XLV UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (2013)

Fidelitats, aspiracions, transformacions



Dates: del 16 al 22 d’agost del 2013

Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 398 euros

Participació: 1282

Cartell: Maties Quetglas (Menorca)


Seccions: ciències de la natura, ciències de la salut, ciència i tecnologia, economia, pensament, dret, història, literatura, llengua, música, art, seminaris d’investigació, cursos de formació cultural, jornades, tallers, fòrum obert, exposicions, actes i commemoracions, espectacles i cinema.

— Actes i commemoracions: Acte d’inauguració Lliçó inaugural: «La visibilitat d’un Estat català» L'exercici de l'autodeterminació: realitat i procés. El cas d'Escòcia Premi Canigó a la Societat Andorrana de Ciències i a a Josep Huguet, exconseller de la Generalitat de Catalunya Als 20 anys de la mort de Vicent Andrés Estellés Als cent anys del Primer Congrés de Metges i Biòlegs en Llengua Catalana: passat present i futur L'exercici de l'autodeterminació: realitat i procés. El cas del Vèneto Record de Salvador Espriu, en el centenari del naixement Pompeu Fabra: cultura i nació. Amb motiu del centenari de les Normes Ortogràfiques Cap al centenari de la Mancomunitat de Catalunya - Els atacs contra la llengua catalana a l'ensenyament Assemblea Homenatge a Josep Vallverdú, als noranta anys La qüestió occitana. Als 800 anys de la batalla de Muret Cloenda.

— Ciències de la natura: El litoral i el mar dels Països Catalans: llums i ombres. Conferències: El litoral, frontera o interfase? Per què perden sorra les platges dels Països Catalans, i què hi podem fer Amb l'aigua al coll. El canvi climàtic i el litoral Ull viu! Meduses a la costa! Hostes vingueren… Les espècies invasores al litoral Peixateries ben abastades i un mar sense peixos: com s'entén? És possible recuperar el litoral malmès? Cas d'estudi: la transformació del litoral metropolità Àrees protegides al litoral: la cara i la creu Com cal gestionar les nostres platges La qualitat de les aigües litorals catalanes La transformació del litoral. El cas de la Costa Brava El mar de l'Alguer.

— Ciència i tecnologia: Nanotecnologies, ciencia i societat. Conferències: De la micro a la nanoelectrònica: «There's plenty of room at the bottom» Primera sessió Nanomaterials i dispositius per a aplicacions emergents: magnetisme, robòtica i biomedicina. Magnetisme (miniaturizació de dispositius) De la micro a la nanoelectrònica: «There's plenty of room at the bottom». Segona sessió El grafè i les seves aplicacions en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions (TIC) Nanomaterials i dispositius per a aplicacions emergents: magnetisme, robòtica i biomedecina. Aplicacions a robòtica i biomedecina Nous materials per a la societat del futur Nanotubs de carboni: física, materials i dispositius.

— Ciències de la salut: Tractament del dolor, termalisme i els congressos de metges i biòlegs en llengua catalana. Conferències: «El dolor, condemna bíblica o símptoma controlable per la medicina actual?» L'experiència del dolor al llarg de la història i les cultures Impacte socioeconòmic del dolor Noves perspectives en el control del dolor Dilemes ètics en la lluita contra el patiment «Aigües termals i mineromedicinals als Pirineus Centrals. Aplicacions terapèutiques». Origen de les aigües termals. Funcionament dels sistemes termals Característiques de les aigües termals i mineromedicinals Hidroteràpia i terapèutica de les aigües termals i mineromedicinals Visita als balnearis de Molig i Vernet «Els Congressos de Metges i Biòlegs en Llengua Catalana» La primera època dels Congressos (1913-1936) La segona època dels Congressos (1976-2013) i els doctors Josep Alsina i Oriol Casassas Present i futur dels Congressos Catalans de Ciències de la Vida Als cents anys del Primer Congrés de Metges i Biòlegs en Llengua Catalana: passat, present i futur La dècada prodigiosa (1970-1980): del Manifest de Prada a la recuperació dels Congressos. Taula rodona «La gènesi i conseqüències del Manifest de Prada (1973)», «La dècada de consolidació de la Societat Catalana de Biologia», «La recuperació de la revista Ciència», «La incorporació de la docència en català a la UAB-Bellaterra», «Els Congressos, vistos des d'Andorra» i «Els Congressos, vistos des de l'Alguer».

— Economia: Cinquanta preguntes d'economia i empresa per a interpretar el futur econòmics. Conferències: Preguntes d'economia i empresa per a interpretar el futur econòmic Els recursos humans i el sector turístic Com obrir mercats a l'exterior? Catalunya - Espanya - Europa. Agricultura i potencialitats econòmiques de Catalunya.

— Pensament: Poder i diner. Anàlisi fenomenológica. El poder dels pares sobre els fills o el dels accionistes majoritaris sobre l’empresa no són pas poder polític. La reflexió sobre el poder (polític) es perdrà en ambigüitats si no aconseguim pensar la seva especificitat. Si és cert, a més, que avui s’ha corromput en mans d’«els mercats» o «el diner», convé també dilucidar què és exactament el «diner». A aclarir totes dues qüestions dediquem aquest curs Els filòsofs en la política catalana. Tot al llarg de l’època contemporània els filòsofs han intervingut en la trajectòria política del país. Unes vegades, amb la simple formulació dels seus idearis; d’altres, ocupant llocs destacats en els partits polítics o en les institucions. Els casos de Jaume Serra i Húnter o d’Eugeni d’Ors són, en aquest sentit, emblemàtics.

— Dret: Nou Dret de Família a Catalunya Separacions i divorcis: anàlisi plurisdisciplinària. Conferències: Presentació del curs Efectes de la dissolució del matrimoni: prestació compensatòria i compensació econòmica Efectes de la dissolució del matrimoni: atribució de l'ús de l'habitatge familiar i aliments a favor dels fills comuns Aspectes psicològics del divorci i la separació respecte als adults El règim de custòdia compartida dels fills: una solució en cas de divorci Aspectes psicològics del divorci i la separació respecte als fills menors d'edat La separació i el divorci. Aspectes pràctics sobre la tramitació judicial Breus comentaris sobre el règim d'extinció de la parella estable: els efectes.

— Història: Claus explicatives de la història catalana. Conferències: Principat i no comtat ni regne: per què? L'expansió medieval catalana La conquesta i construcció del regne de València Nació i estat i el seu debat en el món modern La construcció d'Espanya i Catalunya La reintegració mallorquina a la Corona d'Aragó Geografia i història: el cas de Joan Guàrdia, un pagès del segle XVII El terme Corona d'Aragó a l'edat mitjana Corona d'Aragó a l'època moderna Carreteres i camins i la seva importància a l'època moderna El segle XVIII: el de la industrialització i l'espanyolització. I res més? La frontera catalana: una lectura geogràfica El poble, la nació i la política: Catalunya i el catalanisme en el marc europeu del segle XX. Conferències: La problemàtica del nacionalisme europeu abans del 1945 La problemàtica del nacionalisme europeu després del 1954 L'irredentisme italià i el federalisme Regionalisme i nacionalisme a Franç L'Estatut de 1918-19: acció política i sensibilització popular L'Estatut de 1931-32: acció política i sensibilització popular Projectes nacionals de resistència (fins a l'Assemblea de Catalunya) La via estatutària: realitzacions i limitacions Nacionalisme i independentisme a Catalunya al segle XXI.

— Literatura: Salvador Espriu, amb motiu del centenari del seu naixement. Conferències: El teatre de Salvador Espriu (I) La poesia de Salvador Espriu La narrativa de Salvador Espriu Bartomeu Rosselló-Pòrcel El teatre de Salvador Espriu (II) La poesia de Salvador Espriu La narrativa de Salvador Espriu Joan Teixidor El teatre de Salvador Espriu (III) La poesia de Marià Villangómez El teatre de Marià Villangómez Claude Simon i Ignasi Agustí Albert Camus, Catalunya i les Illes Balears: quina relació?

— Llengua: La revolució digital: una nova comnunicació per a la societat del coneixement. Conferències: Canvis en la comunicació social: reflexió sobre causes i conseqüències Taller de recursos 2.0. Llengua catalana i món digital Adaptació del món jurídic, administratiu, educatiu i empresarial al nou paradigma de la comunicació digital Taller de recursos 2.0 Cent anys de les normes ortogràfiques Quina política lingüística per a la Catalunya independent?

— Música: Música i patrimoni musical als Països Catalans. El bicentenari del naixement de Wagner i Verdi. Conferències: Aspectes de la dramatúrgia musical en l'òpera de Verdi Wagner a Catalunya Wagner: la revolució en l'òpera i la música Wagner a Catalunya Verdi, una perspectiva en el seu bicentenari Wagner a Catalunya.

— Art: Vayreda, Rusiñol, Anglada Camarasa, Miró, Gaudí. Natura i paisatge a l'art dels Països Catalans. Conferències: La irrupció del paisatgisme francès a Catalunya L'escola d'Olot i el seu temps Paisatges del modernisme. De la Vall de Boí a Mallorca Rusiñol, Mir o el paisatgisme modern català: de Sitges a Mallorca Japonisme: la influència de la natura a l'època del modernisme Sunyer, Galí, Mercadé. El paisatge noucentista Antoni Gaudí: natura i arquitectura De Miró a Tàpies. El paisatge avantguardista Conclusions del curs.

— Seminaris de les universitats: UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Les revoltes àrabs — Primera Trobada sobre els reis de Mallorca — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ-VIA DOMÍCIA. L’autodeterminació dde catalunya. Visió des de l’Estat francès — UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Vicent Andrés Estellés, el gran poeta valencià en llengua catalana del segle XX — UNIVERSITAT D’ALACANT. Els discursos polítics sobre la identitat territorial al País Valencià. El debat sobre el marc nacional.

Cursos de formació cultural: Coneixement de la Catalunya Nord. Catalunya Nord: llengua i repúbliques francesa i catalana? — Iniciació a la llengua. Llengua catalana, nivell mitjà — Llengua catalana, grup de conversa — Curs de llenguatge i gramàtica — Iniciació als Països Catalans. La transició nacional del Principat de Catalunya i la percepció des dels altres territoris — Iniciació a la cultura occitana. 800 anys de la batalla de Muret. L'imaginari albigesista en la literatura occitana moderna. L'occità, llengua oficial al Principat de Catalunya. Una aproximació actualitzada.

— Jornades: II Canigó Bàsquet Camp — XXVI Jornada d’Agricultura a Prada «Agricultura, alimentació i fam» — Jornada Sàpiens — XXVIII Jornades sobre Cooperativisme «Cooperativisme i innovació social amb impacte» — IV Jornades de la Fundació Josep Irla a l’UCE «Arrels i futur de la república catalana. Reflexions des de l’esquerra nacional» — XXVI Jornada Andorrana «La nacionalitat andorrana» — III Jornades de les Àrees Protegides «Creació del grup de treball dels Espais Naturals Protegits» — II Jornada Algueresa — IX Jornades sobre el Cristianisme al segle XXI «El papa Francesc, provoca una reforma de la Santa Seu?» — VII Jornades d’Església Plural «Subversius en Jesús: l’aportació cristiana als canvis socials».

— Tallers:  Els vins dels Països Catalans — Fotografia digital — Dansa — Sardanes — Cançons populars — Muntanyisme.

Fòrum obert: Presentació de totSuma, la plataforma catalana de finançament col·lectiu — Els Països Catalans que vénen — Presentació de la revista i el projecteMirmanda — Presentació del llibre El vol de l'Esparver de Francesc Mompó — Presentació del llibre La revolta dels enllaçats de Tomeu Martí i Florit — Catalunya, pas ferm cap a la llibertat — Presentació del llibre La falç i la rosa de Jaume Planas i Panadès — Presentació de les novel·les Viatge a l'illa dels pingüins de Bernat Gasull i L'eco del temps de Joan Maria Arenas — El meu Salvador Espriu — Guia de l'Onze de Setembre. Presentació de Via Catalana — Xavier Romeu, un intel·lectual compromès amb la causa independentista — La situació lingüística del Friül — Presentació del IX Congrés de la CCEPC “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana” — Presentació del llibre La Memòria de l'Esteve Albert de Josep Puig i Pla — Balanç i perspectives de la independència, després d'un any de la gran manifestació — Plataforma catalana de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme — Països Catalans, avui — Presentació del Llibre de les Aportacions Catalanes Universals — El cas dels catalans - Presentació del llibre Josep Guia. L'independentisme complet de Núria Cadenes — Teresa d'Arenys. Lectura de poemes — Territorialitat i Països Catalans en el context actual — Presentació del Manifest pel Dret a Decidir al País Valencià

Exposicions: Els 65 primers mapes de Catalunya (segles XVI-XVIII).

Espectacles: Música (Xavier Baró — Blues de Picolat — Esbart de Sant Martí — Blaumut — Grup de Teatre Margarida Xirgu Ronda de mort a Sinera — Cobla Casanovas — Falsterbo Marí — Claudi Gabriel Sanna Quartet — Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans — Els Mariners del Canigó —l’Agram — Crescendo) Cinema (Mar de fons — Terra d’oportunitats — La memòria de la matèria Són bojos, aquests catalans?!)

Professorat: Ariadna Aguilera i Rull, Antoni Alarcon, Joan Alegret, Joaquim Aloy, Josep M. Aloy, Anna Álvarez, Xavier Àlvarez, Josep Andreu, Francesc Anyó, Eva Arasa i Altimira, Anna Arqué, Jacques Astrou, Tayssir Azouz, Carles Balasch i Solanes, Jaume Baró i Aylon, Ladislau Baró i Solà, Concepció Bauzà de Mirabò, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat i Rajaut, Josep Maria Benítez Riera, Nicolau Berjoan, Uriel Bertran, Joan-Daniel Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Agnès Bled, Martí Boada i Juncà, Mercè Botella, Ricard Bru, Sandra Buxaderas, Carles Cabrera, Sandra Camacho i Clavijo, Josep M. Camarasa, Marta Canales, Jaume Carbonell i Guberna, Ramon Cardona, Aitor Carrera, Àngel Casals, Pompeu Casanovas, Jordi Casassas i Ymbert, Antoni Castellà, Albert Castellanos, David Castillo, Joan Castex, Lluís Català i Oltra, Giovanni Cattini, Pere Cavero i Muñoz, Josep M. Cervera, Carme Chica, Josep Clotet, Marcel Coderch, Carles Constante, Xavier Corbera, Oriol Cortacans, Carles Cortés, Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon, Montse Crespi, Salvador Esteve, Núria Ferrer i Anglada, M. Jesús Ferrés i Fluvià, Ton Ferret, Jaume Figueras i Trull, Roger Figueres, Jaume Font, M. Antònia Font, Joan Miquel Forcade, Marc Forné Molné, Gemma Francès, Francesc Fuguet i Molné, David Garrido, Bernard Gavà, Vittorio Gazale, Josep M. Gili, Rosa Gili i Casals, Esperança Ginebra i Molins, Joan Giraut, Antoni Glory, Albert Gomà i Sala, Caye Gómez, Gerard Gómez del Moral, Joan Gonzàlez i Guardiola, Germà Gordó, Monique Greiner, Antonio Guadanigni, Ramon Gual i Batlle, Ricard Guerrero, Josep Guia, Laura Hernàndez, Francesc Homs, Joan Huguet, Josep Huguet, Ferran Hurtado i Parras, Xavier Ibáñez i Puig, David Jiménez, Bernat Joan, Èric Jover i Comas, Jordi Juanós, Roser Latorre, Jordi Lleonart, Àngels Mach, Agnus MacNeil, Yvan Mainini, Pere Manzanares, Jaume Marfany, Isidor Marí, Carolina Martí, Júlia Martínez-Illescas i Bermejo, Ferran Mascarell, Òscar Mascarilla i Miró, Fabiola Sofia Masegosa i Gayo, Josep M. Màsich i Polo, Marcel Mateu, Meritxell Mateu i Pi, Víctor Mayoral i Rojals, Albert Mercadé, Jordi Micó i Ibàñez, Jordi Mir, Maria Mercè Mira i Cortadellas, Carles Miralles, Climent Miró i Tuset, Aina Monferrer, Josep Monserrat i Molas, Joaquim Montclús, Pau Monterde, Antoni Montero i Matamala, Lluís Obiols i Perearnau, Arcadi Oliveres, Jordi Oviedo, Eva Palacios i Albacar, Enric Palmitjana i Ribó, Elisenda Paluzie, Josep Manuel Pascual i Díaz, Jordi Peix, Eva Maria Pellicer i Vilà, Jaume Pérez Montaner, Lluís Pérez, Mercè Piqueras, Manel Plana, Antoni Pol, Agustí Pons, Françoise Poroli, Joan Puigdollers, Enric Pujol, Hervé Py, Sabrina Quevedo, Fanny Raffard, Joan Miquel Rascagneres i Llagostera, Joan Reñé, Òscar Ribas i Reig, Joan Ridaura, Antoni Riera i Melis, Francesc Robert i Ribes, Albert Roig i Loscertales, Jaume Roigé, Vicent Romans, Joandomènec Ros i Aragonès, Marc Roselló, Nicolau Roser, Esteve Rovira, Jordi Sales i Coderch, Agustín Sánchez Arcilla, Noèlia Sánchez i Sáez, Rossend Sanglas, Fàtima Sanmiguel, Jaume Sastre, Jordi Sebastià, Carles Sechi, Marc Segalés i Dalmau, Agustí Segarra, Xavier Serra, Victorià Soldevila, Josep Solé i Pareta, Mercè Solé, Josep M. Solé i Sabaté, Carles Soler, Clara Soler, Josep Sucarrats, Joan Tardà, Jordi Taurinyà, Ramon Tena i Pera, Josep Tilloca, Regina Tixador, Jaume Tomàs, Mariona Torra i Cot, Antoni Torre, Roger Torrent, Mariona de Torres, Lluís Tort, Ester Tur, Montserrat Vallmitjana, Albert Vallvé, Josep Vallverdú, Carlota Vicens i Pujol, Joan Víctor de Barberà, Rosa Vila, Miquel Vilardell, Ramon Viñas i Farré, Robert Viñas, Pau Vinyes, Teresa Vinyes, Joan Vives, Josep M. Vives, Alan Ward i Koeck, Béchir Yazidi, Samia Yazidi i Toni Zamora.

Fundació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE LA UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU
President: Salvador Giner
Vicepresident primer: Pere Verdaguer i Juanola
Vicepresident segon: Josep Guia i Marín
Secretari: Joan Becat
Tresorer: Joan Mir
Vocals: Joan Alegret, Salvador Alegret, Joan Ané, Jaume Carot (Universitat de les Illes Balears), Eugeni Giral, Ramon Gual, Victorià Gómez Labrado, Bernat Joan, Josep Maria López Llaví, President de la Universitat de Perpinyà, Joan Maluquer i Ferrer, Pere Manzanares, Josefina Matamoros, Jaume Mateu (Obra Cultural Balear), Jordi Mir (Òmnium Cultural), Joan Francesc Mira (Acció Cultural del País Valencià), Joaquim Montclús, Empar Noguer (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Josep Antoni Planell (Universitat Oberta de Catalunya),Llorenç Planes, Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Joandomènec Ros, Fina Salord i Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer).

EQUIP RECTOR
President:
Jordi Sales i Coderch
Vicepresident: Jordi Casassas i Ymbert (Universitat de Barcelona)
Vicepresident per al Centre Pau Casals: Joandomènec Ros i Aragonès (Universitat de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans)
Vicerectors territorials:
Joan Becat i Rajaut (Universitat de Perpinyà Via Domícia i Institut d'Estudis Catalans)
Gabriel Bibiloni (Universitat de les Illes Balears)
Èric Jover (Universitat de Barcelona i Societat Andorrana de Ciències)
Carles Sechi i Ibba (Obra Cultural de l'Alguer)
Victorià Gómez Labrado (Escola Valenciana)
Joaquim Montclús (Associació Cultural del Matarranya)
Anna Arqué (European Partnership for Independence)
Responsables d'àrea:
Joan Alegret (Universitat de les Illes Balears)
Alà Baylac-Ferrer (Universitat de Perpinyà Via Domícia)
Martí Boada i Juncà (Universitat Autònoma de Barcelona)
Sandra Camacho i Clavijo (Universitat Autònoma de Barcelona)
Jaume Carbonell i Guberna (Universitat de Barcelona)
Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Universitat Autònoma de Barcelona)
Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya)
M. Jesús Ferrés (Universitat de Girona)
Òscar Mascarilla i Miró (Universitat de Barcelona)
Albert Mercadé (Universitat Pompeu Fabra)
Josep Monserrat i Molas (Universitat de Barcelona)
Xavier Serra (Universitat de València)
Secretari i gerent: Joan Maluquer i Ferrer
Cap de premsa: Josep M. Montaner