XLV UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Fidelitats, aspiracions, transformacions

del 16 al 22 d’agost del 2013


Tallers


Els vins dels Països Catalans

per ROSA VILA (sommelier)
dies 17, 18, 19 i 20 d’agost, de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

Un any més tornarem a trobar-nos en aquest taller, per a aprendre, conèixer i valorar la feina dels nostres pagesos.

Varietats de raïm autòctones del Principat
dia 17
Guiats per ROSA VILA i JOAN HUGUET, de Can Feixes (Penedès), que ens aproparà a les varietats de raïm del seu terrer, tastarem tres tipus de vins: blanc, negre i escumós.

Els vins de la Catalunya Nord

dia 18
Amb PERE MANZANARES, ens endinsarem a la Catalunya Nord a través dels seus vins, que ja s'han convertit en un gran clàssic del taller

La cooperativa L'Olivera, un gran projecte social
dia 19
El passat mes de setembre, vaig tenir el goig d'acompanyar l'equip de L'Olivera a París a recollir el gran premi del 19è Festival de Cinema Oenovideo. És un festival de cinema dedicat al món del vi en el qual es presentà el documental titulat Terra d'oportunitats . En aquesta sessió podrem gaudir de la projecció d'aquest documental, tot tastant vins de L'Olivera i amb els comentaris dels protagonistes. JOSEP SUCARRATS, director de la revista Cuina , ens parlarà de la importància dels mitjans de comunicació per a fer conèixer aquest projecte social i cercant una bona harmonia per a cada vi.

Vins de l'Alguer
dia 20
I la festa de cloenda del taller amb CARLES SECHI, el nostre home de l'Alguer. Esperant tastar els sorprenents vins, tots ells elaborats amb varietats autòctones. Tot amanit amb els comentaris de ROSA VILA.


Fotografia digital
per JOAN VÍCTOR DE BARBERÀ
del 17 al 22 d'agost, de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

T’agrada la fotografia? Tens càmera fotogràfica i no coneixes totes les seves possibilitats? En vols treure el màxim profit? O bé tens un Smartphone? Saps què són les xarxes socials Instagram o EyeEm? O només penges fotos al Facebook? Al taller intentarem donar resposta a totes aquestes preguntes i ho farem mitjançant la pràctica amb un punt de teòrica, perquè no sigui dit.


Dansa
per RAMON CARDONA
dies 19, 20, 21 i 22 d'agost, de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

Indicat per a la gent que no sap ballar i en vol aprendre (tothom ho pot fer) i els que volen passar-s’ho bé una estona amb balls de parella o col·lectius. Aprendrem balls vuitcentistes i danses col·lectives de diversos països (inclòs el nostre) en un ambient social i divertit.


Sardanes
per TERESA VINYES
del 17 al 22 d'agost, de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

El taller té el propòsit d’iniciar els aficionats a la dansa popular catalana més representativa, per a remarcar-ne la riquesa artística i cultural.


Cançons populars
per RAMON GUAL i BATLLE
del 17 al 22 d'agost, de 4 a 2/4 de 6 de la tarda

La nostra societat canvia constantment. Actualment, hi ha un temps per a treballar i un per a cantar. Abans, però, la nostra cultura popular ho lligava tot. A través d'un tomb per cançons, retrobarem el ritme, la particularitat, la importància que tenia el cant dins el treball. Cantarem les feines perdudes o evolucionades, d'altres antigues i sempre vives.


Muntanyisme
per ANTONI GLORY, JORDI TAURINYÀ i PAU VINYES
del 17 al 22 d'agost, a les 3 de la tarda

Recorrerem a peu i lentament camins secrets o fressats. Cada dia descobrirem pam a pam, sovint amb la participació d’un guia local, uns sectors, uns paratges, uns poblets, uns racons de les comarques nord-catalanes. I com cada any, per als excursionistes confirmats, la pujada de nit tan tradicional i fabulosa al cim del Canigó. Cal portar l’equipament usual de l’excursionista: motxilla, calçat idoni etc.

Programa del taller