XLI UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Continuïtat i innovació

del 16 al 25 d’agost del 2009


Fòrum obert


Presentació del llibre Una parella d’artistes que es varen quedar a l’exili de Manel Viusà i Gertrudis Galí
a càrrec d’IMMA GIBERT, GEMMA RUFACH I NÚRIA RIUS
dia 17, a les 5 de la tarda

Aquest llibre vol donar visibilitat al treball i a la vida de dos artistes catalans, la parella formada pel pintor i gravador Manuel Viusà i Camps i l’escultora Gertrudis Galí i Mallofré. La dedicació política i el compromís amb el nacionalisme català més radical de Viusà els portà camí de l’exili: Canet Plage, París, Andorra, Veneçuela... Mai més no pogueren tornar a viure a la seva estimada Catalunya. El llibre fa un recorregut a través de la vida de la parella, des del seu naixement fins al seu traspàs. S’incideix en la seva producció artística, analitzant formalment i iconogràficament algunes de les obres de cadascun, comparant-les... El compromís i l’activitat política determinaren no solament les seves vides, sinó també llurs produccions artístiques, unes produccions que no han rebut mai ni la valoració ni el reconeixement merescuts.


Col·loqui inaugural de l’exposició Candel, la llibertat d’expressió i de l’Ens de Comunicació Associativa
a càrrec d'ANTONI CARNÉ (president de l’Ens de Comunicació Associativa), PERE BALTÀ (president de la Fundació Candel) i RAFAEL HINOJOSA (expresident del Consell Econòmic i Social de Catalunya i membre del Patronat de la Fundació Candel)
dia 17, a les 5 de la tarda

El col·loqui pretén situar la trajectòria de Francesc Candel , tant com a escriptor com a home públic, com una peça clau de l’objectiu d’aconseguir que Catalunya esdevingués un sol poble, objectiu que es considera una de les claus de la transició de la dictadura a la democràcia a Catalunya.


Presentació del llibre Pau Casals/Josep Trueta: Estimat doctor/Admirat mestre: L’esperit d’una amistat en 79 cartes
a càrrec d'AMÈLIA TRUETA (filla del doctor i mare dels germans Strubell) i QUIM TORRA (editor)
dia 17, a les 5 de la tarda


Presentació de la novel·la juvenil Camí d’amor de Francesc Mompó
a càrrec de l’autor i de les crítiques MERCÈ CLIMENT i BEATRIU PALMERO
Col·labora: Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 17, a les 6 de la tarda


Els cinquanta anys de TVE a Catalunya, una commemoració estranya
a càrrec de JOAN FRANCESC ESCRIHUELA (Sindicat de Periodistes de Catalunya)
dia 18, a les 5 de la tarda


Acció — Repressió. La resposta antirepressiva com a reforç de les lluites per l'alliberament nacional i social
a càrrec de MARTÍ MAJORAL (membre del col·lectiu antirepressiu de l'Esquerra Independentista Alerta Solidària), TOMÀS SAYES (Vaga de fam per la universitat pública ), EUDALD CALVO (expedientat de la UAB). Presentarà la xerrada: un militant de Maulets Rosselló
dia 18, a les 5 de la tarda


El trastorn mental
a càrrec de JÚLIA BELTRAN
dia 18, a les 5 de la tarda

Fora de la normalitat, així és com se senten totes aquelles persones que pateixen un trastorn mental. Però, què és exactament? Com viu qui el pateix? I la societat? Aquesta intenta ser una visió àmplia i crítica de la desitjada normalitat versus el temut trastorn mental, gran desconegut per molta gent.


Presentació del llibre Discursos a la nació. Acció a Força Catalunya de Santiago Espot
a càrrec de l’autor
dia 18, a les 6 de la tarda

És una anàlisi sintètica i incisiva. Espot denuncia les causes i els responsables que ens han portat a la situació actual, i fa evident que només una nova força electoral que encarni l’esperit regenerador, plenament alliberat de l’ànima d’esclau, pot garantir l’èxit del procés d’independència que la nació catalana està encarant.


Acte de presentació, informatiu i de promoció de l’Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 18, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani de Roger Cremades
a càrrec de l’autor
dia 19, a les 5 de la tarda


La memòria històrica com a eina de recerca. La Maternitat d’Elna, un exemple pràctic
a càrrec d’ASSUMPTA MONTELLÀ
Hi col·labora: Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 19, a les 5 de la tarda


Presentació de l’exposició i el llibre Sau vist de Martí E. Berenguer
a càrrec de l’autor i ROSA M. PUJOL (Editorial Escua)
dia 19, a les 6 de la tarda

En l’any del desè aniversari de la desaparició de Carles Sabater, i per tant del mític Grup Sau, apareix aquest llibre, amb més de dues-centes fotografies de Sau, moltes inèdites, captades pel fotògraf Martí E. Berenguer entre 1991-1999. El llibre inclou comentaris i anècdotes dels músics, amics, periodistes i col·laboradors del grup, amb pròleg de Pep Sala i nota biogràfica de Sau a càrrec de Joan Capdevila, ’el tercer Sau’.


Presentació del llibre El mal de peus, motiu d’infelicitat de Sebastià Manresa
a càrrec de l’autor
dia 19, a les 6 de la tarda

L’any 2005 l’autor impartí a l’UCE un curs sobre el mateix tema. Estam davant un llibre infreqüent, difícil d’encaixar dintre els gèneres literaris. Veritablement és un llibre de divulgació mèdica, però al mateix temps això és sols l’excusa per a tractar alguns altres temes de caire filosòfic, mitològic, humanístic, de la història de la medicina i de la importància del peu dintre de l’evolució de l’home. També és un llibre de narrativa amb una trama insòlita, i alhora divertida, que en fa amena la lectura. La possibilitat que el mal de peus afecti els totpoderosos déus de l’Olimp, i que aquests es vegin obligats a demanar l’ajuda dels savis humans de tots els temps dóna peu a parlar, a part de les patologies del peu, de la immortalitat, de l’humanisme, dels mites i de la visió que alguns filòsofs tenen sobre el mal de peus.


Presentació del Manifest “Per un moviment de renovació lingüística”
a càrrec de ROSA CALAFAT, CARLES CASTELLANOS i LLUÍS MARQUET
dia 21, a les 5 de la tarda

El moviment és una iniciativa que vol aplegar esforços per a la promoció de l’expressivitat, la unitat i l’elaboració de la llengua, des d’un enfocament nacional autocentrat.


Presentació del llibre La sardana reconeguda al món i mirant cap al futur de Miquel Bruguera i Planas
a càrrec de l’autor
dia 21, a les 5 de la tarda


Alternatives al consum: Una pràctica diària: les cooperatives de consum
a càrrec d'ANNA CÀCERES (agrònoma) i CLARA GRIERA (membre de la cooperativa de consum “El teixit de la terra” de Sabadell. Presentarà la xerrada: un militant de Maulets Rosselló
dia 21, a les 5 de la tarda


Conferència - col·loqui: La sentència del Tribunal Constitucional i l'Estatut. Continua sent viable la independència?
a càrrec d’ALFONS LÓPEZ TENA, GERARD M. FIGUERES (president de la JNC) i ORIOL VÀZQUEZ (responsable de l'àrea d'universitats de la JNC)
Organitza: JNC
dia 21, a les 5 de la tarda


Unitat Catalana i el catalanisme polític a Catalunya Nord
a càrrec de JAUME ROURE i LLORENÇ PLANES
dia 21, a les 5 de la tarda


Presentació del llibre Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent de Ramon Queralt
a càrrec de l’autor
dia 21, a les 6 de la tarda

Llibre sobre cent seixanta-nou elements estàtics del paisatge, les construccions de pedra seca, tan característiques dels secans de les Garrigues. Ens acosta a la manera de viure de les generacions que han protagonitzat els darrers dos segles de la història d’un poble gran de Ponent català. Sobre els fonaments del testimoniatge oral el llibre aixeca acta d’un sistema d’organització social i econòmic que ha estat la realitat hegemònica fins gairebé l’adveniment de la democràcia.


Presentació del llibre Cent anys d'estelada. Un segle d'iconografia independentista
a càrrec d’ORIOL FALGUERA (membre de la comissió del centenari de la senyera estelada) i JOSEP GUIA
dia 21, a les 6 de la tarda

Coincidint amb l'aprovació d'una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, dissenyador i difusor de la bandera estelada, a Vic (Osona) ha començat a circular per les millors llibreries del país el llibre Cent anys d'estelada. Un segle d'iconografia independentista . Coordinat i fet per la Comissió del Centenari de l'Estelada, prologat per Toni Strubell i Trueta i editat per Cim Edicions, aquest llibre a través de les seves 180 pàgines, està replè de fotografies(moltes d'elles inèdites), documents, publicacions, cartells, fulls volants, segells, insígnies… ens porta cent anys enrere des de la primera imatge de la bandera independentista catalana fins arribar als nostres dies. Un llarg recorregut que ha fet passar en un segle dels primers pocs separatistes catalans escampats pel món fins arribar als nostres dies, on l'independentisme català ja representa un bon tan per cent de la nostra societat. El llibre està dedicat a la memòria dels patriotes Francesc Espriu i Fivaller Seras, que la Comissió tingué l'honor de comptar amb ells en la inauguració i la cloenda, respectivament, dels actes de celebració del centenari a Barcelona.


Construïm la república catalana. Presentació
a càrrec de JOAN PUIGCERCÓS (president d'ERC) i JOAN RIDAURA (president d'ERC Catalunya Nord)
Ho organitza: JERC
dia 21, a les 6 de la tarda


Debat Cap a la unitat independentista
a càrrec de CARLES BONAVENTURA, JAUME RENYER, JOSEP SORT, TONI STRUBELL, RUT CARANDELL i AGUSTÍ SOLER
Ho organitza: Partit Republicà Català
dia, 22, a les 5 de la tarda


Presentació del llibre del 1r Premi d’Assaig Independentista
a càrrec de JORDI GERONÈS i MONTEL, RICARD BIEL, JORDI MARTÍ i FONT I ROGER PRIMS i VILA
dia, 22, a les 5 de la tarda

El llibre premiat és el resultat del primer premi d’assaig independentista que es fa al nostre país. L’objectiu era—i és— promocionar la generació d’idees i el debat a l’entorn d’un seguit de temàtiques que s’exposaren mensualment durant l’any 2008. Els millors textos, fruit de la participació de més d’un centenar de persones, foren escollits per un jurat reconegut entre l’independentisme. Organitzat per l’Associació Cultural Sa Meua i patrocinat pel Racó Català, el premi té enguany continuïtat reconvertit en el Premi Lluís Maria Xirinacs (premixirinacs.cat).


Els estatuts ofeguen la nació catalana. Independència
a càrrec de JOAN DAUNIS i JOSEP GUIA (militants del PSAN)
dia, 22, a les 5 de la tarda

La divisió interna i la supeditació externa que els estatuts provoquen en la nació catalana exigeixen deixar del tot la via autonomista i prendre el camí de la independència i la reunificació nacional.


El català de sempre i el català inventat. Reflexions a l’entorn de l’obra lingüística i gramatical de Jaume Vallcorba i Rocosa
a càrrec de JOSEP FERRER i LLUÍS MARQUET
dia 22 d’agost, a les 6 de la tarda

La sessió que presentem pretén fer conèixer a les noves generacions la figura i l’obra de l’enginyer i filòleg Jaume Vallcorba i Rocosa (Barcelona, 1920), una persona clau en la represa de l’ensenyament del català a partir del 1962, quan s’iniciaren els cursos per correspondència per a la formació de professors de català dins Òmnium Cultural i es constituí la Junta Assessora per als Estudis de Català que n’estenia els certificats. D’aquesta manera es pogué anar estenent per tot el país, de forma semiclandestina, la xarxa de cursos de català per a adults, que seria una de les bases de la represa cultural i nacional dels anys seixanta i setanta. Vallcorba contribuí a comunicar el sentit de la llengua a les noves promocions de mestres, mitjançant articles d’orientació general i estudis gramaticals, entre els quals van destacar aleshores els dedicats a l’ús dels verbs ésser i estar. Posteriorment va continuar tant la tasca científica com la divulgativa fins a l’any 2005, en què la salut ja no li ho va permetre. En les etapes més recents ha combatut argumentadament i sense defallir el desori claudicant que s’ha apoderat de la llengua, del «català de sempre», en frase seva, per la irresponsabilitat dels qui haurien de tenir més cura a usar-la, que, contràriament, difonen i permeten que es difongui un «català inventat», que no és sinó un català com més va més plegat al sistema, al gir de la frase, al lèxic i a les locucions del castellà.


Presentació del llibre El moment de dir prou de Toni Strubell
a càrrec de l’autor, CARLES LLORENS i URIEL BERTRAN
dia 22 d’agost, a les 6 de la tarda

El moment de dir prou pretén recollir un sentiment compartit per molts catalans però que pocs gosen expressar obertament. És un crit que denuncia la flagrant anormalitat en què viu la nació catalana, atenallada per la correcció política i l’acomplexament històric però, significativament, capaç de manifestar-se multitudinàriament en ocasions. Parteix d’una auditoria que analitza l’innacceptable tracte que rep Catalunya a mans de l’Estat espanyol tal com ha il·lustrat l’episodi del nou Estatut. També assenyala la tolerància inaudita de què gaudeix el franquisme residual a l’Estat (tal com s’ha vist en l’elaboració de la Llei de la Memòria Històrica) i el que això suposa políticament. Alhora exposa el paper de la Conferencia Episcopal Española com a adreçador moral de facto de la vida pública. L’autor acaba reflexionant sobre la treballada exclusió de Macià com a referent històric i el cas Maragall com a paràbola del mateix país. El llibre ho complementa amb un compendi d’idees pràctiques per al futur del catalanisme.


Presentació de la novel·la juvenil Les màgiques nits de Prada de Manel Joan i Arinyó
a càrrec de l’autor
Hi col·labora: Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 22 d’agost, a les 6 de la tarda


Construïm la república catalana. El jovent construïm la República
a càrrec de GERARD COCA (portaveu nacional de les JERC)
Ho organitza: JERC
dia 22, a les 6 de la tarda


L’Alguer: cants i vins
dia 22, a les 6 de la tarda


Presentació del llibre Gaspar Torrente: Estat Català – Estado Aragonés de Joaquim Montclús i Enric Julià
a càrrec de JOAQUIM MONTCLÚS i URIEL BERTRAN, autor del pròleg
dia 23, a les 5 de la tarda

La personalitat més important de l’aragonesisme polític de la primera meitat del segle XX fou Gaspar Torrente. Aragonesista radical, era també un nacionalista català convençut i per això alguns el consideraren un agent del separatisme català. Aquesta biografia és un homenatge al principal impulsor del nacionalisme aragonès i una reivindicació del compromís cívic i patriòtic d’un dels grans desconeguts de la història de Catalunya i de l’Aragó.


Presentació del llibre Una educació francesa
a càrrec de VÍCTOR GÓMEZ LABRADO i de l’autor, JOAN DANIEL BEZSONOFF
dia 23, a les 5 de la tarda


30 anys de lluita contra les nuclears. De la no instal·lació a la no renovació
a càrrec de JOSEP SABATÉ (membre del col·lectiu Apaguem les nuclears), PERE IU BARON (participant de la lluita contra les nuclears a Paulilles, Catalunya Nord). Coordinador: militant de Maulets Rosselló.
Organitza: Assemblea de Maulets Rosselló
dia 23, a les 6 de la tarda


L’autodeterminació del Poble català, del desig a la realització. Conferència amb debat
a càrrec d’ALBERT BERTRANA i BERNAUS i ANNA MARIA PINYOL, Agència dels Cens Nacional de Poble Català
dia 23, a les 6 de la tarda

Els creadors de l’Agència van preveure fa anys la impossibilitat real d’exercir el dret a l’autodeterminació des d’òrgans polítics de l’Estat espanyol, com el Parlament de Catalunya al Principat. Però això no pot fer renunciar al Poble sobirà del conjunt de la nació catalana a exercir aquest dret que les Nacions Unides reconeixen a tots els pobles.
S ’exposarà l’activitat desenvolupada i el projecte per a que el propi Poble català s’organitzi la consulta popular d’autodeterminació per decidir si es vol dotar d’un Estat propi; d’acord amb el Dret internacional, amb presència d’observadors i sense que es pugui titllar la mediació internacional d’interferir en un "afer intern" de l’Estat. Car s’haurà dut tot el procés des de fora dels òrgans de l’Estat, havent creat, així, un "afer extern" que faci possible el seu reconeixement.


Presentació del llibre Realitat i vitalitat de la llengua catalana
a càrrec de JORDI SOLÉ i CAMARDONS, GABRIEL BIBILONI i BERNAT JOAN, (secretari de política lingüística, Generalitat de Catalunya)
dia 23, a les 6 de la tarda

El novembre de 2008 es va inaugurar a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans l’exposició Realitat i vitalitat de la llengua catalana organitzada per la FOLC i comissariada per Jordi Solé i Camardons. El juliol de 2009 s’ha editat el llibre Realitat i vitalitat de la llengua catalana, el qual aplega tots aquells materials, discursos, informacions i dades que per raons d’espai no s’han pogut incloure en els plafons de l’exposició. Es vol superar la dinàmica de les polèmiques sobre la salut i el futur del català dels darrers trenta anys en què s’ha dividit els opinadors en optimistes i pessimistes. No es parteix, doncs, de plantejaments ni pessimistes ni optimistes, sinó que es vol expressar la realitat tal com és. Qui vulgui portar l’exposició a la seva població o vulgui presentar-hi el llibre -que presentem a Prada el 23 d’agost- ho pot demanar al Web de la FOLC.


Assemblea ordinària de l’Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada
dia 23, a les 6 de la tarda


Construïm la república catalana. Estem construint un Estat propi
a càrrec de DAVID MINOVES (director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària), ORIOL AMORÓS (secretari per a la immigració), EDUARD VOLTAS (secretari de Cultura), ALBERT CASTELLANOS (secretari executiu d'ACC1Ó), NÚRIA CUENCA (assessora jurídica del Departament de Governació i Administracions Públiques i secretària de Justícia, Seguretat i Llibertats Públiques d'Esquerra) i JOSEP HUGUET (conseller d'innovació, universitats i empresa, GdC)
Ho organitza: JERC
dia 23, a les 6 de la tarda


Sàpiens: set anys de compromís amb la història catalana
amb JORDI CREUS (director de Sàpiens), JAUME SOBREQUÉS (rector de l’UCE) i ÀNGEL CASALS (Universitat de Barcelona)
dia 24, a les 3/ de 4 de la tarda

Els darrers set anys, la revista Sàpiens s’ha consolidat com la revista en català més llegida del país. Que es tracti d’una publicació dedicada a la història i que ho hagi aconseguit en tan poc temps, mou a algunes reflexions. En la xerrada s’explicarà el funcionament del model editorial, l’estratègia seguida i la seva evolució. A més, es reflexionarà sobre el seu impacte en la historiografia nacional pel que fa als temes i el seu tractament.


Presentació del llibre Antoni Canu, itinerari poètic
a càrrec de PERE MAYANS
Petit recital amb companyament d'EULÀLIA LARA (violoncel) i JORDI AMETLLER (tenora)
dia 24, a les 5 de la tarda


13-s comencem a decidir. Consulta per la independència de Catalunya. Arenys de Munt, 13 de setembre del 2009
a càrrec de JOSEP MANEL XIMENIS, JORDI CLOPÉS i ALBERT TARRÉS
dia 24, a les 6 de la tarda