XXXV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

del 16 al 24 d’agost del 2003


Ensenyament pluridisciplinari


Globalització i fronteres: el cas dels Pirineus

Coordinació: EDUARD AIBAR (UOC)
dies 17, 18, 20, 21, 22 i 23 d'agost

Un dels fenòmens més característiques del món actual és, sens dubte, el de la globalització. Malgrat ésser un dels conceptes més de moda en molts àmbits diferents, és, però, habitualment, força malentès. De vegades, per exemple, es confon amb la internacionalització de l’economia i del comerç—un fenomen que ja és característic d’etapes molt anteriors de l’economia capitalista—. D’altres la globalització s’entén exclusivament com un fenomen purament econòmic que afecta, principalment, el capital financer.
En sentit estricte, però, la globalització és un fet bàsicament mutidimensional. Més enllà dels seus trets econòmics (desregularització dels mercats, organització en xarxa de les empreses i multinacionals) afecta de forma clara altres àmbits de la vida i la societat contemporània: la política (pèrdua de sobirania dels estats nacionals, moviments de resistència internacionals), la cultura i la comunicació (Internet, grans grups multimèdia) i el medi ambient.

La vigència de la Declaració de Barcelona
per PERE MACIAS (secretari general adjunt de CiU)
El catalanisme en l’articulació política de la globalització
per EUDALD CARBONELL (catedràtic de prehistòria a la Universitat Rovira i Virgili i codirector de les excavacions d’Atapuerca). Moderador: DANIELE CONVERSI (Universitat de Lincoln, Gran Bretanya)
dia 17, a les 5 de la tarda

La ciutat sostenible?
per JOAN MARTÍNEZ ALIER (catedràtic d’història econòmica a la Universitat Autònoma de Barcelona) i JORDI PORTABELLA (primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona)
dia 18, a les 5 de la tarda

L’articulació econòmica dels Països Catalans
amb JOSEP V. BOIRA (director de la Càtedra Vilallonga d’economia, Universitat de València) i XAVIER ROIG (empresari i escriptor). Moderadora: ELISENDA PALUZIE (professora d’economia a la Universitat de Barcelona)
dia 20, a les 5 de la tarda

Les conclusions de l’Eurocongrés 2000
amb JOAN AMORÓS, JOAQUIM FERRER (CiU), JOAN PUIGCERCÓS (ERC) i FRANCESC BOYA (PS Aran), JOSEP ALTAYÓ, JOSEP LLITERES, ENRIC BALAGUER i JOANDOMÈNEC ROS (president de l'UCE)
dia 21, a les 5 de la tarda

La traducció avui
amb JOAN FONTCUBERTA (Universitat Autònoma de Barcelona), JOANDOMÈNEC ROS (Universitat de Barcelona), FRANCESC PARCERISAS (director de la Institució de les Lletres Catalanes) i JOAQUIM SALA-SANAHUJA (Universitat Autònoma de Barcelona). Moderadora: CRISTINA BADOSA (Universitat de Perpinyà)
dia 22, a les 5 de la tarda

La sardana en un món globalitzat
amb VICENÇ VILLATORO (periodista i escriptor), MAX HAVART (compositor nord-català) i JOAN DOMÈNECH (delegat de Cultura a Girona). Moderador: ANTONI ANGUELA
dia 23, a les 5 de la tarda