XLV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Fidelitats, aspiracions, transformacions

del 16 al 22 d’agost del 2013


Fòrum obert


Presentació de totSuma, la plataforma catalana de finançament col·lectiu
per ROGER LLORET, ALBERT PLANA i JOAN CAMP (fundadors de totSuma)
dia 17, a les 4 de la tarda
TotSuma és una plataforma de finançament col·lectiu que té com a fet diferencial la seva vocació social i el seu compromís amb la construcció nacional catalana. TotSuma vol ser l'eina que faci possible finançar tota mena de projectes que comparteixin un mínim comú denominador de voluntat de progrés i sobirania pel país. Més informació a http://www.totsuma.cat/.


Els Països Catalans que vénen
Ho organitza: CUP
per FERRAN DALMAU
dia 17, a les 4 de la tarda


Presentació de la revista i el projecte Mirmanda
per ÒSCAR JANÉ CHECA i ÈRIC FORCADA
dia 17, a les 4 de la tarda
Per què una revista de cultura a la Catalunya del Nord? Per què calia crear una revista aquí i feta des d'aquí? En primer lloc, en el seu incipient caminar sense embuts, aquesta revista de cultura té com a objectiu donar veu i sortida a temes fonamentals que atenyen la realitat cultural, social o econòmica del país. Pretén ser l'altaveu també de recerques locals, creuades, interdisciplinars o temàtiques. Més informació a http://www.mirmanda.com/.


Presentació del llibre El vol de l'Esparver de Francesc Mompó
per l'autor
dia 17, a les 5 de la tarda
Novel·la històrica que descriu la passió entre Silvestre –l'Esparver–, cristià vell, i Albina, d'ascendència àrab, en les comarques centrals del País Valencià. Entre les tertúlies il·lustrades i els enfrontaments de maulets i botiflers, s'hi debat la successió de Carles II, que abocarà a la pèrdua dels Furs en la batalla d'Almansa, el 1707.


Presentació del llibre La revolta dels enllaçats de Tomeu Martí i Florit
per l'autor
dia 17, a les 5 de la tarda


Catalunya, pas ferm cap a la llibertat
Ho organitza: JNC
per JOSEP RULL (secretari d'organització de CDC, diputat i secretari de la mesa del Parlament) i MARTA PASCAL (presidenta de la JNC i diputada al Parlament)
dia 18, a les 4 de la tarda
La ciutadania va decidir l'11 de setembre de 2012 que Catalunya havia d'obrir una nova etapa en la seva història, i el primer pas és l'exercici de la pròpia sobirania per acordar democràticament quin ha de ser el nostre futur. Organitzar una consulta, lluitar contra els intents de desestabilització del govern espanyol, preparar estructures d'estat i ampliar el reconeixement internacional de Catalunya són les principals accions que el govern de la Generalitat ha de dur a terme per assegurar un procés exitós.


Presentació del llibre La falç i la rosa de Jaume Planas i Panadès
per l'autor, JOAN BRUGUÉS (professor de literatura i filosofia) i JORDI SOLER i CAMARDONS (editor)
dia 18, a les 4 de la tarda
Després d'anys d'absència, un exrevolucionari de finals del franquisme retorna a la Barcelona dels noranta, on encara s'allargassa la ressaca postolímpica. Perdut en una ciutat que no reconeix, aquest etern rebel inadaptat es veurà lentament arrossegat cap al perill fins arribar a una situació límit on li caldrà triar entre la vida i la mort . La falç i la rosa és un thriller amb un triple rerefons: sentimental, generacional i polític. La trama principal, que sustenta el suspens de la història i avança entrellaçant-se amb diverses subtrames de relació entre personatges, pren un ritme trepidant en acostar-se al seu desenllaç i veure's interferida per la violència política. El narrador-protagonista, amb la seva inadaptació, vehicula una visió crítica vers el país (la Catalunya conformista i cofoista dels anys olímpics), vers la societat urbana (després de vint anys d'exili en una petita població de l'Índia) i vers el món occidental (des de la influència de l'espiritualitat oriental).


Presentació de les novel·les Viatge a l'illa dels pingüins de Bernat Gasull i L'eco del temps de Joan Maria Arenas
Ho organitzen: AmicsPrada i Voliana Edicions
per JORDI SOLÉ i CAMARDONS
dia 18, a les 5 de la tarda


Recital poètic i presentació del llibre "On has deixat la falç?" i del projecte Bookland - La República dels Llibres
a càrrec d'AMAT BARÓ (autor) i JORDI PRENAFETA (editor)
dia 19, a les 4 de la tarda


El meu Salvador Espriu
Ho organitza: AmicsPrada
per JOSEPMIQUEL SERVIÀ
dia 19, a les 4 de la tarda
Josepmiquel Servià parlarà sobre la seva participació a Miscel·lània Salvador Espriu , sobre la llarga entrevista de quatre dies per a La Vanguardia que tingué ocasió de fer a Espriu quan el poeta, novel·lista i dramaturg va fer 60 anys i sobre alguns aspectes no coneguts de l'obra de l'autor.


Guia de l'Onze de Setembre. Presentació de Via Catalana
Ho organitza: ANC
per ÒSCAR MASCARILLA i JAUME MARFANY (vicepresident de l'ANC)
dia 19, a les 5 de la tarda
El 23 d'agost del 1989 , els ciutadans d'Estònia, Letònia i Lituània van fer la Via Bàltica enllaçant amb una cadena humana les seves tres capitals per a reivindicar les seves ànsies de llibertat. A la primavera següent ja eren països independents gràcies a la gran mobilització i a la repercussió internacional aconseguida. Amb la Marxa cap a la Independència i la manifestació del passat Onze de Setembre, els catalans vam evidenciar l'existència d'una majoria social favorable a la independència i vam empènyer a la classe política a fer les passes necessàries per a la consecució d'un Estat independent. Aquest 11 de setembre, cal convertir la Diada en l'avantsala de la independència. El món ha de tornar a mirar cap a Catalunya perquè vegi quina és la voluntat majoritària i democràtica del poble català i, alhora, reforçar el procés que ha de permetre als catalans d'assolir la llibertat no més tard del 2014. Ara és l'hora de la Via Catalana. Enllaçats, units, resseguint el país amb una cadena humana per tal de convertir en realitat l'anhel majoritari dels catalans, esdevenir un nou Estat d'Europa. També farem cadenes a l'estranger.


Xavier Romeu, un intel·lectual compromès amb la causa independentista
per JOSEP GUIA
dia 19, a les 5 de la tarda
Xavier Romeu i Jover (1941-1983), membre de l'anomenada “generació dels 70” i dels col·lectius “Trencavel” i “Ofèlia Dracs”, fou un escriptor polifacètic (teatre, contes, novel·les, traduccions, diccionaris, manuals lingüístics, articles periodístics...), amb una visió moderna i rupturista. Membre actiu de l'Assemblea d'Intel·lectuals, Professionals i Artistes (vinculada a l'Assemblea de Catalunya), editor del llibre de les Jornades de Debat dels Països Catalans (1976) i presentador del primer míting independentista a la plaça de Santa Maria del Mar, vora el Fossar de les Moreres (11 de setembre de 1977), ingressà al PSAN el 1978 i formà part del seu Comitè Executiu (1979-1983). També fou membre dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (1979-1982) i professor a la Universitat Catalana d'Estiu (1982). En el 30è aniversari de la seva mort, el recordarem amb un audiovisual sobre la seva vida, obra i compromís polític.


La situació lingüística del Friül
per WILLIAM CISILINO (director de l'Agència Regional de la Llengua Friülesa)
dia 20, a 1/4 de 5


Presentació del IX Congrés de la CCEPC “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana”
Ho organitza: Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana
dia 20, a les 4 de la tarda
La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana convoca el seu IX Congrés “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana” que se celebrarà el dies 21 i 22 de febrer de 2014 al Paranimf de la Universitat de Cervera. El IX Congrés de la CCEPC vol promoure i posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes, allà on van ser aplicades, i sobre la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques, socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del segle XVIII les successives generacions de persones que habitaren el conjunt dels territoris de parla catalana, atenent els canvis i les continuïtats.


Presentació del llibre La Memòria de l'Esteve Albert de Josep Puig i Pla
Ho organitza: AmicsPrada
per RAMON GUAL i JAUME LLADÓ
dia 20, a les 5 de la tarda


Balanç i perspectives de la independència, després d'un any de la gran manifestació
Ho organitza: PSAN i SI
per URIEL BERTRAN (secretari general de SI) i JOSEP GUIA (Comitè Executiu del PSAN)
dia 20, a les 5 de la tarda
De molts anys ençà, el Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) ha estat el partit polític que ha mantingut, sense interrupció, la realització d'un acte polític independentista a la Universitat Catalana d'Estiu (d'exposició de línia política, de denúncia de la repressió, per la llibertat de Núria Cadenes, de convocatòria i preparació de la Diada Nacional, etc.). Des de fa tres anys, el PSAN comparteix aquest acte amb Solidaritat Catalana per la Independència. Analitzaran els retards i els incompliments de “la classe política” en el procés cap a la consecució de la independència i perquè no es fa una declaració d'independència.


Plataforma catalana de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme
per ANA MESSUTI (advocada argentina, resident a Madrid, que dirigeix la Querella Argentina), MERÇONA PUIG ANTICH (denunciant del cas del seu germà, Salvador, davant de la jutgessa Servinio de Cubria) i DIEGO ARCOS (president del Casal Argentí de Barcelona i coordinador de la Plataforma Catalana de Suport a la Querella Argentina)
dia 21, a les 4 de la tarda


Països Catalans, avui
Taula rodona amb JORDI BANCELLS (Principat), FRANCESC BITLLOCH (Catalunya Nord), MAGDA GONZÀLEZ i CRESPÍ (Illes Balears), TONI INFANTE (País Valencià), JOAQUIM MONTCLÚS (Franja de Ponent). Presenta i modera: ANNA MASÓ (Principat)
Ho organitza: Mata de Jonc
dia 21, a les 4 de la tarda
Mata de Jonc pels Països Catalans és una entitat nascuda el 2012 amb l'exclusiva finalitat d'establir ponts de comunicació, de coneixement mutu, de diàleg cultural  i polític entre els nostres territoris.  El projecte vol abastar totes les disciplines i aplegar les eines disponibles actualment en clau de Països Catalans. Aquest fòrum té com a objectiu fer una trobada de debat obert entre representants dels Països Catalans, arran del camí independentista emprès pel Principat. La idea es va gestar la diada del 25 d'abril, a la seu de la Societat Coral El Micalet de València. El propòsit és que aquesta primera trobada sobre la nació completa tingui continuïtat en d'altres encontres. Esteu convidats a participar-hi!


Presentació del Llibre de les Aportacions Catalanes Universals
per JOAN AMORÓS (president de la Fundació Occitano Catalana) i JOAQUIM FERRER (conseller de Cultura; GdC, del 1985 al 1988)
dia 21, a les 4 de la tarda
El procés de Transició Nacional iniciat pel poble català requereix reforçar convenientment la posició sobiranista en favor de l'Estat Propi. El Llibre de les Aportacions Catalanes Universals pretén augmentar l'autoestima dels ciutadans de Catalunya i, en aquests moments crucials, fer conèixer arreu del món la importància de la Nació Catalana dins el context europeu i mundial. Es farà una presentació de nivell a representants significatius de la societat civil d'arreu d'Europa i a tots els organismes oficials i estatals de la Unió Europea i de Nord Amèrica. També es presentarà als mitjans de comunicació internacionals més destacats. L'obra s'editarà en català i anglès.


El cas dels catalans
per AGUSTÍ SEGARRA, AGUSTÍ SOLER i PERE VINYETA
dia 21, a les 5 de la tarda
El cas dels catalans és el nom de la campanya que amb el lema Tots a Westminster van endegar tres entitats (Memorial 1714, Moviment civil 11 de setembre i Associació Francesc de Castellví) a la primavera de l'any 2011 a partir de la moció que 14 diputats de diferents partits (encapçalats per Hywel Williams del Playd Cymru) van presentar al Parlament de Westminster demanant el dret de Catalunya a decidir el seu propi futur. El 13 de juny del 2011 una delegació de 150 persones (on hi eren diversos diputats, alcaldes, regidors i representants de diverses associacions com Òmnium Cultural) van lliurar a una representació dels diputats britànics les més de 13.000 adhesions personals i d'entitats d'arreu al document d'agraïment al seu gest obtingudes a través de la xarxa d'Internet en l'espai de tres mesos. Tanmateix es va convidar a una delegació dels diputats a visitar Catalunya d'acord amb les nostres principals institucions. A la tardor del 2011 i durant tot el 2012 i el primer semestre d'aquest 2013 s'han fet multitud d'actes de presentació de la campanya (el darrer el passat 23 de juny a la ciutat de l'Alguer) i al mateix temps s'ha iniciat una segona fase (Tothom a Escòcia) per tal de recollir adhesions que es lliuraran a finals de setembre al Parlament de Holyrood com a agraïment a la moció que es va presentar al Parlament escocès el passat 28 de novembre amb la signatura de vint-i-tres diputats a Edimburg. La campanya pretén aprofitar aquells fets que permetin donar a conèixer Catalunya al món, crear complicitats tant dins de l'àmbit polític (aquest amb especial atenció) com en el cívic, acadèmic i cultural. Ens cal “fer amics” -com molt bé va dir Martí Anglada (El Punt-Avui) fa poques setmanes- i aquests tipus d'actes estem segurs hi poden ajudar.


Presentació del llibre Josep Guia. L'independentisme complet de Núria Cadenes
per SANTIAGO CUCURELLA (editor) i JOSEP GUIA
dia 21, a les 5 de la tarda
“Si voleu espolsar-vos els tòpics sobre el País Valencià, us recomano un llibre que és un pur exercici d'intel·ligència: Josep Guia. L'independentisme complet, una entrevista realitzada per l'admirable Núria Cadenes. A més d'ameníssim, sabrem de debò què és això que alguns creuen un apèndix, d'altres pensen que ja s'ho faran i d'altres diuen que fora les falles i la paella no hi ha res més que les imatges xocants de Rita Barberá o Paco Camps. Guia ens explica que la famosa “batalla de València” (contra la llengua) no s'ha de dir “batalla”, perquè “quan uns peguen i els altres ens defensem, no és batalla sinó persecució”. I denuncia: “La mirada reduccionista sobre el País Valencià és força comuna i no ajuda gens a comprendre què hi passa.” I assegura que Espanya és conscient del potencial d'uns Països Catalans units.” (Isabel-Clara Simó, El Punt Avui, 21-05-2013).


Teresa d'Arenys. Lectura de poemes
per M. TERESA BERTRAN ROSSELL i JOAN ALEGRET
dia 21, a les 5 de la tarda
Lectura de sis sonets i un rèquiem a càrrec l'autora i lectura col·lectiva d'un tanka entre els assistents amb acompanyament musical. Durant l'acte hi haurà exposada una selecció de l'obra artística del pintor Enric Maass.


Territorialitat i Països Catalans en el context actual
Ho organitza: CIEMEN
per MARTA SERRA
dia 22, a les 4 de la tarda


Presentació del Manifest pel Dret a Decidir al País Valencià
Ho organitzen: els signants i els impulsors del Manifest pel Dret a Decidir al País Valencià
per NÚRIA ARNAU (secretària general d'ERPV), ENCARNA CANET (impulsora de la CUP d'Almàssera), MARIA ISONA (coordinadora del col·lectiu Reconstruint Fuster) i PEPA ÚBEDA (escriptora, artista plàstica i professora)
dia 22, a les 5 de la tarda
Presentació d'aquesta iniciativa al conjunt de la societat dels Països Catalans. Més informació a http://tenimdretadecidir.wordpress.com/