XXIX UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU (1997)



Dates: del 15 al 24 d’agost del 1997

Organitzadors: Fundació Universitat Catalana d'Estiu

Preus: Matrícula i estada: 2.250 francs

Participació: 1705

Cartell: Andreu Alfaro (País Valencià)


Seccions: ensenyament plurisdisciplinari, ensenyament específic, seminaris d’investigació formació cultural, reunions i jornades especialitzades, tallers, commemoracions, debats, conferències i homenatges i fòrum obert.

— Actes, commemoracions, debats, conferències i homenatges: Inauguració — Cara i creu de l'aniversarisme en la literatura catalana — El paper del municipi en una Europa sense fronteres — Els okupes, un moviment?, debat — Homenatge a Oriol Martorell — El futur de les esquerres a Catalunya — Es pot combatre l'atur? — Homenatge a Joan Ainaud i de Lasarte — Església i llengua — Homenatge a Pompeu Fabra i Pau Casals — Andorra, una visió de futur — Hi ha progrès en l'evolució biològica? — Les noves tecnologies i el futur de la informació — Història del naixement de la ciència (del s. XX aC al s. XV dC) — El desplegament de la policia pròpia, un exercici de sobirania — Presentació de l'Institut Joan Lluís Vives — Residus, un problema de comunicació — Els esportistes, estendard de res? — Assemblea — Homenatge a Pere Figuera, activista antifranquista — Cloenda de la XXIX UCE — Record d'Oriol Martorell, en l'any just de la seva mort.

— Ensenyament pluridisciplinari: A la ratlla del 2000: història i manipulació: La predicció de resultats electorals a partir de les enquestes d'intenció de vot — Memòria històrica i consciència nacional: el cas del País Valencià — Les matemàtiques: la pèrdua de la certesa — El futur: tres visions des del passat — Història de l'esclavatge a l'Occident antic i medieval — Història de l'astronomia precopernicana a Catalunya — Variacions de les imatges dels clàssics del pensament — L'evolució de l'evolució: una història de les idees evolucionistes abans i després de Darwin — Hi ha progrès en l'evolució biològica? — La terrible travessia: vaixells negrers, un transport ben especial — Història del naixement de la ciència (del s. XX aC al s. XV dC) — Manipulacions històriques contra les nacionalitats — Història de la complexitat des de l'antiguitat fins els nostres dies — Els terrors del primer mil·leni: una construcció historiogràfica en el camp de l'art.

— Ensenyament específic – dret i política: La cooperació transfronterera: fronteres entre estats i territoris d'una mateixa nació — El futur de la unitat de la Xina — La reforma institucional de la Unió Europea — El futur de les nacions: estat-nació, colonialisme-globalització — El futur de les nostres democràcies. Mecanismes i institucions de participació directa dels ciutadans — Manipulacions històriques contra les nacionalitats.

— Ensenyament específic – història: Ara que fa seixanta anys (1937) — Ara que fa cinquanta anys (1947) — La qüestió catalana i l'anticatalanisme a través de la premsa de Madrid (1900-1930?) — La terrible travessia: vaixells negrers, un transport ben especial — Història de l'esclavatge a l'Occident antic i medieval — La descoberta catalana d'Amèrica: crònica d'una falsificació documental — El cas de Menorca al segle XIX: economia, ciència i societat en una illa mediterrània; Història de l'alimentació i dieta mediterrània.

— Ensenyament específic – ciència i pensament: Les matemàtiques: la pèrdua de la certesa — Història de l'astronomia precopernicana a Catalunya — Història del naixement de la ciència (del s. XX aC al s. XV dC) — Història de la lluita contra el càncer — Història de l'exploració del cervell humà — Els nostres gens: una aventura en la diversitat humana.

— Ensenyament específic – economia: Postfordisme i organització social — La Unió Europea : procés de construcció, organismes i polítiques comunitàries — Integració econòmica i localització industrial — La Unió Europea: entre la política i l'economia — Economia de la comunicació: plataformes, futbol, audiències — Creació d'empreses: factors d'èxit.

— Ensenyament específic – disseny i comunicació: Eleccions democràtiques i mitjans de comunicació — Teoria i tècnica de la producció i la realització dels magazins radiofònics — Introducció al periodisme televisiu, el treball de l'ENG — La nova imatge i el contingut en els diaris de l'any 2000.

— Ensenyament específic – llengua: La regulació comunicativa dels bilingües — Introducció a les llengües mediterrànies del sud (egipci faraònic, copte, berber) — Els drets lingüístics arreu i als Països Catalans — Algunes dades sobre la situació de la llengua catalana — Les normalitzacions reeixides — Tècniques de presentació de comunicació en ciències socials — La construcció del català comú.

— Ensenyament específic – literatura: L'obra de Joan Fuster, entre la continuïtat, la revisió i la renúncia — L'obra de Llorenç Villalonga — Lectura crítica de Bearn de Llorenç Villalonga — Josep Pla, l'ofici d'escriptor — Vigència de la poesia d'Ausias Marc als cinc-cents anys de la seva mort — Problemes estructurals de la literatura catalana.

— Ensenyament específic – tecnologia: Les seduccions de la tecnologia informàtica — Tecnologia i desenvolupament sostenible — Física i ciència-ficció.

— Ensenyament específic – art, cinema i audiovisual: El curtmetratge — Laya Films, una reivindicació necessària — Primitius del cinema català — El paisatgisme català vuitcentista — Incidència mediàtica sobre el concepte i l'estructura de la realitat. Bases per a una reflexió — La imatge electrònica i digital — Els comtats septentrionals i la formació de l'art medieval — El respecte als béns culturals: teoria i història de la conservació.

— Ensenyament específic – música: Del jazz a la fusió — La música dels segles XVII i XVIII a Catalunya: decadència o nova categoria estètica — Visió històrica del cant coral a Catalunya al llindar del 150è aniversari, 1850-2000. Mites, equívocs, errors i tergiversacions entorn d'una realitat musical — Noves músiques populars urbanes — Cancó tradicional: la difícil coincidència entre l'esperit del poble i allò que es canta.

— Seminaris d’investigació: UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Memòria històrica i consciència nacional: el cas del País Valencià — La predicció de resultats electorals a partir de les enquestes d'intenció de vot — Penalitat i política — La primavera del Renaixement: Joan Roís de Corella — Eròtica i exòtica als mass media — UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. El futur de les nostres democràcies. Mecanismes i institucions de participació directa dels ciutadans — UNIVERSITAT DE BARCELONA. Les matemàtiques: la pèrdua de la certesa — Variacions de les imatges dels clàssics del pensament — UNIVERSITAT DE VIC. Pensar en femení: paremiologia, literatura, cinema i traducció — UNIVERSITAT DE PERPINYÀ. L'home català a la Catalunya del Nord, abans i després del tractat del Pirineu (segles XVI-XIX) — Geopolítica de la França contemporània i actual — UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. El paisatgisme català vuitcentista — UNIVERSITAT POMPEU FABRA. El futur de la unitat de la Xina — UNIVERSITAT D'ALACANT. Postfordisme i organització social — UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Lectura crítica de Bearn de Llorenç Villalonga — UNIVERSITAT DE LLEIDA. Eleccions democràtiques i mitjans de comunicació.

— Cursos de formació cultural: Introducció als Països Catalans. L'antisemitisme cristià i el trencament de la societat mallorquina — La dimensió internacional dels Països Catalans — Introducció al coneixement de la Franja de Ponent — L'Alguer, avui — El baix Ebre i el Maestrat o la paradoxa de la (falsa?) frontera — La fragilitat de la pau europea i les exigències d'una afirmació nacional democràtica — Iniciació a la llengua. Curs de català per a no-catalanoparlants — Curs de formació mitjana — Terminologia catalana, terminologia subordinada — Coneixement de la Catalunya del Nord. La Catalunya del Nord a l'abast — Síntesi d'història de la Catalunya Nord — Quaranta anys de foment de la sardana a Ceret — Català i occità a la revolta vitícola del 1907 — Vocabular rossellonès i català normatiu — Francès, llengua de la república, i el català què? — 100è llibre de l'Editorial el Trabucaire: el repte de publicar en català — La música tradicional i rural a l'escola — L'ensenyament bilingüe avança a la Catalunya Nord? — Catalanisme polític a Perpinyà, la Catalana — Catalunya del Nord i catalanitat: realitat i il·lusions — Iniciació a l'esperanto.

— Jornades científiques i professionals: XII Jornades sobre cooperativisme «El cooperativisme de l'any 2000» — Societat Catalana de Física «Història de l'economia precopernicana a Catalunya» i «Física i ciència-ficció» — X Jornada Andorrana «La integració a Andorra» — Departament de Treball «Creació d'ocupació i mercat de treball» — III Jornada forestal a l'UCE «La gestió forestal, un element per l'economia rural» — Universitat Internacional de la Pau «Teoria i tècnica de resolució de conflictes» — Col·legi Oficial de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya «La història contemporània de Catalunya a la televisió» — Associació una sola terra « La cultura ecològica del segle XX»

— Tallers: Cançons populars — Muntanyisme — Alpinisme — Sardanes — Esports — Dansa — T'ai Txi T'xuan — Festes catalanes — Ceràmica — Teatre — Cant coral "Toni Santandreu" — Tècnica vocal — La verbalització de la filmació — Escacs — Socorrisme — Educació ambiental — Taller de plantes silvestres — Experiments científics quotidians — L'acció artística (contra les fronteres de l'art) — El guió cinematogràfic — L'art avui.

— Fòrum obert: Presentació del projecte "Inventari d'imatges de temes marítims" — Presentació de la web del Bloc d'Estudiants Independentistes — La insubmissió a les universitats dels Països Catalans — Presentació del Correllengua 97 i del seu recorregut pel Països Catalans de l'11 de setembre al 9 d'octubre del 1997 — Acte informatiu sobre la Mostra de revistes en català 1997 (Perpinyà del 5 al 7 de setembre del 1997) — Alternativa al tren d'alta velocitat entre Barcelona i Perpinyà — Presentació del 7è festival Terra de Trovadors (Empúries del 10 al 14 de setembre del 1997) — Presentació de la Plataforma per a la Unitat d'Acció — Presentació de la campanya de l'11 de setembre.

— Espectacles: Música (L'Agram — Conjunt 1900 — Ja t'ho diré — Modest Moreno, orgue, Núria Rial i Anna Moreno-Lasalle, sopranos — Crescendo — Cobla Els Únics — Rafael Subirachs — Blues de Picolat — Gossos — Jep Nuix i Frederic Giberga — Franca Maso — Tres Fan Ball — La Vella Dixieland) — Cinema (Selecció de documentals de LAYA FILMS (1936-1938) — Antologia de films primitius catalans (1902-1928) — Sessió Segundo de Chomón (5è programa) — Selecció de curtmetratges de joves cineastes de l'Escola Superior d'Audiovisuals de Catalunya — Assumpte intern — Susanna — Un cos al bosc — Actrius) — Animació als pobles (Blues de Picolat — Crescendo — Els Mariners del Canigó — Trio Retro)

Professorat: Josep Aguilar, Xavier Agulló, Jaume Aiats, Josep M. Ainaud, David Airob, Víctor Alba, Santiago Alcolea, Joan Alegret, Salvador Alegret, Miquel Alis, Desmond Allen, Lluís Alpera, Oriol Amat, Joaquim Auladell, Montserrat Badia, Albert Balcells, Xavier Barba, Carmen Barbero, Miquel Barceló, Sebastià M. Bardolet, Xavier Barral i Altet, Francesca Bartrina, David Basora, Jordi Basté, Alà Baylac-Ferrer, Joan Becat, Jaume Bertranpetit, Eduard Bes, Joan Daniel Bezsonoff, Gabriel Bibiloni, Jordi Bilbeny, Humbert Boada, Martí Boada, Lluís Bonada, Neus Bonet, Pere Bonnín, Renat Botet, Christian Bourquin, Xavier Bru de Sala, Juan José Caballero, Jaume Calatayud, Meritxell Camp, Olga Capmany, Ferran Camps, Purificació Canals, Pere Canturri, Anton Cañellas, Arantxa Capdevila, Jaume Carbonell, Joan Carles Carbonell, Jordi À. Carbonell, Neus Carbonell, Ramon Cardona, Josep M. Carpi, Andreu Carranza, Muriel Casals, Anna Casanovas, Joan Casanovas, Miquel Àngel Casasnovas, Enric Casassas, Carles Castellanos, Manuel Castellet, Josep Chabàs, Jordi Clapers, Mònica Codina, William Danjon, Rosa Duró, Simó Duró, M. Teresa Escalas, Josep Espluga, Núria Esteve, Maria Àngels Falquès, Jordi Farré, Ignasi Farreres, Josep M. Felip-Sugranyes, Ignasi P. Ferré, Joaquim Ferrer i Mayol, Josep M. Figueres, Marc Forné, Climent Forner, Maria Fradera, Vicent Franch, Francesc Garcia, Manuel Garcia i Grau, Xavier Garcia, M. Dolors Genovès, Antoni Giménez i Riba, Alfred Giner Sorolla, Eugeni Giral, Teresa Godall, Pilar Godayol, Jordi Goula, Ferran Goya, Ricard Gomà, Joan Gonçalves, M. Rosa Gresa, Jordi Gual, Ramon Gual i Batlle, Josep Guia, Carles Hac Mor, Iolanda Herrera, Ricard Huerta, Xaro Huesa, Daniel Jariod, Bernat Joan, Manuel Joan Arinyó, Jordi, Antoni Jorquera, Jordi José i Pont, Jaume Juanola, Dídac Lagarriga, Manuel Lamas, Roser Latorre, Pere Llabrés, Jaume Lladó, Enric Llauger, Francesc Lleal, Ermen Llobet, Antoni Lloret, Joan Llort i Carreras, Carme Lluch, M. Jesús Lluelles, Josefina Lupiáñez, Joan Majó, Teresa Manobens, Francesc X. Marimon, Miquel Marimon, Lluís Marquet, Rossend Marsol, Marta, Montserrat Martell, Sílvia Martínez, Antoni Martorell, Josep Martorell, Francesc Martos, Manuel Mas, Sergi Mas, Ramon Mateu, Xavier Mateu, Modest Mayoral, Walter Meyerstein, Miquel Mirambell, Neus Moly, Joaquim Monclús, Mercè Monjo, Manuel Moreno, Cillie Motzfeldt, Francesc Muñoz, Josep Murgades, Gustau Navarro, Mayka Navarro, Raimon Obiols, Manel Ollé, Esteve Oroval, Elisenda Paluzie, Lluís Paluzie, Joan Miquel Paraire, Vicent Partal, Paulí, Ramon Perera i Perera, Juli Peretó, Joan J. Pérez Benlloch, Carlos Pérez de Rozas, Jordi Pericot, Joan Peytaví Deixona, Josep Pla, Jaume Pomar, Joan Pomés, Xavier Pomés, Pere Ponsich, Pere Portabella, Miquel Porter i Moix, Modest Prats, Francesc Prujà, Josep Puig, Joan Puigcercós, Joan Ignasi Puigdollers, Esteve Puigferrat, Jordi Pujol, Enric Pujol i Casademont, Gibert Quatrecasas, Alfons Quintà, Hilari Raguer, Rachid Raguig, Josep Redorta, Modest Reixach, Joan Reventós, Jordi Rifé, Borja de Riquer, Francesc Roca, Sergi Roca, Frederic Roda, Roger, Àngel Romo, Francesca Ros, Joandomènec Ros, Ramon Rossell, Jaume Roure, Pep Rovira, Xevi Roviró, Josep Rovirosa, Manuel Royes, Anna Ruano, Ramon Sala, Oriol Saladrigas, Jordi Sales, Josep M. Salrach, Carles Sechi, Maria Dolors Solà, Joan R. Solé, Encarnació Soler, Lourdes Soler, Miquel Strubell, Rafael Subirachs, Eliana Thibaut Comelade, Adolf Tobeña, Evarist de la Torre, Xus Ugarte, Jaume Uriach, Joan Vallvé, Llorenç Valverde, Francesc Vernet, Jordi Via, Víctor, Joan Víctor de Barberà, Josep M. Vidal, Tomàs Vidal Bendito, Josep Vidalou, Jordi Vilajoana, Enric Vilanova, Santiago Vilanova, Joan Villarroya, Esther Xargay, Josep Xercavins i Josep-Antoni Ybarra.


Fundació Universitat Catalana d'Estiu:

PATRONAT DE LA FUNDACIÓ
President: Manuel Castellet (Institut d’Estudis Catalans)
Vicepresident: Enric Casassas
Vicepresident: Emili Giralt
Secretari:  Joan Becat
Tresorer:  Eugeni Giral
Vocals:  Joan Ané, Enric Argullol (Universitat Pompeu Fabra), Max Cahner, Antoni Caparrós (Universitat de Barcelona), Josep Lluís Carod-Rovira (Òmnium Cultural), Miquel Gassiot (Universitat Ramon Llull), Ramon Gual, Josep Guia, Llorenç Huguet (Universitat de les Illes Balears), Lluís Lliboutry, Antoni Lloret, Joan Maluquer, Joan Martí (Universitat Rovira i Virgili), Antoni Mir (Obra Cultural Balear), Joan Mir, Josep M. Nadal (Universitat de Girona), Jaume Pagés (Universitat Politècnica de Catalunya), Joan Peytaví (Federació d’Entitats a la Catalunya Nord), Antoni Pol (Societat Andorrana de Ciències), Jaume Porta (Universitat de Lleida), Miquel Porter, Ferran Romero (Universitat Jaume I), Pere Ruiz (Universitat de València), Joan Sagnes (Universitat de Perpinyà), Carles Sechi (Obra Cultural de l’Alguer), Carles Solà (Universitat Autònoma de Barcelona), Ricard Torrents (Universitat de Vic) i Pere Verdaguer.

EQUIP RECTOR
Miquel Porter i Moix (president), Joan Alegret, Anna Casanovas, Jordi Carbonell, Jaume Carbonell, Núria de Dalmases, Ferran Garcia-Oliver, Antoni Lloret, Joan Mir, Xavier Monteys, Jordi Pericot, Joandomènec Ros, Hilari Raguer, Dolors Serra, Pere Verdaguer i Joan Maluquer.