XLI UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (2009)
Continuïtat i innovació
Dates: del 16 al 25 d’agost del 2009
Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu
Preus: Matrícula i estada: 440 euros
Participació: 1817
Cartell: Josep Guinovart (Principat)
Seccions: Àrea de ciències de la natura, àrea de ciències de la salut, àrea de tecnologia, àrea d’economia, àrea de filosofia, àrea de política, àrea de seguretat, àrea de literatura, àrea de llengua, àrea d’història, àrea d’història de l’art, àrea de música, àrea de cinema, seminaris d’investigació, cursos d’iniciació, jornades científiques i professionals, tallers, actes i grans temes, fòrum obert, exposicions, espectacles i cinema.
— Actes i commemoracions: Inauguració — Els cinquanta anys de la Revolució Cubana — Esport i país — Les relacions entre els Països Catalans — La vigència del pensament d’lldefons Cerdà — Els setanta anys de la Generalitat a l’exili — Els cinquanta anys de la Nova Cançó — Ausiàs Marc, als cinc-cents cinquanta anys de la mort — La influència de Pompeu Fabra en el valencianisme — Les constans de la filosofia catalana — Els 350 anys del Tractat dels Pirineus — “Catalunya-Espanya”, un debat sobre la pel·lícula — El Tercer Congrés Catalanista — L’Europa dels Pobles: perspectives de futur — L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior o Pla Bolonya — Euskadi després de cinquanta anys d’ETA— Cloenda. Record del pintor Josep Guinovart.
— Àrea de ciències de la natura: Països Catalans, territori de boscos: tocar-los o no tocar-los, that is the question. Presentació del curs — Quants són i com són els boscos catalans. L’inventari forestal — Paper dels boscos per a la biodiversitat — Evolució històrica i cultura forestal — Els boscos de les Illes — Presentació del Projecte del Museu del Bosc de Catalunya — Els boscos com a recurs productiu. Estat de la qüestió — Els boscos i el sector forestal al País Valencià — Incendis forestals. Polítiques de prevenció i gestió — Instruments de gestió forestal. Plans de Gestió. Certificacions — Quan gestionar és millor que abandonar: efectes dels diferents sistemes de gestió de la biodiversitat vegetal i animal en els sistemes forestals de Sardenya — Política de boscos — Decreixement: canvi de sentit comú. Canviar de claus de lectura de les crisis, des de la perspectiva del decreixement — Coordenades de canvi per a l’etapa de transició que ens espera.
— Àrea de tecnologia: 2009, Any Internacional de l'Astronomia i 200 aniversari de Darwin. L’energia del Sol, l’edat de la Terra, i la teoria de l’evolució: un debat del segle XIX — Darwin i Brown: l’apassionant història del moviment brownià — El descobriment de planetes al voltant d’altres estrelles — Programació, mutació i competència: evolució, a la vida, a la ment, a la societat — La modelització matemàtica en neurociència i els seus aspectes evolutius — Darwin, naturalista — Models matemàtics d’alguns aspectes de l’evolució dels éssers vius: dels insectes periòdics als virus bacteriòfags — Ciència i religió — De «Le voyage dans la Lune» (1902) a «La carta esférica» (2000). L’astronomia al cinema i la literatura.
— Àrea de ciències de la salut: Pandèmies. Aproximació antropològica, cultural i literaria — Estat actual de les pandèmies: la grip nova i altres que ens poden afectar — Nous reptes i noves respostes de la salut pública — Les addicions: del mite a la realitat. L’addicció: definició, àmbits, consideracions socials — Adolescents i drogues — Nit i substàncies. Estem al dia? — La salut sexual: una visió integral. L'emergència i re-emergència de la SIDA i de les infeccions de transmissió sexual (ITS) — La interpretació antropològica de la salut sexual — Els reptes actuals en la prevenció de l’embaràs en adolescents — La cooperació internacional. Visió institucional — Experiència com a metge cooperador — Secció de Metges Cooperadors del COMB — El mal de peus, motiu d'infelicitat.
— Àrea d’economia: Estratègies de les empreses de l'Arc Mediterrani en un entorn de recessió. Què fan les empreses que aprofiten les oportunitats de la crisi? — Els costos basats en les activitats com a eina per a millorar la competitivitat de les empreses — Estratègies fiscals d’empreses i particulars en un entorn de recessió — Estratègies empresarials en entorns de crisi — Un finançament just?
— Àrea de filosofia: El futur d'Europa davant la crisi i els pobles sotmesos.
— Àrea de política: Euskadi, després de cinquanta anys d'ETA – La independència de les nacions, el repte de l'estat català. Introducció — El dret a l’autodeterminació de les nacions: marc teòric, aproximació històrica i reconeixement dins la UE — El context favorable per a la independència de les nacions: els avantatges socioeconòmics dels estats petits sobre els grans i l’afebliment de l’Estat dominador — Portugal, trajectòria nacional de 1640 fins ara — Casos pràctics: Quebec, Eslovàquia, Escòcia, Montenegro i Kosovo — Sobirania nacional, indústries culturals i mitjans de comunicació — L’Estat català: possible, necessari o utopia — Flandes primera escissió dins la UE? La crisi del model federal belga — Pacte de Progrés 2.0: dos anys.
— Àrea de seguretat: El fenomen dels nous grups juvenils organitzats — Reptes estratègics de Catalunya, passat i futur. Mossos d’Esquadra, 26 anys després — Xarxes criminals a Catalunya — Catalunya i la defensa europea — Gihadisme a Catalunya — Catalunya en guerra.
— Àrea de literatura: Literatura, música i societat: la Nova Cançó. La Nova Cançó: balanç d’una acció cultural — Cançó i indústria discogràfica — De la Nova Cançó al rock català — Els moriscos en l’imaginari popular: 400 anys després de l’expulsió. Els moriscos en l’imaginari popular valencià — Moriscos i cristians en l’imaginari popular de les Illes Balears — L’expulsió dels moriscos en la tradició oral del País Valencià. — El cavaller Ausiàs Marc — La poesia de Carles Riba, als cinquanta anys de la seva mort — Amor i eros en la lírica del segle XX: Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Carmelina S. Cutillas i Lluís Alpera — L’obra novel·lística de Baltasar Porcel — Les tres facetes de Joan Salvat-Papasseit — Oracions màgiques a la Catalunya medieval — Carner.
— Àrea de llengua: Comunicació oral: l’art de parlar en públic. Parlar bé i ensenyar a parlar bé — El poder de la paraula (I): el debat — El poder de la paraula (II): l’orador ideal. — Com et diuen? Fonaments de l’antroponímia catalana — Ens inventem una llengua? Introducció a les llengües artificials — Taller de poesia i traducció — Llengua i consciència nacional. Una nova mirada per a la renovació lingüística. La llengua estàndard als mitjans de comunicació i a l’educació — La llengua estàndard en els usos oficials i en la creació neològica — Propostes de conjunt adreçades a la renovació lingüística — EuroComRom: saber llegir tot d’una totes les llengües romàniques — La política lingüística: una política social — L’alumnat nouvingut a les aules dels centres educatius.
— Àrea d’història: Les fronteres catalanes i la pau dels Pirineus. Introducció: una revisió historiogràfica de les fronteres i del Tractat dels Pirineus — Els Pirineus com a origen de Catalunya — El regne de Mallorca i el Pirineu — La fi del somni occità? — El funcionament de la frontera nord-catalana (1493-1639) — L’Alguer i Sardenya: les fronteres italianes — Les realitats frontereres no estatals: lligues i patzeries — Els Comtats i Joan II — La immigració occitana a Catalunya — Jaume II i la definició de les fronteres de Catalunya i la Corona d’Aragó — La frontera marítima: pirateria, comerç… — Bandolerisme i frontera — El Tractat dels Pirineus i el seu ressò a l’època — Els Comtats després de 1659 — La setmana tràgica, cent anys després. Els fets i l’entorn polític — Les masses i l’obrerisme — La cultura catalana i els intel·lectuals — Conjuntura exterior i transformacions al llarg del procés revolucionari.
— Àrea d’història de l’art: Històries de la història de l’art: la iconografia de l’art català del romànic al barroc. Les representacions de Crist i de la Verge del romànic a l’art modern — Vida i miracles: imatges de sants del romànic a l’art modern — Art al marge de l'església: les imatges profanes del romànic a l’art modern.
— Àrea de música: Música i patrimoni als Països Catalans. Les cobles del segle XIX: sardanes, moda i revolució — Albéniz, Granados, Casals, Manén... Els compositors i intèrprets: figures internacionals i el seu paper en la música catalana — Les relacions ritual-musicals entre Catalunya i Occitània a l’edat mitjana — Franz Joseph Haydn i el classicisme musical a Catalunya.
— Àrea de cinema i audiovisuals: Cinquanta anys de la Nouvelle Vague. Jean-Luc Godard — François Truffaut — Claude Chabrol — Erich Rohmer — Els directors de fotografia de la Nouvelle Vague — Els músics de la Nouvelle Vague — Cinema primitiu a Mallorca — Josep Truyol i Otero, pioner del cinema a Mallorca — L’evolució del mite de la femme fatale des de la pintura renaixentista fins al cinema negre — Pàtria imaginada, viatge i exili.
— Seminaris d'investigació: INSTITUT CATALÀ D’ARQUEOLOGIA CLÀSSICA. Roma, bressol de Catalunya. L’arqueologia catalana avui. El sistema de la ciutat romana. Nucli urbà i territori. La vil·la de l’Horta Ferrerons de Premià de Mar — Art i societat a la Catalunya romana — Formes productives, mercat i comerç — Les illes Balears — El País Valencià — El Rosselló — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Com et diuen? Fonaments de l’antroponímia catalana — UNIVERSITAT POMPEU FABRA. Estratègies de les empreses de l’Arc Mediterrani en un entorn de recessió — UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Setanta anys de repressió franquista a la Catalunya continental (Lleida, Barcelona, València, Alacant...) — Cap a una química verda.
— Cursos d’iniciació: Coneixement de la Catalunya Nord. Catalunya Nord: 350 anys després del Tractat del Pirineu — Iniciació a la llengua. Llengua catalana, nivell inicial — Llengua catalana, nivell mitjà — Curs de llenguatge i gramàtica. — Introducció als Països Catalans. Franja de Ponent — Les Illes — Andorra — Catalunya — Catalunya Nord — País Valencià — l'Alguer — Iniciació a la cultura occitana. La Vall d'Aran i Occitània — «Mirèio» i els catalans — Les relacions rituals i musicals entre Catalunya i Occitània a l’edat mitjana.
— Reunions i jornades especialitzades: Jornada «Els espais agraris als Països Catalans: agonia o esperança» — Innovació i turisme als Països Catalans «Economia i identitat: respostes locals enfront dels canvis globals» — V Jornades d’Estiu «Una Església plural per construir el cristianisme del segle XXI» — Jornada sobre la Falsificació de la Història «La literatura catalana del segle XV al XVII sota la censura espanyola» — XXIV Jornades sobre Cooperativisme «El cooperativisme i el sindicalisme: una oportunitat davant la crisi» — VI Jornada de l’Institut d’Estudis Catalans a l’UCE de Prada «Un pla estratègic pel català a Catalunya Nord» — XXIV Jornada d’Agricultura a Prada «Crisi alimentària o especulació alimentària» — XXII Jornada Andorrana «L’energia a Andorra» — VII Trofeu de Petanca dels Països Catalans.
— Tallers: Introducció a la il·lustració botànica — Introducció a l’ornitologia — Sistemes alimentaris: imposició i resistència — Un viatge a través de les vinyes i els vins dels Països Catalans — Occitània. Folklore, llengua, literatura... i vi — Grafologia: descobreix-te a través de l’escriptura — Televisió — Taller de blogs — Dansa — Dansa oriental — Sardanes — Taller visual i acústic per organitzar audicions sobre la cançó catalana — Cançons populars — Glosat menorquí — Muntanyisme — Esports — Taller d’aquarel·la del natural — El gravat calcogràfic: l’aiguafort — Nines de porcellana — Fotografia de la natura — Joieria de reciclatge — Geopolítica o cartografia especulativa.
— Fòrum obert: Presentació del llibre Una parella d’artistes que es varen quedar a l’exili de Manel Viusà i Gertrudis Galí — Col·loqui inaugural de l’exposició Candel, la llibertat d’expressió i de l’Ens de Comunicació Associativa — Presentació del llibre Pau Casals/Josep Trueta: Estimat doctor/Admirat mestre: L’esperit d’una amistat en 79 cartes — Presentació de la novel·la juvenil Camí d’amor de Francesc Mompó — Els cinquanta anys de TVE a Catalunya, una commemoració estranya — Acció ←→Repressió. La resposta antirepressiva com a reforç de les lluites per l'alliberament nacional i social — El trastorn mental — Presentació del llibre Discursos a la nació. Acció a Força Catalunya de Santiago Espot — Acte de presentació, informatiu i de promoció de l’Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada — Presentació del llibre Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani de Roger Cremades — La memòria històrica com a eina de recerca. La Maternitat d’Elna, un exemple pràctic — Presentació de l’exposició i el llibre Sau vist de Martí E. Berenguer — Presentació del llibre El mal de peus, motiu d’infelicitat de Sebastià Manresa — Presentació del Manifest “Per un moviment de renovació lingüística” — Presentació del llibre La sardana reconeguda al món i mirant cap al futur de Miquel Bruguera i Planas — Alternatives al consum: Una pràctica diària: les cooperatives de consum — Conferència - col·loqui: La sentència del Tribunal Constitucional i l'Estatut. Continua sent viable la independència? — Unitat Catalana i el catalanisme polític a Catalunya Nord— Presentació del llibre Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent de Ramon Queralt — Presentació del llibre Cent anys d'estelada. Un segle d'iconografia independentista — Construïm la república catalana. Presentació — Debat Cap a la unitat independentista — Presentació del llibre del 1r Premi d’Assaig Independentista — Els estatuts ofeguen la nació catalana. Independència — El català de sempre i el català inventat. Reflexions a l’entorn de l’obra lingüística i gramatical de Jaume Vallcorba i Rocosa — Presentació del llibre El moment de dir prou de Toni Strubell — Presentació de la novel·la juvenil Les màgiques nits de Prada de Manel Joan i Arinyó — Construïm la república catalana. El jovent construïm la República — Presentació del llibre Gaspar Torrente: Estat Català – Estado Aragonés de Joaquim Montclús i Enric Julià — Presentació del llibre Una educació francesa — 30 anys de lluita contra les nuclears. De la no instal·lació a la no renovació — L’autodeterminació del Poble català, del desig a la realització. Conferència amb debat — Presentació del llibre Realitat i vitalitat de la llengua catalana — Assemblea ordinària de l’Associació d’Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada — Construïm la república catalana. Estem construint un Estat propi — Sàpiens: set anys de compromís amb la història catalana — Presentació del llibre Antoni Canu, itinerari poètic — 13-s comencem a decidir. Consulta per la independència de Catalunya. Arenys de Munt, 13 de setembre del 2009
— Exposicions: Sau Vist — Candel, la lliberta d’expressió — Josep Puig i Cadafalch, arquitecte i polític i el monument de les quatre columnes de Montjuïc.
— Espectacles. Música (Quatre de Copes — Verdcel — Cobla Casanoves — Josepmiquel Servià — Mazoni — Claudi Sanna — Projecte Mut — L’Agram i Crescendo — Muscat — Miquel Ametller — Cobla Jove dels Països Catalans — Miquel Abras — Marc Heredia — Guillem Soldevila — Orquestra simfònica de Joves Intèrprets dels Països Catalans — Blues de Picolat — la Vella Dixieland — Teatre: Grup Teatral Institut Josep Manno) — Cinema (Inherit the Wind — Nosaltres els vençuts — Cartes de l’oncle Àngel — La nova cançó — El mar — Hollywood contra Franco — Els rastres fosforescents dels caragols — Pere Capellà 1907-1954)
Professorat: Hugo d’Acosta, Mercè Agustí, Carles de Ahumada, Ferran Aisa, Josep M. Albet, Joan Alegret, Lluís Alpera, François Alphonsi, Oriol Amat, Teresa Amat, Miquel Ametller, Oriol Amorós, Salvador Anton, David Astrié i Padilla, Joaquim Auladell, Jaume Ayats, Carles Balagué, Pere Baltà, Antoni Barberà, Montserrat Barniol i López, Pere Iu Barron, Xavier Barral i Altet, Antoni Batista, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat, Xavier Becerra, Júlia Beltran, Martí E. Berenguer, Gilles Bertrand, Uriel Bertran, Marta Bertran i Armadans, Albert Bertrana i Bernaus, Univers Bertrana i Díaz, Joan Daniel-Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Ricard Biel, Jordi Bilbeny, Martí Boada, Carles Bonaventura, Joan Bonet, Joan Borja, Jordi Brescó i Ruiz, Miquel Bruguera i Planas, Antonio Budruni, Núria Buenaventura, Ester Busquets, Joan Caball, Carles Cabrera i Villalonga, Jordi Cadena i Bons, Anna Càceres, Olga Cadellach i Coma, Marc Caellas, Rosa Calafat, Sònia Callau, Àngel Calsina, Ronan Calves, Eudald Calvo, Dolors Camats, Jordi Camprodon, Keta Capdevila i Werning, Rut Carandell, Jaume Carbonell i Guberna, Ramon Cardona, Antoni Carné, Martí Carnicer, Aitor Carrera, Jordi Casabona, Irina Casado, Àngel Casals, Jordi Casals i Vilalta, Josep Casanovas, Pompeu Casanovas, Salvador Castellà, Albert Castellanos, Carles Castellanos, Marc Castellnou, Jordi Castellví, Joan Castex, Ramon Cereza i Pérez, Àlvar Cerrada, Guillem Chacón, Josep Chias, Helena Clemente i Peropadre, Mercè Climent, Jordi Clopés, Gerard Coca, Olivier Codina i Vialette, Maria Incoronata Colantuono, Joan Colom, Mateu Colom, Josep Costa, Anna Costal, Jordi Craven-Bartle, Roger Cremades, Jordi Creus, Núria Cuenca, Xavier de las Cuevas, Jordi Cuixart, Joan Daunis, Rafael Delgado, Francesc Deulofeu, Antoni Díaz, Nicolau Dols i Salas, Ignasi Domènech, Artur Duart, Enric Duran, Joan Antoni Duro, Dari Escandell i Maestre, Josep m. Escolano i López, Joan Francesc Escrihuela, Santiago Espot, Alexis Estopiñán i Pascual, Jill Evans, Jaume Fàbrega, Oriol Falguera, Assumpta Fargas, Meritxell Farré i Gómez, Antoni Farrero, Carles Feixa, Jaume Fernàndez, Joan Ferrà, Josep Ferrer, Núria Ferrer, Xavier Ferrer, Jaume Figueras, Gerard M. Figueres, Jordi Figuerola, Xavier Flores, Jaume Font, Jordi Font, Jordi Font i Barés, Paulí Fontoba, Xavier Forné i Obiols, Bartomeu Frau, Àlex Fustés i Mozo, Patrícia Gabancho, Marc Gafarot i Monjó, Ramon Garcia-Bragado, Joan Garcia i Codina, Ferran Garcia-Oliver, Jesús Gasset i Abella, Jordi Geronés i Montel, Imma Gibert, Josep Gil, Esther Giménes i Salinas, Salvador Giner, Antoni Giró, Antoni Glory, Victorià Gómez i Labrado, Alfons Gonzàlez, Joan Josep Gonzàlez, Josep González Agàpito, Francesc X. Grau, Clara Griera, Ramon Gual i Batlle, Valentí Gual, Romà Gubern, Josep Guia, Xavier Guix, Antoni Guillamon, Jaume Guixà, Ander Gurrutxaga, Felip Hammel, Toni Hermoso, Santos Hernàndez, Francesc Higon, Rafael Hinojosa, Francesc Homs, Eric Hostalnou, Josep Huguet, Xavier Ibàñez, Josep Maria Jansà, Ramon Jàrrega, Jordi Jiménez, Bernat Joan, Manel Joan i Arinyó, Josep M. Jové, Èric Jover i Comas, Roser Latorre i Gaia, Serge Latouche, Oriol Leira, Joan Lladó, Joana Lladó, Josep Anton Llaquet, Carles Llorens, Jordi Llovera i Massana, Rubèn Lois González, Pere López i Agràs, Hèctor López Bofill, Gonçal López Nadal, Alfons López Tena, Àngels Mach i Buch, Josep M. Macias, Joan Majó, Xavier Majó, Martí Majoral, Sebastià Manresa, Pasqual Maragall, Lluís Marquet, Claudi Martí, Jordi Martí, Octavi Martí, Josep-Lluís Martín i Berbois, Meritxell Martín i Pardo, Martí Martorell, Salvador Masala, Ferran Mascarell, Albert Masó, Attilio Mastino, Marcel Mateu, Adela Mauri, Hildegard Mausbach, Pere Mayans, Andreu Mayayo, Biel Mesquida, Bartomeu Mestre, David Minoves, Joan Mir, Jordi Miralda, Joan Marc Miralles i Bellera, Albert Moles i Betriu, Viqui Molins, Ferran Moltó, Francesc Mompó, Anna Monjo, Josep Monserrat, Joaquim Montclús, Assumpta Montellà, Jofre Montoto, Sandra Montserrat i Buendia, Josep Morani Ocerinjauregui, Manuel Moreno, Cesc Mulet, Enriqueta Muntané, Imma Muxella, Xavier Nadal, Enric Navarro, Martí Olivella, Margarita Orfila, Joan Padrol i Escolies, Amadeu Padullés, Pep Palau, Beatriu Palmero, Xavier Palos, Lluís Paradell i Fernàndez, Francesc Parcerisas, Òscar Parès, Miquel Pasqual, Isona Passola, Valerià Paül, Josep Lluís de Peray, Carles Perelló, Josep Lluís Pérez, Montse Pérez, M. Lluïsa Pérez i Cabaní, Anna Maria Pinyol, Vicent Pitarch, Tomàs Pladevall, Antoni Pol, Patrici Pojada, Manel Ponsa, Oriol Porta, Marta Prevosti, Roger Prims i Vila, Francesc Prujà, Lluís M. de Puig, Catalina Puig i Prohens, Felip Puig i Godes, Anna Puig i Marí, Josep M. Puiggròs, Rosa M. Pujol, Ramon Queralt, Teresa Rebull, Francesc Reguant, Angel Rekalde, Jaume Renyer, Francesc Riba i Sansa, Antoni Riera i Melis, Pep Riera, Núria Rius, Anna Roca, Isabel Rodà i de Llanza, Àngel Rodríguez i Montes, Francesc Romeu, Àngel Romo, Joandomènec Ros, Joan Rovira, Jordi Royo, Xavier Rubert de Ventós, Gemma Rufach, Flocel Sabaté, Josep Sabaté, Santi Sabaté, Meritxell Sabidó, Albert Sáez, Laura Salamero, Jordi Sales, Jordiu Salewski, Joel Sàmper i Marbà, Josep Sànchez i Cervelló, M. Victòria Sánchez i Rebull, Josep Santesmases, Tomàs Sayes, Carles Sechi, Gabriel Seguí, Antoni Segura, Marta Segura, Miquel Sellarès, Joaquim Sempere, Andreu Sentí, Eva Serra, Josep Serra, Josep Serra i Colomar, Xavier Serra, Lluís Serrahima, Jaume Sobrequés i Callicó, Josep Miquel Sobrer, Llorenç Soldevila, Josep Lluís Solé, Mercè Solé, Jordi Solé i Camardons, Agustí Soler, Joan Solsona i Fité, Josep Sort, Antoni Soy, Inge Stegmann, Til Stegmann, Toni Strubell, Joan Surroca, Albert Tarrés, Jordi Taurinyà, Jaume Terribas, Antoni Thomas, Francesc Toledo, Antoni Torre, Berta Torres, Esteve Tor i Armengol, Quim Torra, Joan Tort, Joan Trayter, Joan Manuel Tresserras, Jordi Tresserras, Amèlia Trueta, Ester Tur, Valentí Turu i Michels, Ramon Vallès, Vanesa Vallès, Oriol Vàzquez, Tomàs Vibot, Joan Víctor de Barberà, Jaume Vidal, Rosa Vila, Lourdes Viladomiu, Joaquim Vilarnau, Enric Vilert, Agustí Villaronga, Joan Viñas, Pau Vinyes, Teresa Vinyes, Esther Vivas, Joan Vives, Josep M. Vives, Eduard Voltas, Alan Ward Koeck, Josep Manel Ximenis i Lluís de Yzaguirre i Maura.
Fundació Universitat Catalana d'Estiu:
PATRONAT DE LA UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU
President: Salvador Giner
Vicepresident primer: Pere Verdaguer i Juanola
Vicepresident segon: Josep Guia i Marín
Secretari: Joan Becat
Tresorer: Joan Mir
Vocals: Joan Alegret, Salvador Alegret, Joan Ané, President de la Universitat de Perpinyà, Montserrat Casas (Universitat de les Illes Balears), Eliseu Climent (Acció Cultural del País Valencià), Carles Cortés, Eugeni Giral, Víctor Gómez Labrado, Ramon Gual, Josep Maria López Llaví, Joan Maluquer i Ferrer, Pere Manzanares, Josefina Matamoros, Jaume Mateu (Obra Cultural Balear), Jordi Mir (Òmnium Cultural), Joaquim Montclús (Fundació Noesis de la Franja), Empar Noguer (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Llorenç Planes, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Joandomènec Ros, Fina Salord, Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer) i Imma Tubella (Universitat Oberta de Catalunya).
EQUIP RECTOR
President: Jaume Sobrequés i Callicó
Vicerectors:
Joandomènec Ros i Aragonès (Universitat de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans), per al projecte Centre Pau Casals de Prada
Jordi Sales i Coderch (UB), per a les relacions amb el Principat
Joan Becat i Rajaut (Universitat de Perpinyà - Via Domícia i IEC), per a les relacions amb la Catalunya Nord
Joan Mir i Obrador (Universitat de les Illes Balears), per a les relacions amb les Illes
Èric Jover (Universitat de Barcelona), per a les relacions amb Andorra
Carles Sechi i Ibba (Obra Cultural de l'Alguer), per a les relacions amb l'Alguer
Victorià Gómez Labrado ( Biblioteca Casa Museu Joan Fuster), per a les relacions amb el País Valencià
Joaquim Montclús, per a les relacions amb la Franja de Ponent)
Responsables d'àrea:
Jaume Carbonell i Guberna (UB), àrea de música
Alfons Esteve (Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià)
Jordi Figuerola i Garreta (UAB), àrea d'història
Alà Baylac-Ferrer (UPVD), àrea de Catalunya Nord
Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya), àrea de tecnologia
Martí Boada i Juncà (UAB), àrea de ciències de la natura
Josep Miquel Vidal i Hernàndez (Institut Menorquí d'Estudis), àrea de Menorca
Joan Borja i Sanz (Universitat d'Alacant), àrea de llengua i literatura
Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (UAB), àrea de ciències de la salut
Oriol Amat i Salas (Universitat Pompeu Fabra), àrea d'economia i empresa
Jaume Vidal i Amengual (Fundació Sa Nostra), àrea de cinema
Josep Monserrat i Molas (UB), àrea de filosofia i pensament
Secretari: Joan Maluquer i Ferrer
Cap de premsa: Josep M. Montaner