àngels Pèlach, Joan Peytaví Deixona, Josep Piera, Ramon Piñol, Lluís Planes, Xevi Planes, Miquel Porter i Moix, Joan Prat, Francesc Prujà, Miquel Pueyo, Pau Puig, Joan M. Pujals, Carles Rafels, Raimon Reginaldo, Jaume Reixach, Cristina Rendu, Aleix Renyer, Jaume Renyer, Josep Ribera, Albert Riera, Ignasi Riera, Pep Riera, Lluís Rius, Ivan Rodon, Ramon Roig i Solé, Joan M. Romaní, Bartomeu Rotger, Pep Rovira, Xevi Roviró, Cinta Sabater, Jordi Sabater i Pi, Vicent Salvador, Jordi Sànchez, Jusèp Loís Sans, Carles Schnabel, Abel Segura, Pere Serka, Gabriela Serra, Pere Serra, Ramon Sistac, Dolors Solà, Pau Solanilla, Joan-Ramon Solé, Jordi Solé Camardons, Jaume Soler, Josep Sort, Toni Strubell i Trueta, Robert Surroca, Antoni Ten, Francesc Terrats, Eliana Thibaut Comelade, Adolf Tobeña, Vicent Torras, Claudi Emili Tourné, Francesc Trullol, Pere Verdaguer, Jaume Vernet, Ricard Vicente Solé, Antoni Vicent Torres, Joan Víctor de Barberà, Miquel Vilalta, Conrad Vilanou, Enric Vilanova, A. Villalonga, Vicenç Villatoro.


Associació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE L'ASSOCIACIÓ
President: Emili Giralt (Institut d’Estudis Catalans)
Secretari:  Joan Becat
Vocals:  Joan Ané, Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Eugeni Giral (Amics de l’UCE), Llorenç Planes (Amics de l’UCE a la Catalunya Nord), Josep Guia, Joan Peytaví (Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord), Antoni Mir (Obra Cultural Balear), Carles Sechi (president de l’Obra Cultural de l’Alguer), Antoni Lloret, Lluís Lliboutry, Aina Moll, Pere Verdaguer, Enric Casassas, Nadal Batle (rector de la Universitat de les Illes Balears), Joan Sagnes (president de la Universitat de Perpinyà), Antoni Caparrós (rector de la Universitat de Barcelona), Jaume Pagés i Fita (rector de la Universitat Politècnica de Catalunya), Pere Ruiz Torres (rector de la Universitat de València), Carles Solà i Ferrando (rector de la Universitat Autònoma de Barcelona), Max Cahner, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Miquel Porter i Moix, Joan Mir, Ricard Torrents (director general dels Estudis Universitaris de Vic), Josep M. Coll (Universitat Ramon Llull), Joan Martí (rector de la Universitat Rovira i Virgili), Enric Argullol (rector de la Universitat Pompeu Fabra), Josep M. Nadal i Farreras (rector de la Universitat de Girona), Celestí Suàrez i Burguet (rector de la Universitat Jaume I de Castelló) i Jaume Porta i Casanelles (rector de la Universitat de Lleida), Ramon Gual i Joan Maluquer.

EQUIP RECTOR
Comissió permanent: Joaquim Arenas, Jordi Carbonell, Ramon Gual, Josep Lluís Carod-Rovira, Pere Verdaguer, Isidor Marí, Jaume Ciurana, Joan Maluquer, Adolf Tobeña, Miquel Tresserras, Eugeni Giral, Ferran Garcia-Oliver, Vicent Martínez, Mercè Izquierdo i Josep M. Viaplana.
Consell assessor: Antoni Mir, Dolors Solà, Alà Baylac, Aldo Sari, Juli Peretó, Carme Miquel, Joan F. Mira, Salvador Alegret, Ricard Torrents, Joan Garcia Codina i Ramon Sistac.