XXXIV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
del 15 al 24 d’agost del 2002
Tallers
Comportament del consumidor nord-català
per ELIANA THIBAUT COMELADE
dies 16, 17 i 18, d’11 a 12 del migdia
Presentació d’un estudi de la Catalunya del Nord sobre la vida econòmica actual, sobre les produccions agrícoles, el problema del vi del Rosselló, l’alimentació «catalana i francesa» d’aquesta part de Catalunya.
Els productes d’Amèrica més utilitzats en l’alimentació catalana i la Mediterrània: el tomàquet i el pebrot.
El naixement d'una cuina: d'Antoni Gaudí a Ferran Adrià
per JAUME FÀBREGA (UAB)
dies 21, 22, 23 i 24, de 3 a 5 de la tarda
L’objectiu d’aquest curs, en l’any commemoratiu de Jacint Verdaguer i Antoni Gaudí, és endinsar-nos en el naixement de la cuina catalana moderna, paral·lel al renaixement d’una nació. Comprèn un cicle que va, justament, de l’època de la renaixença i el modernisme, amb Jacint Verdaguer i Antoni Gaudí com a màximes expressions, fins a l’actualitat, en què a través de grans cuiners com Santi Santamaria, Ferran Adrià o Carme Ruscalleda la cuina catalana, i amb ella el país, té una projecció universal.
Socorrisme
per JOAN LLORT
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
A partir de la definició de socorrisme, les seves consideracions i la seva missió, farem una síntesi del cos humà i estudiarem les possibles situacions límit. Així, el programa tractarà, amb pràctiques diàries dels primers auxilis, el xoc, l’atac de cor, les ferides i les hemorràgies, els tipus de lesions i traumes, les contusions, les distensions, les cremades, la congelació, la insolació, les intoxicacions, les mossegades i les picades d’animals i insectes, el gran sinistre...
Dansa
per RAMON CARDONA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
Si no sabeu ballar, ara és la vostra oportunitat. No patiu si us considereu maldestres; d’això, ens n’ocupem nosaltres. Enguany, a banda d’alguns balls folk-tradicionals, aprendrem el fox, el pas doble, el bolero i, a la segona meitat, un xarleston especial. Ens ballem!
Sardanes
per FRANCESC GARCIA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per remarcar-ne la riquesa artística i cultural.
Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d’un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d’altres antigues i sempre vives.
Muntanyisme
per ANTONI GLORY, PAU VINYES, JORDI TAURINYÀ i J. ROURA
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
Recorreu a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la tradicional i fabulosa pujada de nit al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.
Esports
per FRANCESC PRUJÀ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
Condició física general: quinze minuts d’exercicis de flexibilitat, quinze minuts de musculació general i trenta minuts de jogging (cursa de baixa velocitat sobre pista o a la naturalesa). Aquest exercicis s’adaptaran, en cada cas, al sexe i a la força física dels participants. Esports col·lectius: futbol, bàsquet i voleibol; aprenentatge dels gestos tècnics i dels reglaments. Hi ha la possibilitat de fer venir un equip de la vila de Prada, per tal de jugar-hi un partit.
Dansa oriental
per INGE STEGMANN (Panterinya)
dies 16, 17 i 18, de 3 a 5 de la tarda
La dansa oriental és com la síntesi de les possibilitats expressives de la sensualitat i de la joia de viure femenines. Aquest curset és destinat a totes les dones i les noies a les quals els agrada moure’s al compàs de l’encisadora música oriental. Els moviments bonics i encantadors són al mateix temps un entrenament que implica tot el cos: una de les gimnàstiques més estètiques i més efectives. Elaborarem una coreografia basada sobre la coneguda música d’"Hawa Nagila" que pot entusiasmar tant a les principiants com a les que ja tinguin experiència amb la dansa oriental. Vestiu-vos còmodament (shirt/top i faldilla o leggings) amb sabatilles de gimnàs (o mitjons) i porteu un gran mocador per a la cintura.
La glosa (les tècniques i els glosadors)
per FELIP MUNAR
dies 16, 17, 18 i 19, de 3 a 5 de la tarda
Improvisació oral: vertzolaris, corrandistes, versadors, cantaors d’albades, glosadors i cantadors. La glosa, una tècnica: continguts procedimentals, actitudinals i conceptuals de la glosa. Exercicis de tècniques de glossat. Pràctiques d’improvisar gloses.
T'ai Txi T'xuan
per ANNA CASASSAS
dies 21, 22, 23 i 24, de 8 a 10 del matí
El Tai Txi mitjançant el llenguatge silenciós del tacte i la sensibilitat del cos i del cor permet buscar un equilibri entre l’objectiu de millorar la flexibilitat i la tonificació de musculatura i òrgans i el desenvolupament de certes qualitats internes com ara l’escolta, la calma i la pau.
Nines de porcellana
per BERTA TORRES
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
Farem una nina de porcellana! Seguirem els mètodes artesanals i tradicionals (emmotllat, cocció inicial, polit, pintura i cocció final). És previst treballar amb diferents models. El nombre de participants previstos és de deu. En acabar el taller, els alumnes es quedaran les nines que hagin creat. (Les despeses de material aniran a càrrec de l’alumne)
Drama i educació. Iniciació a les tècniques de dramatització a l'aula
per ELISENDA PUIG
dies 16, 17, 18 i 19, de 3 a 5 de la tarda
Taller pràctic d’introducció a les tècniques de dramatització. No és necessari que tingueu cap tipus d’experiència en el camp teatral. Farem activitats que, en part, deriven del teatre i que tenen una finalitat educativa. Especialment útil per a professorat en general i monitors d’esplais, però també per a tothom qui vulgui conèixer recursos lúdics i motivadors d’ensenyament i aprenentatge.
Ceràmica
per PAULÍ
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
La ceràmica ens envolta per tot arreu. Però, què en sabem? Prenem, doncs, fang i comencem a realitzar quelcom que serà obra nostra i gràcies al foc i la ceràmica. Pràctiques de modelatge de l’argila, diversos sistemes per fer un mateix objecte i experiències del color amb els òxids metàl·lics i també construirem un forn de paper on courem els treballs fets.
Arts plàstiques
per JAUME JUANOLA
dies 21, 22, 23 i 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda
La manca de relleu humanístic actual es reflecteix en una part de l’art contemporani amb obres planes: contingut indefinit i giravoltant. Li caldria trobar un revulsiu adequat: aquest any de capicua, on se situa l’art? La cultura de les arts plàstiques pot servir a la humanitat per defensar-se de la invasió-globalització de tota mena de productes-artefactes i ser més racional amb el món del progrés, ésser més humans, més tolerants i conèixer-se millor els uns amb els altres. Al taller afinarem la mirada, aprofundirem les referències a l’entorn i la natura (Prada, Gaudí…) transformant un ferro, una fusta o un cartó pla en un relleu ple de vitalitat.
Gravat
per IMMA GIBERT i GEMMA RUFACH
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
El linogravat: es tracta d’una tècnica que pertany a la família de la xilografia i que s’expressa tant en la monocromia com en el multicolor. El linòleum és un material sintètic, amb una superfície llisa que facilita el tall, cosa que fa aquest material molt apte per a estampar.
La logotècnia de base oral de Francesc Pujols
per JOAQUIM AULADELL
cada dia, de 3 a 5 de la tarda
1) Recull i estudi dels mots de saviesa i d’enginy (les nècdotes) de Pujols o l’art de la improvisació en prosa, i d’altres pràctiques orals: les tragèdies amb la verba de les marmanyeres, els articles de crítica d’art amb la dicció dels xarlatans, les noves lletres de cançons de moda, els comentaris col·loquials d’originals no sol·licitats...
2) Curset de lectura de l’Hiperxiologi. Introducció a l’estudi de la religió científica catalana i preparació a l’exercici pràctic.
Narració de contes
per ALBERT COROMINAS
dies 21, 22, 23 i 24 d'agost, de 3 a 5 de la tarda
Sovint en les crítiques literàries s’ha comès la gran injustícia de considerar els contes com un gènere menor. Evidentment és un gran error ja que autors de la dimensió de Guy de Moupassant, Tolstoi, Txékhov, Poe, Gógol i Carles Riba, entre molts altres, no poden ser considerats com autors menors, i resulta que són grans autors de contes.
Treballarem amb autors de primera rengle i podrem observar l’evolució del llenguatge escrit. Evidentment farem especial esment a autors de casa nostra, ja que autors del nivell de Pere Calders, Quim Monzó, Miquel Llor, Ferran de Pol, Maria Barbal, Mercè Rodoreda, Víctor Català etc... són dignes d’una gran atenció.
Treballarem com dir contes. Seran contes per a adults, però les tècniques emprades serveixen per a tots els públics. El treball del taller serà amb textos curts perquè puguem narrar-ne un o més de memòria.
Veniu i descobrireu l’enorme ventall de possibilitats de la vostra veu.
Mètrica i versificació catalanes
per CARLES HAC MOR i ESTER XARGAY
dies 16, 17, 18 i 19 d'agost, de 3 a 5 de la tarda
Síl·laba i vers; accent i ritme; arrítmica i vers lliure; rimes; dels versos de menys de quatre síl·labes a l’alexandrí; tirades, estrofes i composicions; de la codolada al sonet i al poma en prosa. Com llegir els poemes en públic. Diferències entre llegir i recitar. La improvisació en poesia. Redacció d’una revista amb poemes escrits pels participants al taller.